Ile palą Wasze ESKI??
Moderator: Moderatorzy
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
mikruss pisze:Ja mam 1.6 i w trasie do 8 l/100km (przy pedale w podłoge) wrocław ok 9-10L/100km
spore rozbierzności macie koledzypali jak smok tzn bardzo duzo.. srednio 10l, a same miasto to juz masakra, i boje sie przeliczyc;)

to tak jak my
a u mnie jest ~8,8L/100km miasto a w trasie przy predkosciach 120-130 = ~7,1-7,3L/100kmmarkos43 pisze:Umnie w trasie 9 przy 120-130,miasto 11l silnik 1.4.
co es to inne spalanie i opinia ...
ja sie np. z tym akurat nie za bardzo zgadzam ...mikruss pisze:Wg mnie 1.4 chyba jest najbardziej paliwożerny
pewnie jakby kolega mikruss mial 1.4 to by sie okazalo, ze 1.4 jest najbardziej oszczednym silnikiem

duzo zależy od kierownika. Dwóch sąsiadów na wiosce ma MK5 1.4 jednemu średnio wychodzi 7-8 L/100 km a drugiemu 10 czasem nie starcza. Miałem w domu dwa Essy 1.3, jeden mk4 na gaźniku palił max do 6l/100km, ja miałem mk7 Endura Efi na pełnej szprycy (dół silnika ten sam) i spalanie miałem po wrocku max 7,5l/100 km (duży max). Teraz Zetec 1.6 w zależności jak jade i czy rozgrzeje na postoju itp itd to od 8,5-10 L/100km po wrocku.
A jak sonda byla walnięta to w trasie przy jeździe na emeryta brał 9 takim lekkim duchem.
A jak sonda byla walnięta to w trasie przy jeździe na emeryta brał 9 takim lekkim duchem.
Mi Xr3i z silnikiem 105KM pali tak od ~8l do 11l na odcinku 30km (taka jazda tak jakby 70% miasto i stanie w korkach i 30% trasa). Staram się jeździć z lekką nogą, ale szczerze powiem, że jak go cisnę, to spalanie jakoś się nie specjalnie zwiększa (może dlatego, że przed ostrzejszą jazdą zawsze najpierw jeżdżę tak długo, aż silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury
). Może dlatego mi auto tyle "zjada", ponieważ go nie garażuje, a temperatura silnika dopiero po 5km jest odpowiednia teraz w zimie (termostat jest ok). Spróbuje zresetować kompa i zobaczymy, czy spalanie się zmniejszy.
Jeśli chodzi o Lpg, to jeśli będę w ogóle rozważał, to założę sekwencję, bo nie po to takie auto kupiłem, żeby jeździć mułem
.

Jeśli chodzi o Lpg, to jeśli będę w ogóle rozważał, to założę sekwencję, bo nie po to takie auto kupiłem, żeby jeździć mułem

- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
zdziwiłbyś się co potrafią auta na LPG II generacji. Jeśli nie wierzysz to poszukaj sobie informacji o fieście rs turbo kolegi marcina ("pumaRST") z forum FiestaKlubPolska. On ze swojej fieściny wyciskał ok 200KM w turbo na... zwykłym mikserze gazowym. Teraz zresztą walczy z nowym projektem ale nie wiem czy wciąż na gazie. W każdym razie ta fiesta na pewno nie była "mułem"deathrider_85 pisze:Jeśli chodzi o Lpg, to jeśli będę w ogóle rozważał, to założę sekwencję, bo nie po to takie auto kupiłem, żeby jeździć mułem.

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Tylko weź pod uwagę stosunek mocy na benzynie do mocy na LPG tego samochodu :Yagr pisze:zdziwiłbyś się co potrafią auta na LPG II generacji. Jeśli nie wierzysz to poszukaj sobie informacji o fieście rs turbo kolegi marcina ("pumaRST") z forum FiestaKlubPolska. On ze swojej fieściny wyciskał ok 200KM w turbo na... zwykłym mikserze gazowym. Teraz zresztą walczy z nowym projektem ale nie wiem czy wciąż na gazie. W każdym razie ta fiesta na pewno nie była "mułem"

Można ewentualnie rozważyć BLOS (na benzynie moc w serii, a na gazie niewielki spadek). Koledzy z forum bodajże Sierry rozpracowali, to ustrojstwo

W ogóle, to mając LPG w Zetec'u, powinno się mieć jakiś dodatkowy olej z tego co się orientuje (taki dodatkowy, który co jakiś czas jest podawany do silnika, żeby gniazda zaworowe nie ucierpiały). Pozdrawiam
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
generalnie to juz mnie troche irytuja takie pogawedki. jak chcesz miec moc i wytrzymalosc to wogole gazu nie zakladaj. jak nie masz hajsu to sie ceisz, ze robisz za 20 zeta 100km, nawet jezeli te 100km pokonujesz 5 minut dluzej. sory vinetou - albo jedno albo drugie - decyzja nalezy do ciebie
dodam tylko, ze nie tacy maniacy mocy i osiagow (na tym forum) z powodow czysto ekonomicznych musieli sie rozstać z częścią swoich kucy na rzecz paru złotych, ktore zostają w kielni po tankowaniu LPG zamiast PB
mnie, przed zamiana PB na LPG, bardziej powstrzymuje fakt jak te instalacje są montowane, serwisowane i potem jakie są problemy z autami po ingerencji tych pseudo specjalistów. utrata kucy jest dużo mniej bolesna niż oddanie "zdrowego" autka i odebranie "kaszlącego", gasnącego i odwiedzającego regulacje gazu średnio co miesiąc ...
dodam tylko, ze nie tacy maniacy mocy i osiagow (na tym forum) z powodow czysto ekonomicznych musieli sie rozstać z częścią swoich kucy na rzecz paru złotych, ktore zostają w kielni po tankowaniu LPG zamiast PB

mnie, przed zamiana PB na LPG, bardziej powstrzymuje fakt jak te instalacje są montowane, serwisowane i potem jakie są problemy z autami po ingerencji tych pseudo specjalistów. utrata kucy jest dużo mniej bolesna niż oddanie "zdrowego" autka i odebranie "kaszlącego", gasnącego i odwiedzającego regulacje gazu średnio co miesiąc ...

Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 23:29 przez cidzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Zle Cie poinformowali,ten silnik jak i wiele innych tak samo jezdzi na gazie. Mam swojego 1,6 tez w gazowce - jezdzi ok,wujas w mondim kupe km napykal i tez ok.deathrider_85 pisze:Yagr pisze: W ogóle, to mając LPG w Zetec'u, powinno się mieć jakiś dodatkowy olej z tego co się orientuje (taki dodatkowy, który co jakiś czas jest podawany do silnika, żeby gniazda zaworowe nie ucierpiały). Pozdrawiam
SPRZEDAM WSZYSTKIE CZESCI Z ESSA 1,8 16V 3 drzwi i CABRIO RDA i RQB
Cabrio RS 2000 ProJect
Mitsubishi Pajero 3,0 181KM
Felicia Pick-Up , Suzuki Bandit 1200
www.tadych-transport.pl
Cabrio RS 2000 ProJect
Mitsubishi Pajero 3,0 181KM
Felicia Pick-Up , Suzuki Bandit 1200
www.tadych-transport.pl