Do "komputerowców"
Moderator: Moderatorzy
- leszek
- Pojemność: 1500
- Rocznik: 2018
- Generacja: MK1
- Nadwozie: Inne
Tak myślałem, że to o systemową chodzi. Tylko tak na zdrowy rozum to nie ma sensu zmieniać rozmiaru partycji.Yagr pisze:A Darek zmienia partycje (a ostatnio się chyba wkurzył i kupuje nowego twardziela ) bo mu się bardzo szybko zapchała partycja systemowa... Ale na to tez są sposoby tylko trzeba wiedzieć co wyłączyć a co usunąć żeby winda nie rosła jak głupota na wiejskiej
I to jest rozwiązanie na miare XXI wiekuYagr pisze: (a ostatnio się chyba wkurzył i kupuje nowego twardziela )
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować 
ZNOWU POTRZEBUJĘ POMOCY KOMPUTROWCóW
Zassałem coś, to coś jest spakowane WinRarem w 19 kawałkach.Łącznie ma 5 GB. I teraz moje pytania lamerskie:
1. co dalej z tym robić,
2. utworzyć jakiś folder "xxx" i tam to coś rozpakowywać po kolei?
3. czy jeżeli ma to coś łączną wielkość 5 GB, to i tyle samo muszę mieć wolnego miejsca na dysku twardym?
4. jeden element "podejrzałem" i widziałem znaczek "Power ISO". Tworzyć dysk wirtualny?
5. jeżeli czegoś nie ująłem, to sami podpowiedzcie
Zassałem coś, to coś jest spakowane WinRarem w 19 kawałkach.Łącznie ma 5 GB. I teraz moje pytania lamerskie:
1. co dalej z tym robić,
3. czy jeżeli ma to coś łączną wielkość 5 GB, to i tyle samo muszę mieć wolnego miejsca na dysku twardym?
4. jeden element "podejrzałem" i widziałem znaczek "Power ISO". Tworzyć dysk wirtualny?
-
Mike109
Generalnie rozpakuj archiwum z jak najmniejszym numerem, automatycznie wtedy, rozpakuje Ci się wszystko, Nie twórz zadnego folderu kliknij "extract files" i pliki pojawią się w nowym folderze, domyślnie na pulpicie.
Jeśli coś ma łącznie 5 Gb to nie ma opcji musisz mieć PRZYNAJMNIEJ tyle miejsca tam gdzie chcesz to rozpakować... w sumie (10GB bo 5 na archiwa i drugie 5 na już rozpakowane)
Jak będzie rozszerzenie *iso
to polecam zainstalować właśnie Power Iso i wtedy zamontować plik w wirtualnym napędzie...
Jeśli coś ma łącznie 5 Gb to nie ma opcji musisz mieć PRZYNAJMNIEJ tyle miejsca tam gdzie chcesz to rozpakować... w sumie (10GB bo 5 na archiwa i drugie 5 na już rozpakowane)
Jak będzie rozszerzenie *iso
to polecam zainstalować właśnie Power Iso i wtedy zamontować plik w wirtualnym napędzie...
-
Pele
10GB to trochę za mało- archiwum 5BGB, wypakowanie minimum też 5, choć może być dużo więcej jeśli dane były skompresowane, no i jeśli jest tam obraz czyli "coś" ma instalkę, jak zacznie się instalować to znów potrzebne miejsce
A resztę dokładnie wytłumaczył kolega Mike, jeśli dalej coś nie jasne to pisz, pomożemy:)
A resztę dokładnie wytłumaczył kolega Mike, jeśli dalej coś nie jasne to pisz, pomożemy:)
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
a nie macie wrażenia że czasami wacz pecet ma do tego rządzenia zupełnie inne podejście?Pele pisze:Ty tu rządzisz"
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
-
Pele
To zależny od mocy procesora, gdy go nie używasz to siedzi sobie tam nikczemnie i kombinuje jaki jeszcze numer może wyciąć
A jak dzieło microshitu be to polecam linuxa, albo windows 7, trudno się do niego przyczepić- pierwsze udane dziecko microsoftu, ewentualnie własna instalka robiona pod konkretnego kompa, rekord- windows zajmujący niecałe 100mb, ale wtedy śmiga
A jak dzieło microshitu be to polecam linuxa, albo windows 7, trudno się do niego przyczepić- pierwsze udane dziecko microsoftu, ewentualnie własna instalka robiona pod konkretnego kompa, rekord- windows zajmujący niecałe 100mb, ale wtedy śmiga
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Pele, ja po jakimś wczesniej czy później koniecznym resecie systemu, instaluje sobie winde z minimalnymi dodatkami a potem... odchudzam, wywalam zbędne rzeczy i jakoś hula... ale całkiem fajnie mi UBUNTU chodziło
będę musiał znowu zainstalować bo boot loader mi padł i nie znajduje mi partycji pingwinkiem 
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Ja robię tak:darcun4 pisze:ZNOWU POTRZEBUJĘ POMOCY KOMPUTROWCóW
1. co dalej z tym robić,
zaznaczam wszystkie książeczki, prawy przycisk myszy, extrakt to ..... i czekam. Jeśli się pojawi okienko to klikam yes to all i znów czekam
Jeśli chodzi o miejsce to polecam do skompresowanego pliku 5 gigabajtowego zostawić więcej miejsca niż 5 gb przynajmniej 10 gb, a im więcej tym lepiej
-
Mike109