Do "komputerowców"

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

Menu start - Panel sterowania - System.

I teraz, nie wiem dokładnie jak w Twoim systemie - znajdź Ustawienia zaawansowane. Ewentualnie: Mój komputer - PPM - Właściwości i coś podobnego do Ustawień zaawansowanych. Tam masz zmianę rozmiaru pamięci wirtualnej.

Pamięć wirtualna jest to fragment przestrzeni dysku twardego, który używa system Windows gdy ma za mało fizycznej pamięci RAN. Czyli praktycznie zawsze :( W takim wypadku system rezerwuje sobie ten obszar, i gdy jest uruchomiona w tle systemu aplikacja, z której rzadko się używa, to wtedy przenosi ją do tej pamięci wirtualnej by zwolnić miejsce o wiele szybszej RAM.

W Twoim przypadku ta wartość jest za niska. Znajdź tę kartę/ustawienia i zobacz jaką wartość masz tam wpisaną.
Podaj mi także jakiego systemu operacyjnego używasz (Czy to XP bez wodotrysków?), ile masz pamięci RAM (pojawia się w BIOS zaraz po włączeniu komputera) i jakiej wielkości masz twardy dysk. Dobierzemy wartość optymalną.

W karcie zmiany parametrów (wielkości) pamięci wirtualnej jest opcja ustawienia, by system sam sobie przydzielał ile potrzebuje. Prawdopodobnie masz właśnie tę opcję włączoną. Z doświadczenia wiem, iż mechanizm ten jest zawodny.

Generalna zasada, której warto się trzymać - rozmiar pamięci wirtualnej w przypadku posiadania pamięci ram do 2 GB powinien wynosić dwukrotną wartość, od 2 do 4 GB - półtora, a powyżej 4 GB - jednokrotną. Zależy to także od ilości uruchamianych aplikacji i ich "pamięciożerności".
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

podaje co znalazłem
Załączniki
komp1.jpg
komp2.jpg
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Illuminati75

Masz ustawione (foto 2) 672MB pliku stronicowania. To jest pamięć wirtualna. Zwiększ do 1024 MB. Jak nie pomoże, to o kolejne 512 czyli 1536MB.

I musi pasować ;)
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

Zmieniłem :)
Dzięki Tomaszu:)
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Illuminati75

Proszę bardzo.

Ale zobacz teraz czy nie zacznie krzyczeć znów. Ile ustawiłeś? 1024MB? Może się odezwać za kilka dni - zależy ile na raz programów odpalisz. Jak za dużo - to zwiększaj...
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

1024
Nie mam otwartych dużo programów, max 3. Komp służy jako przechowalnia zdjęć i jako przeglądarka internetowa :) W gry nie gram.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Illuminati75

No to OK.

To mimo, że jestem informatykiem mam pytanie. Chociaż raz ja mogę zapytać, prawda?

Czy routerem D-Link DIR-615 uzyskam dostęp do sieci bezprzewodowych i da się go do tego zmusić? Czy może tylko służyć jako switch na 4 PC (także bezprzewodowo) i udostępniać internet? Ktoś może wie coś o tym?

Jeśli nie da rady uzyskać nim dostępu do WiFi (odbiór) to będzie na sprzedaż, jeśli ktoś potrzebuje...
Awatar użytkownika
andkar

Post autor: andkar »

kupiec oj czasem byś się zdziwił ile programów potrafi siedzieć odpalonych bez twojej wiedzy, weź kiedyś wciśnij sobie ctrl+alt+delete i wybierz uruchom menedżera zadań a tam przejdź sobie na procesy, zmaksymalizuj okienko i zobacz co i ile zżera ci pamięci i zużycia cpu :D
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

andkar, sprawdzam niekiedy i najwięcej to gg a reszta to niewiele :)
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Illuminati75

kupiec pisze:najwięcej to gg
Zwłaszcza jak się biega na dwóch numerach :DDD
NoweGG ma to do siebie, ze potrafi zdziałać cuda i 4 rdzenie nawet zahamować. Jeśli komuś tak się dzieje to polecam zamiennik GG czyli AQQ.
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Uriel75 pisze:NoweGG ma to do siebie, ze potrafi zdziałać cuda i 4 rdzenie nawet zahamować. Jeśli komuś tak się dzieje to polecam zamiennik GG czyli AQQ.
fakt. Warto go trochę okroić przy pomocy GG10 bannerkiller i GG10 tuner ;) pomaga
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

Uriel75 pisze:Jeśli komuś tak się dzieje to polecam zamiennik GG czyli AQQ.
Którą wersje? Jest tego trochę.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

kupiec, doskonały komunikator to miranda..... ma jednak tą samą cechę co firefox - wymaga skonfigurowania pod własne wymagania, nie jest to program typu "odpal i zapomnij" ale po odpowiedniej konfiguracji łyka wszystkie inne komunikatory a nowemu GG10 przed po łknięciem daje solidnego kopa :DD
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
kris

Post autor: kris »

Chłopaki,mam problema,dzisiaj przeszedłem na neta z kablówki,skonfigurowałem go na stacjonarnym a na laptopie nie chce ruszyć,wbijam nazwe uzytkownika i hasło i d**a.
Co może być???
Illuminati75

Nie zgadza się MAC Adres karty sieciowej - nie ruszysz tego!

Musiałbyś dość głęboko ingerować w system - spisać 12-to znakowy adres obecnej karty w stacjonarnym i w lapku zmienić. Jeśli oczywiście karta w laptopie pozwoli na to.

Jaki masz system? To spróbuję Ci pomóc ale nie obiecuję że to ruszy.
ODPOWIEDZ