I teraz, nie wiem dokładnie jak w Twoim systemie - znajdź Ustawienia zaawansowane. Ewentualnie: Mój komputer - PPM - Właściwości i coś podobnego do Ustawień zaawansowanych. Tam masz zmianę rozmiaru pamięci wirtualnej.
Pamięć wirtualna jest to fragment przestrzeni dysku twardego, który używa system Windows gdy ma za mało fizycznej pamięci RAN. Czyli praktycznie zawsze
W Twoim przypadku ta wartość jest za niska. Znajdź tę kartę/ustawienia i zobacz jaką wartość masz tam wpisaną.
Podaj mi także jakiego systemu operacyjnego używasz (Czy to XP bez wodotrysków?), ile masz pamięci RAM (pojawia się w BIOS zaraz po włączeniu komputera) i jakiej wielkości masz twardy dysk. Dobierzemy wartość optymalną.
W karcie zmiany parametrów (wielkości) pamięci wirtualnej jest opcja ustawienia, by system sam sobie przydzielał ile potrzebuje. Prawdopodobnie masz właśnie tę opcję włączoną. Z doświadczenia wiem, iż mechanizm ten jest zawodny.
Generalna zasada, której warto się trzymać - rozmiar pamięci wirtualnej w przypadku posiadania pamięci ram do 2 GB powinien wynosić dwukrotną wartość, od 2 do 4 GB - półtora, a powyżej 4 GB - jednokrotną. Zależy to także od ilości uruchamianych aplikacji i ich "pamięciożerności".