Jamszoł pisze:pod ochroną sa purchawki olbrzymie i - przynajmniej na zdjęciach wyglądają inaczej
Są bardziej białe i duuuużo większe
Bywają większe ale i mniejsze a kolor to najmniej pewna cecha przy rozpoznawaniu grzybów. Tu się trochę kształt nie zgadza ale ten z kolei często jest zależny od miejsca gdzie rośnie.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Dziś w lesie widziałem węża , dobrze sie mu przyjrzałem - naciskając go zaraz za łbem patykiem z rozkraczką
Po powrocie do domu przeszukałem internety
Się okazało , że miałem szczęście
Spotkałem się z wężem Eskulapa
Skubany sie postawił na mnie jak mu przeszkodziłem w leżeniu
Ten co spotkałem był ciemnooliwkowy ; żółtawe plamki na bokach głowy ; zółtawy brzuch ( od dołu) jak by w siatkę był ubrany
całość koło 60 - 70 cm
Do niczego innego mi nie pasuje
Nie wiem skąd tam się wziął - może ktoś go tam zostawił jakiś czas temu
Kilka obserwacji przy karmniku...
Najpospolitsza w mieście sikora bogatka na pograniczy lasu okazała się najbardziej płochliwa i złapałem ja migawką w czasie odlotu.... Co do sikory czarnogłówki to mam wątpliwości czy to nie sikora uboga ale śliniak jest wąski i sie nie rozszerza więc raczej to czarnogłówka.
Załączniki
kowalik
modraszka
kowalik
czarnogłówka
czarnogłówka
bogatka
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Ja już kiedys pisałem, że ptaki to nie mój "konik" ale akurat te są pospolite i łatwe do identyfikacji i widywałem je wielokrotnie - tylko z czarnogówką i ubogą mam ciągle problem, bo żaden ornitolog mi nie pokazał na żywca czym się jedna od drugiej różni.... a jeszcze sosnówka jest podobna. I w takich sytuacjach pomagam sobie netem lub książką o ile mam do nich dostęp.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Yagr jestes tego pewien ? Ja jestem niemal pewny ze to dudutek pierdzibaczek gdyz 32 piorko na prawym skrzydle jest podgiete na 32,5 stopnia. Dudutek sraczek ma kąt 33,7stopnia
cidzej pisze: 09 gru 2018, 20:50
Yagr jestes tego pewien ? Ja jestem niemal pewny ze to dudutek pierdzibaczek gdyz 32 piorko na prawym skrzydle jest podgiete na 32,5 stopnia. Dudutek sraczek ma kąt 33,7stopnia
Chętnie przyznałbym ci, Cidzej rację ale sam dobrze wiesz, że dudutek pierdzibaczek pierdzi teraz krokodylom nad nilem a dudutek sraczek został doszczęstnie wytępiony pomimo ochrony gatunkowej przez amatorów wytworów jego gruczołu glutowego, które wg tradycyjnej medycyny chińskiej mają cudowne właściwości, zwłaszcza jeśli chodzi o wpływ na potęcję u mężczyzn....
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !