TORT ORZECHOWY

Wasze pomysły i propozycje. Przepisy na ciasta, potrawy, drinki itd...

Moderator: Moderatorzy

yoaha

TORT ORZECHOWY

Post autor: yoaha »

Jest to dosyć pracochłonne (trzeba łuskać orzechy, kupnych łuskanych nie polecam, bo są gorzkie), jednak trud gwarantuje, że się opłaca...Szczególnie polecam na Boże Narodzenie...
SKŁADNIKI:
Ciasto
-10 jaj
-20 łyżek cukru
-30 dkg wyłuskanych orzechów włoskich
-3 kopiate łyżki bułki tartej
Krem
-0,5 l mleka
-1 op. budyniu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-kostka masła
-20 dkg łuskanych orzechów włoskich
Wykończenie:
-kremówka (śmietana 30 %)
-trochę cukru-pudru

WYKONANIE:
Ciasto:
1)Orzechy zmielić zostawiając kilka ładnych połówek do dekoracji.
2)Składniki dzielimy na 3 i pieczemy 3 placki.
3)Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy z cukrem.
4)Ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do utartych żółtek. Na to kładziemy zmielone orzechy. Sypiemy bułkę tartą. Wszystko razem należy wymieszać dokładnie i delikatnie.
5)Dużą tortownicę nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą.
6)Wlewamy ciasto i wkładamy do dobrze ogrzanego (nie gorącego) piekarnika na 20-25 min. Ten czas można nieco przedłużyć, ale nie należy skracać.
Krem:
1)Gotujemy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
2)dodając po trochu masła i budyniu miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Wykończenie:
-placki można nasączyć
-placki przekładamy kremem (można dodać trochę kakao, dla urozmaicenia kolorystyki:P)
-posypujemy orzechami jedną warstwę.
-Wykańczamy bitą śmietaną (nie trzeba!) + orzechami
ODPOWIEDZ