wariacje na temat awokado..

Wasze pomysły i propozycje. Przepisy na ciasta, potrawy, drinki itd...

Moderator: Moderatorzy

yoaha

wariacje na temat awokado..

Post autor: yoaha »

GUACAMOLE
-1 ładne, gładkie, dojrzałe (miękkie jak gruszka) awokado
-1 średnia cebula
-ew. ząbek czosnku
-cytryna
-sól, pieprz
1)Awokado przekroić na pół, wykroić i wyrzucić wszystkie czarne części. Całą ładną zawartość łupiny wybrać dokładnie łyżeczką do miski.
2)Skropić obficie cytryną.
3)Ugnieść na miazgę widelcem.
4)Dodać pokrojoną w kostkę (drobną) cebulę, sól, pieprz (ew. czosnek) i dokładnie wymieszać.
Guacamole jest podstawą do dipów, sosów, przystawek. samo jest też bardzo dobre.


DIP JOGURTOWY
-porcja guacamole jw.
-jogurt naturalny mały (najlepiej BAKOMA);
-1-2 ząbki czosnku
Uwaga: zamiast cytryny lepsza jest limonka (ale droga).
1)Wymieszać wszystko dokładnie i schłodzić.


FASZEROWANE AWOKADO
-2 awokado (j.w.)
-2 średnie cebule
-2-3 dojrzałe pomidory
-cytryna
-sól, pieprz
-serek grani (ew. jogurt naturalny)
-sałat lodowa (ew. inna)
-ew. oliwki do przybrania
1)awokado przyrządzić jak do guacamole i nałożyć po trochę do wydrążonych łupin (polówek) awokado;
2)sałatę lodową pokroić i ułożyć na awokado;
3)na tym układać warstwę serka;
4)pomidory sparzyć obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę i nałożyć na ser;
5)na górę wiórki cebuli, ew. kleks z majonezu i oliwka.
Uwaga: jeśli nie mamy łupin (są brzydkie) możemy ułożyć w misce (dużą miskę podzielić na trzy części) 1/3 guacamole, 1/3 pomidory z cebulą, 1/3 serek, posypać sałatą.
ODPOWIEDZ