ford mondeo

Tutaj rozmawiamy o Fordach Mondeo
kanar68

ford mondeo

Post autor: kanar68 »

cześć nabyłem mondeo 94 rok 1,8 TD kombi kupiłem wczoraj wszystko ok jak przekrece kluczyk zaswiecają się kontrolki palowo płyn chłodzacy itd i są tam takie małe dwie jakby płatki sniegu jedna pomarańczowa druga czerwona nie zgasły po chwili pomarańczowa zgasła ale czerwona świeciła cały czas jechałem 100 km po południu jak zapaliłem to zaraz zgasły po nadepnięciu na hamulec jak i tereszta kontrolek i jeszcze jedno jest w nim klima jak sie obsługuje na pokretle dmuchawy w prawo jest symbol wentylatora a w lewo są takie trzy strzałki w kółko jakby rondo jechałem i niezbyt było czuć chłodem czy w prawo czy w lewo klima nabita a słabo sie nagrzewa wskazówka jest minimalnie za białym polem czy rano jak było zimno czy po południu pozdrawiam .
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

klime to sie chyba wlacza jak w esie czyli po prostu trzeba ta galke od regluacji wentyla tora ....... wcisnąć :D natomiast co do samego pokretla to jak w prawo krecisz na I II III to wlaczasz zasysanie powietrza spoza auta, natomiast jak przekrecasz w lewo na I II III to włączasz tzw obieg zamkniety czyli wentyaltor mieli to powietrze, ktore jest w aucie i nie zasysa świeżego spoza auta. przydaje sie to zima do szybszego nagrzania wnetrza auta no i np. jak jedziesz w korku za jakims smrodem :D
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

Kontrolki (płatki sniegu ) pala sie jak temp spada ponizej 5st chyba 5 jak jez powyzej to sie nie zapalaja wcale informuja kierowce o tym ze moga wystąpic oblodzenia jezdni ;)
Pele

Post autor: Pele »

Co do tych kontrolek w kształcie płatków śniegu to z tego co wiem to są to wskaźniki od nagrzania silnika, przynajmniej tak było u mnie w scorpio, ale tam wszystko działało inaczej niż powinno, więc głowy nie daję :razz: . Ale czerwona oznaczała baaardzo zimny silnik, pomarańczowa zimny, gasły gdy się odpowiednio nagrzewał (głównie w zimie się włączały lub w zimny poranek). A dlaczego tobie świeciła się czerwona, nie wiem, może było zimno :roll:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Dwie kontrolki (płatki śniegu) jedna świeci w pobliżu zera - czyli jest ciut wyżej ale może być oblodzenie - druga to temperatura poniżej zera.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
leszek
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

Jamszoł pisze:Dwie kontrolki (płatki śniegu) jedna świeci w pobliżu zera - czyli jest ciut wyżej ale może być oblodzenie - druga to temperatura poniżej zera.
od 0*C do +5*C świeci pomarańczowa. Jak jest na minusie świeci czerwona.
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Pele

Post autor: Pele »

I dowiedziałem się czegoś nowego, to jednak nie od silnika, ale jak jest -5*C to silnik tez jest zimny :mrgreen: I tej wersji będę się trzymał
ODPOWIEDZ