brzęczy w lewym kole/stuka

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

u mojego brata w esie tez cos niemilosiernie puka jak sie wjedzie na nierownosc czy w dziure - czuc az po podlodze. zawias sprawdzony na szarpakach - wszystko ok poza malymi luzami na maglu. ostatnio zauwazylem (odkad sie zaczely klocki i tarcze konczyc i przy hamowaniu jadą rant) ze przy hamowaniu zaczyna pukac podobnie jak na nierownosciach. moje podejrzenie padlo na zaciska hamulcowy a konkretnie ten element po ktorym porusza sie na lewo i prawo - co wy na to ?? moze to tak mocno tluc, ze az czuc po podlodze ??
demo

Post autor: demo »

cidzej, wlasnie u mnie tez jak cos je..nie to czuje po podlodze, pedalach, taki dzwiek jakby sie cos urywalo
emceha

Post autor: emceha »

cidzej pisze:moze to tak mocno tluc, ze az czuc po podlodze ??
Hmm moim zdaniem nie ma takiej opcji. Szukał bym niedokręconej ławy ewentualnie niedokręconej obudowy magla do nadwozia, zerwanej poduszki skrzyni, źle dokręconego wachacza.
Awatar użytkownika
orion

Post autor: orion »

może wydech wam napierdziela w podłogę
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...
Awatar użytkownika
cidzej

na bank nie. czlowiek sie czuje jakby cos grzmotnelo w podloge, a teraz to czuc jak sie ostro zahamuje i klocki jada ranty w tarczach to tez jest takie stukanie
Awatar użytkownika
orion

Post autor: orion »

ale klocek czy zacisk nie walnie w podłogę może coś z serwo, nie dokręcone czy jakoś odbija nie pozostaje nic jak szukać :-|
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...
Awatar użytkownika
cidzej

hm moze zle sie wyrazilem - nie tyle wali w podloge (bo tego nie wiem) ale czuc pukniecie po podlodze - dosc wyraznie jak sie siedzi jako pasazer z przodu, kierowca juz zdecydowanie slabiej odczuwa i slychac takie "szczekniecie"
demo

tylko panowie problem polega rowniez na tym ze na przyklad mnie nie zdarza sie to co chwile tylko czasami, nawet nie wiem jakie warunki to cos powoduje bo zrobie powiedzmy 3000 km i nic sie nie dzieje i to przychodzi tal nagle jebnie z dwa razy i znow spokoj, dla wlasnego bezpieczenstwa sprawdze dokrecenie wszystkich srub, tak jak pisaliscie, i to raczej nie moze byc poducha skrzyni jak to sie z reguly przy hamowaniu objawia
Awatar użytkownika
morgon

Post autor: morgon »

demo pisze:swiergotanie (pisk na przemian), jak lekko dohamuje to dzwieki ustaja, ale jak znowu wpadne w dziure to zaczyna sie na nowo
na moje oko to Ty demo, masz zapieczone tłoczki w dociskach i klocek razem z tarczą się grzeją i piszczą
demo

wiesz co morgon, mozesz miec racje czyli co trzeba zrobic, regeneracje przeprowadzic (zestaw naprawczy kupic z kompletem uszczelek)??

a moze w tym tkwi problem http://www.ford.sklep.pl/sklep,1502,,,0 ... 516,0.html
Rob

Post autor: Rob »

Panowie też mi coś zaczeło w lewym kole stukac . Stuka tak mocno że boje sie jechac szybciej . Stukanie dochodzi z lewego koła ale tylko bez gazu . Podczas przyspieszania lub hamowania stukanie ustaje . Po rozpędzeniu auta i jazdy ze stałą prędkością zaczyna stukac. Jak jadę wolno stuka wolno jak szybko to szybko . Początkowo lekko teraz prawie wali . Jakieś sugestie . Podejrzewam klocki hamulcowe ale żeby aż tak waliło ?
Awatar użytkownika
morgon

Post autor: morgon »

Mogą to być klocki, ale nie muszą. Sprawdź też czy nie masz jakiegoś luzu na kole, być może łożysko się rozsypało.
Rob

Post autor: Rob »

Przyczyną były klocki hamulcowe ... Wymieniłem wszystko łącznie z tarczami ... Cisza :mrgreen:
ODPOWIEDZ