Mini spocik Cabrio Mafii / DIY Oil Catch Tank

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

w zasadzie u mnie jest juz fabryczny separator... ale nie taki ładny :) kawał czarnego plastiku...
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
yezozwierz

Post autor: yezozwierz »

Oto DIY Oil Catch Tank :] Zobaczymy jak działa. Jak by ktoś chciał to mogę takiego drugiego zrobić :]

Obrazek
Barek16

Post autor: Barek16 »

ten catch tank to jest to czarne pudełko z napisaem ford co ida do niego 3 węzyki gumowe ?? Co to wogóle robi i jakie są objawy jeśli jest "uszkodzone"??
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

właśnie o tym pisałem i myslę że to to samo. Ten czarny "bidonik" to po prostu separator oleju. zepsuć to sie raczej nie może, co najwyżej pęknąć lub zapchać stąd od czasu do czasu warto przeczyścić. Catch tank jest ładniejszy, sprawniejszy i ma mozliwośc spuszczenia zgromadzonego oleju. Mozna ten spływ też wpuścić bezpośrednio do miski olejowej. jeśli jednak tem nasz fordowski separator to coś innego to proszę o poprawienie.
yezozwierz, całkiem ładny ci wyszedł, z czego wziąłeś tą chromowaną puszeczkę? I czy to co wpiąłes zamiast małego filterka stożkowego to filtr paliwa? Zapodałbyś fotę jak to wygląda w środku...
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

yezozwierz

Puszka to puszka na lakier - skorzystałem z tego co pod ręką :) A filterek to faktycznie filtr paliwa. Zaniedługo wrzucę fotkę jak to wyglada od środka.
Barek16

Post autor: Barek16 »

Yagr pisze:Ten czarny "bidonik" to po prostu separator oleju
hmm seprataor oleju czyli że oddziela olej, ale od czego ? Wyciąga olej ze spalonej mieszanki ? u mnie podłączony jest górą do pokrywy zaworów, dołem jeden wężyk do filtra powietrza a drugi nie wiem gdzie.
yezozwierz pisze: I uporam się z olejem z odmy :/ Ale chyba przyczyną będzie to co Ci pisałem.. Oby :] Bo jak widziałeś, moc trzyma
a później zaczęła sie dyskusja na temat tego pudełka, więc hyba może sie ono zepsuć skoro ma wpływ na prace silnika. Pozatym ktoś pisał ze w srodku powinna być jakaś mietalowa siatka a u mnie to jest puste znaczy ze mam spitolone ?
yezozwierz

Barek - co do mocy. Ja fabrycznie zadnego separatora nie posiadam.
Sytuacja wyglądała następujaco:
cieknący olej z odmy = coś niepokojącego - przyczyną mogą być przedmuchy w silniku powstałe w wyniku zużycia pierścieni. ale wtedy spada kompresja i silnik traci moc, a emceha nie skopał mi tyłka więc mocy nie straciłem :) o to chodziło.
aha no i obiecana fota
Obrazek
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

hmm seprataor oleju czyli że oddziela olej, ale od czego
od powietrza ;) pod pokrywą klawiatury zaworów robi się "mgiełka olejowa" i własnie do odseparowania z niej oleju służy catch oil tank.
Barek16 pisze:więc hyba może sie ono zepsuć skoro ma wpływ na prace silnika. Pozatym ktoś pisał ze w srodku powinna być jakaś mietalowa siatka a u mnie to jest puste znaczy ze mam spitolone
jeżeli zapchanie spowodowane zabrudzeniem nazywasz zepsuciem no to fakt - może się zepsuć. Możliwe defekty to tak jak wspomniałem zapchanie ( stary olej, jakieś zanieczyszczenia), zimą może się w przewodach gromadzić wilgoć i zamarznąć blokując przelot, węże mogą być sparciałe, może być pęknięta pucha. Na zabrudzenie dobrze jest przepłukać porządnie benzyną tak żeby rozpuściła cały stary olej ze środka. Reszta to wiadomo, wymienić węże, cały separator (gdy pęknięty, można skleić) itd. Co do środka i zawartości tej puchy to moja jest nierozbieralna - próbowałem otworzyć ale tak mocno siedziało że dałem spokój żeby nie połamać. jeśli tobie sie udało otworzyć to może oznaczać że ktoś tam już grzebał. Czy u mnie jest metalowa siatka to nie wiem, jak pisałem nie otwarłem.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

MARKKO

Post autor: MARKKO »

Proszę o zmianie tematu na odpowiadający zagadnieniu który jest poruszany
Awatar użytkownika
orion

Post autor: orion »

no to teraz czekam na foty z montażu tego cuda i przetestowanie
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...
yezozwierz

No a tak to cudo wygląda zamontowane. Jest drożne, czuć że coś z niego wiucha. Więc gitarka. Różnic w zachowaniu auta raczej nie widać, ale specjalnych testów nie mogę zrobić gdyż dziś ślisko pieruńsko :]

Obrazek
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

dobra, zakładam temat "catch oil tank" w technicznych, benzyna i proszę jakiegoś moda o skopiowanie dyskusji od pierwszej wzmianki o tym cudzie w tym temacie ;)
Tam możemy kontynuować ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

ODPOWIEDZ