Strona 2 z 5

: 25 lut 2015, 10:34
autor: Kleszczak
Macie okazję już nie długo zrobić wino z soku z brzozy.
Kiedy zaczyna robić się ciepło(marzec) i drzewa już rozmarzną, można nawiercić dziurę w drzewie brzozy , włożyć rureczkę i niech kapie do butelki. Polecam w kilku drzewach bo to kapie cały dzień. Na koniec zatkać dziurę w drzewie i posmarować maścią leczniczą(do kupienia w sklepie ogrodniczą) aby drzewo nie chorowało i sok nie uciekał.
Sok można pić na surowo, jest zdrowy, pełny minerałów jednak długo nie postoi.
Przygotować drożdże winne(jakie masz pod ręką) i zrobić matkę. Po czterech dniach wlać do soku brzozowego, zakorkować i czekać.
Może trochę się zapieni, bulgotać nie będzie. Po paru miesiącach dosypać cukru waniliowego i 2-3 góra 4 ziarka goździków. Dalej czekać co jakiś czas mieszając.

: 25 lut 2015, 10:41
autor: S3ci0r
Wez na zlot probki degustacyjne tego specyfiku! Jestem ciekaw jak to smakuje

: 25 lut 2015, 11:56
autor: Kleszczak
Jak coś jeszcze mam, sam tego specjalnie nie piję. Wiesz, zadowolisz kobietę, kobieta zadowoli ciebie. ;)

: 25 lut 2015, 12:00
autor: S3ci0r
to weź jak masz, bo ja będę z kobietą a ona bardzo lubi wina :D

: 25 lut 2015, 14:26
autor: kupiec
S3ci0r, no i Kleszczak zadowoli twoja kobiete a ona... ? :DDD

: 03 kwie 2015, 09:06
autor: Kleszczak

: 03 kwie 2015, 10:06
autor: kupiec
nastawilem wino z czarnej pozeczki, wyszlo bardzo wytrawne wiec za namowa mamy dodalem 2kg cukru i teraz buzuje jak szalone :D

: 03 kwie 2015, 11:51
autor: Kleszczak
zrobiłeś syrop czy dosypałeś?

: 03 kwie 2015, 12:44
autor: kupiec
Kleszczak, oczywiscie syrop na winie

: 03 kwie 2015, 13:33
autor: WieSiu
Chyba o cukier chodziło. Nie znam się

: 03 kwie 2015, 13:38
autor: kupiec
tez sie nie znam :D rozpuscilem cukier w winie i wlalem do balona :D
pierwszy raz tak robilem wiec nie wiem czy dobrze :P najwyzej bede mial 30l octu winnego :D
mnie to wytrawne smakowalo ale sam nie bede tego pil wiec musialem doslodzic ;)

: 03 kwie 2015, 13:46
autor: Jamszoł
kupiec pisze: najwyzej bede mial 30l octu winnego
15 - 20 litrów spirytusu (czytaj bimbru) :razz:

: 03 kwie 2015, 13:51
autor: kupiec
Jamszoł, albo i tak :)

: 03 kwie 2015, 14:52
autor: novy
kupiec pisze:tez sie nie znam :D rozpuscilem cukier w winie i wlalem do balona :D
pierwszy raz tak robilem wiec nie wiem czy dobrze :P najwyzej bede mial 30l octu winnego :D
mnie to wytrawne smakowalo ale sam nie bede tego pil wiec musialem doslodzic ;)
Ciekawe kto bedzie pil z toba ??

: 03 kwie 2015, 14:54
autor: Kleszczak
takie rzeczy nigdy się nie marnuje. Wino zlewasz, mieszasz z cukrem aż zrobisz syrop, dolewasz do reszty. Nie dawaj od razu wszystkiego cukru, lepiej jak będziesz dawał co dwa tyg. Jak widzisz że bulgotanie zwalnia to dodajesz kolejną porcję.