kupiec pisze:"np z ryżu"
proszę bardzo
Wino rabarbarowe
Z rabarbarem radzę uważać, ze względu na to, że zawiera on kwas szczawiowy, który nie jest dla zdrowia obojętny. Ponieważ jednak robi się z niego kompoty i dodaje się go do ciast, dlaczego nie spróbować wina?
Rabarbar nadaje się raczej na wina lekkie. Można jego łodygi gotować w wodzie lub próbować wyciskać z nich sok. Poniżej podaję przepis z mojej mądrej, przedwojennej, ulubionej lektury na 10l wina rabarbarowego.
Rozdrobnić 0,5kg łodyg, sparzyć 1l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży i po jednym dniu przecedzić do gąsiora. Po zafermentowaniu tego zaczynu, pokroić jeszcze 4kg rabarbaru i gotować w 3 litrach wody. Po ostudzeniu płyn scedzić do gąsiora. Na miazgę nalać jeszcze 2 litry wody i po jednym dniu przecedzić i rozpuścić w niej 2kg cukru na gorąco a po ostudzeniu wlać do gąsiora, dodając 4g pożywki.
Wino z ziemniaków
Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.
Przykład na 10l wina:
wino 17%
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki
Wino pomarańczowe
Pomarańcze nadają się do wyrobu świetnych win o złotym kolorze i wspaniałym smaku. Posiadają dość dużo kwasu, konieczna jest spora dawka wody. Do wyrobu wina brać należy pomarańcze bez skórki i w miarę możności bez pestek.
100 gramów owoców dostarcza: 24 kilokalorie, 86 gramów wody, 0,8 grama białka, 0,8 grama węglowodanów, 2 gramy błonnika, 200 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 13 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,2 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1 (najwięcej wśród owoców), 0,03 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 50 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 37 mikrogramów kwasu foliowego (najwięcej wśród owoców). (WIEM, Onet)
Pomarańcze zmiażdżyć (unikając zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej letniej wody, dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i fermentować. Podobno najlepsze pomarańcze na wino są w lutym i marcu.
Przykład na 10l wina:
wino 12%-13%
6kg owoców
6l wody
1,9kg cukru
3g pożywki
takich win chyba nikt na forum nie robił
. A inne przepisy proszę sobie pooglądać i przetestować. Przepisy zaczerpnięte z tej strony
http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm