Moderator: Moderatorzy
dzieki za podpowiedzcidzej pisze:Damianos pisze:ja przy ok 2000tys zmieniam biegDamianos pisze:po minieciu 60km/h to ja czesto juz 5 zarzucamTAK !!!! chyba, ze chcesz przy okazji rozpierdzielić sobie silnik jak mój kolega co 50% startów ze świateł ma z 2-giego biegu a 5-tke jak wrzuci to prawie jak automat od okolo 40km/h do maxa na niej jedzieDamianos pisze:moze wyzej go trzymac?a potem zostawił 2500pln za pęknięty korbowód w silniku
i kapitalke EcoTECa
jazda ze zbyt niskimi obrotami jest bardzo skzodliwa dla silnika dlatego najoptymalniejszy dla ciebie zakres zmian biegu to przedziaL 2750-3000RPM i zmiana na kolejny biegoczywiscie nei trzeba sie tego tak sztywno trzymać i np. na 1 biegu wystarczy pociagnać auto do jakis 1750-2000rpm, na 2biegu do 2250-2500rpm a dalej to juz raczej kolo 3000rpm nalezaloby zmieniać. oczywiscie wraz ze wzrostem obciazenia auta (jazda pod górke/dodatkowi pasażerowie/bagaż/przyczepka) nalezy coraz dluzej trzymać na biegach i tak np. dla pelnego obciazenia najwlasciwsza moze sie okazać zmiana biegu dopiero w przedziale 3500-4000rpm
to zależy - na 5-biegu trzymam, bo nie mam 6-tegoDamianos pisze:A wy trzymacie na tych 3 tys, czy od razu po osiagnieciu zmieniacie bieg?
a ja wam nawet powiem czymkvazi555 pisze:musisz tyrac nieziemsko
panowie benzyna to nie diesel i nie mozna go tak nisko trzymac na obrotach. prawidlowo auto[silnik] powinno pracowac w okolicach max momentu obrotowego. Niemniej jednak przyjmuje sie, ze dla silnikow benzynowych prawidlowy, ekonomiczny i nie zażynający silnik oraz skrzynię biegów zakres obrotów to od 2-2,5tys rpm do 3-4 tys rpm !!!! wszystko powyzej i ponizej z reguly skraca zywotnosc silnika i z ekonomiczną jazda ma niewiele wspólnegoxero pisze:przerzucanie biegu około 2000 obrotów
no z tym to się zgodze. 0k 7 lat miałem benzyne 1,6 i jak kupiłem diesla to jeździłem z początku jak benzyną czyli obroty 2.5-3.5 tyś i okazało się że jak na ropola to strasznie dużo palił więc pojechałem do mechanika i zapytałem co jest a on tylko zapytał czym jeździłem wcześniej. jak powiedziałem że benzyną to powiedział że nie moge tak go trzymać na obrotach bo to przeciwieństwo silnika benzynowego i spalanie będzie większe.cidzej pisze:benzyna to nie diesel