Szczur biały

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

mejo__adamus

Post autor: mejo__adamus »

kurcze nie gadajcie że teraz taka moda na gryzonie jest :P :P i to jeszcze szczury :shock:
Paula

Post autor: Paula »

Panowie nie straszcie kolegi :P Mrowa a w jakim wieku jest Twój szczur? Z czystej kalkulacji: szczury żyją 2-3 lata, zazwyczaj bliżej 2-2,5 niestety. Więc jeśli Twój już jest taki starszy, (zbliżający się do 2 lat) to lepiej mu dosztukować od razu 2 kumpli, tak by potem znowu nie został samotny jak kolega już odejdzie.

Natomiast co do łączenia. Nie można od razu wrzucać szczurów do jednej klatki. Najpierw trzeba dać troszkę czasu aż nowe się oswoją z nowym otoczeniem i opiekunem. Oczywiście niezbędna jest druga klatka ;) Potem zapoznanie na neutralnym terenie (takim, w którym starszy szczurek nigdy nie był) i obserwowanie. Mogą się tarmosić, szarpać, wrzeszczeć, kotłować, może lecieć sierść ale póki krew nie leci nie ma potrzeby rozdzielania (ustalają hierarchię). Takie spotkania powtarzać codziennie albo nawet i częściej ;) Jak już będą razem biegać, iskać się itp., to wyszorować porządnie klatkę, zmienić całkowicie jej wystrój (by starszy nie czuł się jak u siebie) i włożyć szczurasy do niej. I oczywiście obserwować, by w razie zagrożenia móc interweniować ;) Czasem łączenie trwa kilka tygodni, nie można się zrażać. U mnie np. nie było większych problemów oprócz jednego szczurka, alfa stada za chiny nie chciała jej zaakcpetować :P Pierwsze spotkanie skończyło się tak:
Obrazek
i 3 szwy ;] Po tygodniu szwy zdjęte i dalej próbowaliśmy. Troszkę trwało ale się udało i teraz obie trzymają się razem, więc było warto :) Jakbyś się zdecydował daj znać, znajdzie się i szczurki i sposób na łączenie :)

P.S. Co do jego tuszy, to proszę się nie nabijać, wszak kochanego ciała nigdy za mało :P
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Paula pisze:wszak kochanego ciała nigdy za mało
Tylko serduszko w tym kochanym ciele pika zbyt mocno obciążone :razz:
U mnie jedna ze szczurek żyła 5 lat , ta obecna ma już koło 3 :mrgreen:
Co do nazewnictwa jakie podałem szczur biały - tak wyczytałem tu - http://bberr.webpark.pl/szczur.htm a jak wpisze się szczur biały w goglach i wcisnę grafikę , to na zdjęciach są też i takie jak moje.
Nie wnikałem już w jakieś inne nazewnictwa , bo mi to do niczego nie ylo potrzebne. :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
morgon

Post autor: morgon »

P.S. Co do jego tuszy, to proszę się nie nabijać, wszak kochanego ciała nigdy za mało
Załączniki
Temu właśnie Jaga tak wygląda. Jej nie idzie oderwać od miski
Temu właśnie Jaga tak wygląda. Jej nie idzie oderwać od miski
Zdjecia 023.JPG (72.24 KiB) Przejrzano 206 razy
Awatar użytkownika
Mrowa

Post autor: Mrowa »

bardziej moze kret :P
If you're like us, calling all riders, roll up beside us, no place to hide us,
all freedom fighters, let's unite us, switch on your nitrous and...let's.. go...

nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj pal ruszaj..
ODPOWIEDZ