Jamszoł,
Na koniec tematu ;-) tylko dopowiem.
Sprzedaż wersji OEM nie powinna mieć miejsca dla końcowego odbiorcy. Jest to poniekąd pół produkt. Może on zostać sprzedany tylko pod gotową stację roboczą dla końcowego odbiorcy.
W założeniu licencyjnym tylko firmy zajmujące się produkcją sprzętu komputerowego powinny mieć dostęp do tego typu licencji. Osoba prywatna nie powinna mieć styczności z tym produktem.
Jest znaczna różnica między wersjąOEM która kosztuje około 350-400zł a legalnym systemem który jest w wersji BOX i każdy może sobie ją sam zainstalować w domowym zaciszu. Taka wersja systemu kosztuje około 650-800zł ;-)
Oczywiście w Polsce jak zawsze wszyscy mają gdzieś zapisy licencyjne i sprzedają wersje OEM jako pełnowartościowy produkt Microsoft-u. To jest wprowadzanie klienta w błąd i myślę, iż z rzecznikiem praw konsumenta można by było taki system zwrócić po zakupie jeśli oczywiście go nie zainstalowaliśmy i rozpakowaliśmy.
Jest to przykład kiedy wszyscy wokół bębnią, aby system był oryginalny ale każdy milczy gdy ktoś sprzedaję półśrodek na ten problem ;-)
Jamszoł pisze:
Wersja OEM - kupuje się z kompem
Np. kupuję dziś kompa a za 2 dni mi się przypomniało , że do tego kompa miałem kupić windę - w tym samym sklepie - już łamię prawo czy jeszcze nie
Ile czasu może upłynąć od zakupu kompa do zakupu windy ?
Nie wolno mi wyjść ze sklepu ?