Dobór akumulatora do konkretnego auta

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Majeczka1988r

Post autor: Majeczka1988r »

Kupiłam nowy Akumulator nie pamietam nazwy Cos na J... 55Ah 420A:D I pojechałam przetestować FordoLota... ;)

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, 19:10 przez Majeczka1988r, łącznie zmieniany 5 razy.
Majeczka1988r

no własnie widze :/ i irytuja mnie to ze nie moge wam ich tu pokazac :shock: to jest z Fotosika czy z tej str linki tu działaja a ja ich nie moge wstawic?? Czy cos zle roci;/
dziku

Post autor: dziku »

Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, 19:20 przez dziku, łącznie zmieniany 1 raz.
Majeczka1988r

Dobra poszło wiec podjechałam sobie na pogorie porobiłam pare BĄCZKOW....;) Autko hulllaaa:D aż milo:P
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

MinisterQ, piszesz o ładowaniu na trasach a wielu z nas robi tylko kilka kilometrów i znów stoi
Odpalenie woza - przejazd ? kilometr - postój pod sklepem - odpał woza - przejazd 2 km - postój w pracy
Jak będziesz miał za duży aku - nie doładujesz go w takim stopniu co mniejszy
Nawet tego mniejszego się nie da doładować a co dopiero wielki :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

te katalogi .... :/ wedlug Boscha to minimum w moim fordzie 53Ah, a według centry to 41Ah ... i z centra moge sie zgodzic :D w swoim poprzednim 1.4 mialem 34Ah czy 37Ah [juz nie pamietam] i chodzil bez problemu (zreszta kiedys pozyczylem go ojcu do primery na TAXI i jezdzil 2 tygodnie z nim bez najmniejszego problemu), w lagunie mam teraz 44Ah i tez smiga juz 3 lata, zreszta w lagunie jezdzilem przez 2 miechy zeszlej zimy na 40Ah z cc i tez chodzil bez zarzutu

trzeba wziac pod uwage, ze troche technika poszla do przodu i o ile np. akumulator w moim poprzednim esie "wyciskal" 240A zwarcia z 51Ah to ten 34 czy 37Ah wycikal juz 290A w zwarciu dlatego nie bylo najmniejszego problemu z odpaleniem
Majeczka1988r

Wow :shock: Widzę,że tu sie gesty temat nawiązał:P tylko sie nie bijcie Panowie :cool:
MinisterQ pisze:Hehe, a ja dopiero po tym poście zajarzyłem że koleżanka jest z Dąbrowy, miło powitać kogoś z bliskiej okolicy na forum.
Heh a ja sie tak na początku wysilałam, Kto jest z DG i okolic:P
MinisterQ pisze:Ponawiam stwierdzenie: jeśli napięcie ładowania po zainstalowaniu większego akumulatora będzie na przepisowym poziomie (ok. 14V) to nie ma siły by "większy" akumulator był "chronicznie niedoładowany" w aucie z mniejszym poborem energii.
Ja się tam na tym nie znam tak jak Panowie :smile: Ale jeśli chodzi o akumulator o wiekszej pojemności to słyszałam też, że zależy to od Alternatora.... może zacytuje "jeżeli alternator nie bedzie miał siły ładowania to nie odpali na wiekszym akumulatorze" (Mniej wieciej tak to brzmiało a przynajmniej ja tak to zrozumiałam) Ale jeśli patrząc z punktu widzenia kolegi wiekszy akumulator potrzebuje mniejszej mocy odpalenia gdyż jako taką posiada sam w sobie to powinno być GIT :cool:
I teraz pytanie :razz: Czy komuś zdarzyło sie ze alternator nie naładował wiekszego aku?? :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Ja mam non stop niedoładowane aku - mimo , że aku mam takie jak powinno być .
Powód - zbyt krótkie odcinki jazdy .
A wychodząc z założenia kolegi - im większy tym lepiej to należało by kupić aku tak koło 1000 Ah - władować do bagażnika i sie cieszyć zawsze sprawnym aku :razz:
Majeczka1988r, co do alternatora :
Do samochodu montowany jest alternator taki - aby pokrył całe zapotrzebowanie mocy w autku plus jeszcze doładował akumulator
Im więcej odbiorników w samochodzie typu : przednia szyba grzana . klimatyzacja i jeszcze parę odbiorników o dużym poborze prądu - tym alternator o większej mocy.

Oczywiście ja pozostaje przy swojej teorii
Ale ja się nie znam na elektryce - jestem tylko mechanikiem samochodowym :mrgreen:

Majeczka1988r, jednak kupiłaś nowe aku - czyli stary nadawał się tylko na utylizację ?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

MinisterQ pisze: to sprezentowałbym mu jakiś szeroki aku z dostawczaka, i miałbym w zimie święty spokój z prądem. ;)
At się powtórzę - duży aku do bagażnika nie koniecznie 1000 AH :mrgreen:
Tak jak mają dziesiątki samochodów w tym także osobowych .
Za takim rozwiązaniem przy esach , przemawia nie tylko to , że na podszybiu masz mało miejsca ale dochodzi do tego - ogrzewanie przedniej szyby , które wcześniej czy puźniej dostanie po tyłku od strony pasażera (opary od aku)
karol MAŁY

Post autor: karol MAŁY »

Jamszoł pisze:
MinisterQ pisze: to sprezentowałbym mu jakiś szeroki aku z dostawczaka, i miałbym w zimie święty spokój z prądem. ;)
Jak chcesz to podjedż to ci przemodeluje essa i będziesz miał akuś nawet pod tylnym zicem(siedzeniem) :razz:
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

Jamszoł pisze:Meśki Vito mają pod kierowcą :) A osobówki w bagażniku po prawej stronie pod klapką :mrgreen:
Klient nasz pan. Podejrzewam że Karol takie sztuczki też umie :P :D
dziku

Nie do końca na temat ale - czy ktoś wie gdzie Fiat Ducato / Peugeot Boxer mają akumulator? Bo w komorze silnika są na górze tylko wyjścia plus, minus a akum gdzieś ponoć głębiej siedzi... Ale gdzie?:D
karol MAŁY

Dziku podaj rocznik tego peugeota?może ci powiem np master 2003 rok ma w kabinie pod dywanikiem odkręcasz kable i twoim oczom ukazuje się akuś :mrgreen:
dziku

Te najnowsze - chyba to jest od 2006.
karol MAŁY

zerknij pod dywan(środkowy)jak będzie klapka to właśnie tam ew za siedzeniem kierowcy
ODPOWIEDZ