Do "komputerowców"
Moderator: Moderatorzy
-
mlekolowickie
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Najpierw niech napisze co ma , bo nie wiadomo , czy warto cokolwiek tam wtykać .
Dobrze wiesz , że jeśli bebechy są zbyt wolne to , żeby to przyspieszyć to w zasadzie oprócz twardziela i obudowy to trzeba w zasadzie wszystko wymienić .
Czyli w zasadzie można sie pokusić o kupno nowego kombajna .
Dobrze wiesz , że jeśli bebechy są zbyt wolne to , żeby to przyspieszyć to w zasadzie oprócz twardziela i obudowy to trzeba w zasadzie wszystko wymienić .
Czyli w zasadzie można sie pokusić o kupno nowego kombajna .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
pierwsza strona tego tematu:Jamszoł pisze:Najpierw niech napisze co ma , bo nie wiadomo , czy warto cokolwiek tam wtykać .
Darku, wszystko zależy co chcesz robić, tu masz opis maksymalnych rozszerzeń dla twojej płyty. Moim zdaniem jeśli chcesz zmieniać to najkorzystniej wymienić sama płytę główną z procesorem. Może się okazać konieczna zmiana również modułów pamięci bo w tej chwili to z DDR mało co jest - wszystko to DDR2 albo DDR3. Należałoby szukać płyt obsługujących wielordzeniowe procesory a tu wybór między Intelem a AMD. Ja wybrałem AMD ale tu raczej decydować powinna cena/wydajności. Nie wiem jaki masz zasilacz, bo może się okazać że też trzeba zmienić ale nie koniecznie. Po takim zakupie trzeba niestety pogrzebać w swoim kompie i podmienić zakupione podzespoły z tymi które masz. to rozwiązanie najtańsze. Inny wariant to kompletny blaszak. Wybór podobnie jak wyżej: procesor>>płyta>>pamięci>>reszta bambetli.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
- Jamszoł
- Kontakt:
Kupując nową płytę i procek dwurdzeniowy , może się okazać , że trzeba dokupić nową grafikę a tu może się okazać , że nowa grafika (dość szybka) ma dodatkowe zasilanie prosto z zasilacza - więc zasilacz też do wymiany.
Na pewno z tego co widzę z tej tabeli piętro wyżej - grafika jest za słaba i za malo pamięci RAM
Po wymianie tych dwóch żeczy komp przyspieszy - ale i tak będzie za słaby , żeby sobie np. pograć w nowe gry.
Na pewno z tego co widzę z tej tabeli piętro wyżej - grafika jest za słaba i za malo pamięci RAM
Po wymianie tych dwóch żeczy komp przyspieszy - ale i tak będzie za słaby , żeby sobie np. pograć w nowe gry.
- leszek
- Pojemność: 1500
- Rocznik: 2018
- Generacja: MK1
- Nadwozie: Inne
Yagr pisze:Darku, wszystko zależy co chcesz robić, tu masz opis maksymalnych rozszerzeń dla twojej płyty. Moim zdaniem jeśli chcesz zmieniać to najkorzystniej wymienić sama płytę główną z procesorem. Może się okazać konieczna zmiana również modułów pamięci bo w tej chwili to z DDR mało co jest - wszystko to DDR2 albo DDR3.
O ludu.!!!!
Przecież taniej i pewniej wyjdzie kupno nowego. (całkiem). Po co to rozbudowywać ??? Raczej na działkę do pasjansa lub jako stolik.
Takie moje zdanie.
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować 
-
Kudłaty_EZG
Dokładnie tego już nie ma co ruszać niestety, musiałbyś wymienić wszystko i jak dla mnie łącznie z dyskiem bo też już mało wydajny na pewno w porównaniu do dostępnych teraz.leszek pisze:Przecież taniej i pewniej wyjdzie kupno nowego. (całkiem). Po co to rozbudowywać ??? Raczej na działkę do pasjansa lub jako stolik.
zostać mogłaby obudowa i napęd optyczny więc gra niewarta świeczki. Lepiej zostawić go w całości jako wyjście awaryjne w razie usterki nowego., lub oddać np na dom dziecka.
Post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Kiedy znajdziemy się na zakręcie.. redukcja, but i odcięcie
- Jamszoł
- Kontakt:
Do tego dążyłem w swoich podpowiedziach - ale nie chciałem wywołać szoku u kolegi
Przyspieszać sprzęt ten który jest - raczej nie opłacalne bo nie za bardzo się go przyspieszy i rzeczywiście - lepiej go na działkę i dodać mu jakiegoś bezprzewodowego neta co by z działeczki mieć kontakt z forumem
A co do obudowy - też by trzeba było zmienić bo nowe mają fajne wyjścia USB z przodu i z tylu oraz wejścia i wyjścia na słuchawki mikrofony itp.
A czytnik optyki to do lamusa a w jego miejsce czytnik kart pamięci.
Przyspieszać sprzęt ten który jest - raczej nie opłacalne bo nie za bardzo się go przyspieszy i rzeczywiście - lepiej go na działkę i dodać mu jakiegoś bezprzewodowego neta co by z działeczki mieć kontakt z forumem
A co do obudowy - też by trzeba było zmienić bo nowe mają fajne wyjścia USB z przodu i z tylu oraz wejścia i wyjścia na słuchawki mikrofony itp.
A czytnik optyki to do lamusa a w jego miejsce czytnik kart pamięci.
-
Kudłaty_EZG
a jak bez napędu chcesz się obejść jak wszystko teraz na płytachJamszoł pisze:A czytnik optyki to do lamusa
Post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
Kudłaty_EZG
Bez znaczenia.darcun4 pisze:Od dłuższego czasu komp nie służy mi do gier.
Procek koniecznie szybszy, ładowanie na tą płyta bez sensu- czyli płyta + procek
jak płyta to RAM już DDR2 (DDR3 bez sensu bo wzrost wydajności niewielki a ceny już spory, DDR1 już praktycznie odeszło)
jak płyta to i grafika bo AGP też już się nie stosuje
czyli mamy: płyta, procek, RAM, grafika jak to wszystko kupimy to i zasilacz bo stary nie da rady, pozostał dysk (też należałoby już przejść na SATA) napęd, i buda
[ Dodano: Sob 24 Kwi, 2010 18:57 ]
Napisz ile możesz wydać a coś dobiorę
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
ludzie, ale o czym wy piszecie? Przecież napisałem że do wymiany płyta, procek i pamięć. Po cholerę ma płacić za nowe napędy, dysk twardy, obudowę jak to ma i dobre? Dobra płyte kupi do 300zł, procesor podobnie, jak płytę weźmie z dobra grafika to na chwilę starczy a zawsze można dokupić jakąs lepszą grafike i wstawić w pci express. To przecież jest NOWY komputer, tyle ze cena obniżona o marże składającej firmy, o obudowę, o napędy i to wszystko co Darek może sobie przełożyć. Poza tym chodziło o przedstawienie możliwości co też zaznaczyłem uwzględniając zakup nowego blaszaka w całości 
leszek, ja przez rozbudowe rozumiem dokupienie pamięci, grafiki, wymiana procesora na istniejącej płycie.... jak nowa płyta - to nowy komputer
leszek, ja przez rozbudowe rozumiem dokupienie pamięci, grafiki, wymiana procesora na istniejącej płycie.... jak nowa płyta - to nowy komputer
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !