Do "komputerowców"
Moderator: Moderatorzy
-
Pele
Zobacz na stronie microshitu czy nie rozdają jeszcze kluczy do bety windowsa 7, naprawdę extra system, mnóstwo wbudowanych dodatków, które sprawiają, że w sumie nie potrzeba już nic więcej (spokojnie zastąpi winampa, programy do filmów, nero, antyvira itd.). I ta szybkość działania, u mnie od momentu wyboru systemu xp uruchamia się ok.8-9 sekund, siódemka 1!! sekundę, max 2. A wygląd i efekty nieporównywalne z xp, no i to dopiero beta...Yagr pisze:Pele, ja po jakimś wczesniej czy później koniecznym resecie systemu, instaluje sobie winde z minimalnymi dodatkami a potem... odchudzam, wywalam zbędne rzeczy i jakoś hula... ale całkiem fajnie mi UBUNTU chodziłobędę musiał znowu zainstalować bo boot loader mi padł i nie znajduje mi partycji pingwinkiem
Może to kwestia sprzętu, a mam "wypas", dałem za niego więcej niż za samochód
ale mimo wszystko warto.
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Pele, Winda 7 Beta jeszcze chyba jest ale... po pierwsze to mój sprzęt jest ciut.... archaiczny (Duron 800, 256MB Ram
) i sam wymaga upgrade bo np. moja karta graficzna nie obsługuje rozdzielczości panoramicznych a nie ma sensu kupować nowej bo... slot na głównej jest max AGP2x
a po drugie to jak Microshit skończy testować to od razu odetnie użytkowników Windy7 od całego zaplecza a reinstalacja systemu co pół roku mi się nie usmiecha (było to dla mnie normalne przy Windzie 95 ale czasy się zmieniły), dochodzi jeszcze kwestia wymagań systemowych...
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
No nie znajdę na pewno.Młody podzielił na partycje, z której systemowa ma 13Gb, a reszta nawet nie ma 10.Jamszoł pisze:Jak nie znajdziesz tych 10 GB , to zagraj to co ściągnołeś na płytę DVD i z płyty rozpakujesz na kompa.
Jurek ale co mam nagrać na płytę? Te 19 części Rara? Do rozpakowania i zainstalowania na kompie nie mam tyle miejsca.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Jak nie masz gdzie rozpakować , to tym bardziej nie będziesz miał gdzie zainstalować 
ja bym nagrał tego rara na płytę DVD - następnie rozpakowal bym na innym kompie (kolega) i ponownie nagrał na płytę już instalk a jak już na płycie będziesz miał instalkę , to wtedy zobaczysz czy dasz radę to coś zainstalować.
Wielki czas dołożyć jakiegoś większego twardziela - nie są drogie - dodatkowy , jakieś 200GB nie są drogie a podłączysz go jako slejwa.
Masz tu orientacyjne ceny http://www.proline.pl/sklep.php?g=Dyski ... +akcesoria
ja bym nagrał tego rara na płytę DVD - następnie rozpakowal bym na innym kompie (kolega) i ponownie nagrał na płytę już instalk a jak już na płycie będziesz miał instalkę , to wtedy zobaczysz czy dasz radę to coś zainstalować.
Wielki czas dołożyć jakiegoś większego twardziela - nie są drogie - dodatkowy , jakieś 200GB nie są drogie a podłączysz go jako slejwa.
Masz tu orientacyjne ceny http://www.proline.pl/sklep.php?g=Dyski ... +akcesoria
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Kontakt:
Nie koniecznie - to zależy od biosa płyty głównej, jeśli są do niej aktualizacje to wystarczy je zrobić i bios będzie widział większe dyskiJamszoł pisze:stare kompy widzą do 120GB, więc nie kupuj większego
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
,.,
Kolega już se kupił nowy dysk.
Teraz powiedzcie (po zapoznaniu się z instrukcją
co dalej) wsadzić w kieszeń, podłączyć dwie wtyczki i git?
Teraz powiedzcie (po zapoznaniu się z instrukcją
-
Mike109
Dokładnie
Podłączasz, wkładasz, I .....
Jeszcze tylko prosta sprawa, mianowicie,
Klikasz na ikonę "Mój komputer"
Powinien tam Figurować już Twój nowy twardziel, powinien być z literką "E" , ale to już musisz sprawdzić,
Klikasz prawym klawiszem myszki na jego ikonie, wybierasz opcje "Formatuj..."
Formatujesz w systemie chyba NTFS czekasz chwilkę i już możesz się cieszyć kolejnymi Gigabajtami w komputerze
;)
PS" zaoszczędzisz sporo czasu zaznaczając opcję "Szybkie formatowanie"
Jeszcze tylko prosta sprawa, mianowicie,
Klikasz na ikonę "Mój komputer"
Powinien tam Figurować już Twój nowy twardziel, powinien być z literką "E" , ale to już musisz sprawdzić,
Klikasz prawym klawiszem myszki na jego ikonie, wybierasz opcje "Formatuj..."
Formatujesz w systemie chyba NTFS czekasz chwilkę i już możesz się cieszyć kolejnymi Gigabajtami w komputerze
PS" zaoszczędzisz sporo czasu zaznaczając opcję "Szybkie formatowanie"
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
nie koniecznie - to stary komp - stare kompy nie miały auto znajdowania , trzeba wleść do biosa i go znaleść.
Poza tym , trzeba tego ustawić jako slejw i jeszcze jedno Do tej pory stary twardziel wisiał na jednej taśmie z CD romem lub DVD - trzeba tego nowego podłączyć pod tą samą taśmę a CD/DVD pod drugą.
Niech no ktoś z komputerowców napisze jak po kolei wejść w biosa i odnaleść nowy dysk , bo ja nie potrafie tego z pamięci opisać.
Poza tym , trzeba tego ustawić jako slejw i jeszcze jedno Do tej pory stary twardziel wisiał na jednej taśmie z CD romem lub DVD - trzeba tego nowego podłączyć pod tą samą taśmę a CD/DVD pod drugą.
Niech no ktoś z komputerowców napisze jak po kolei wejść w biosa i odnaleść nowy dysk , bo ja nie potrafie tego z pamięci opisać.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
-
Mike109
- Yagr
- Kontakt:
jeśli ma w biosie ustawiona autodetekcję twardzieli to wystarczy wpiąć, ustawić zworki i zrestartować kompa, jak nie wykryje to trzeba w czasie uruchamiania systemu (zaraz po pokazaniu sie pierwszego ekranu powinna byc na dole instrukcja w rodzaju: press del to enter setup) więc naciskasz klawisz delete i powinien wskoczyć w biosa. W zalezności od tego kto jest dostawcą biosa może to w środku różnie wyglądać ale zwykle pierwsza zakładka to właśnie dyski twarde, floppy i inne napędy. Tam powinno byc albo w okienku opcja "auto" do automatycznego wykrywania. Oczywiście aby miec 2 twardziele i napęd jest konieczne posiadanie 2 taśm IDE. Ale nie ma konieczności dawania obu twardzieli na jednej a napędu na drugiej. Jesli zworki w twardych i napędzie sa dobrze ustawione to powinien wykryc te ustawienia sam niezaleznie od tego jak będa wpiete HD i napędy. poszukam i spróbuje szczegółowo opisać ale Darku, napisz co za płytę masz bo nie wiem czy AMI Biosa rozkminic czy ego tdugiego... (2 są najpopularniejsze)
up... Darku nadal masz tego ASROCKA? Jesli ten screenshot z początku tematu jest aktualny to z taśmami masz spokój bo masz 2 napędy i twardziela więc jeden slot jest wolny. Zworkę ustaw na slave i odpal sprzęta. Jak nie znajdzie go to dam ci instrukcje co zmienic w biosie
up... Darku nadal masz tego ASROCKA? Jesli ten screenshot z początku tematu jest aktualny to z taśmami masz spokój bo masz 2 napędy i twardziela więc jeden slot jest wolny. Zworkę ustaw na slave i odpal sprzęta. Jak nie znajdzie go to dam ci instrukcje co zmienic w biosie
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !