Strona 1 z 5

sprawdzony przepis na wino

: 03 mar 2012, 21:50
autor: kupiec
poszukuje sprawdzonego przepisu na wino domowe ale takie nie owocowe tylko np z ryżu :)
przepis który ktoś stosował i wino wyszło pierwsza klasa :)
mam balonik 20l i chce w nim nastawić na próbę bo jak wyjdzie to mam 75l w zapasie :)

: 04 mar 2012, 10:57
autor: thomas77
zadzwonię do wujka który robi wino z ryżu i podam ci przepis ;)
a może być ryż +rodzynki na przykład? bo takie winko piłem i luxior jest :)

: 04 mar 2012, 11:08
autor: kupiec
thomas77, dzwoń i się dowiedz :)
na ryż z rodzynkami to mogę mieć przepis a chciałbym spróbować bez rodzynek :)

: 04 mar 2012, 11:49
autor: thomas77
To jest tak,wujek powiedział że z samego ryżu takie sobie wychodzi i dlatego dodaje rodzynki i z tąd takie dobre :razz:

Na 20 l balonik kazał dać : 3kg ryżu i 3 kg rodzynek ,3 kg cukru nawet 3,5 kg i jeden kwasek cytrynowy ponieważ ryż nie posiada witaminy c która potrzebna jest do zakwaszenia wina ;)

a w przyszłości do twojej 70 litrowej bańki: 6kg ryżu ,4kg rodzynek i 2 kwaski cytrynowe cukru około 5 kg

: 04 mar 2012, 12:00
autor: ELpYndoL
kupiec, na zlota napedzisz ??

: 04 mar 2012, 13:14
autor: Jamszoł
A gdzie drożdże winne ?

: 04 mar 2012, 13:34
autor: thomas77
Jamszoł pisze:A gdzie drożdże winne ?
no o takich rzeczach to już Kupiec chyba wie :razz: choć ja dawniej robiłem bez drożdży i tez lux było ,tyle ze to z winogron ;)

: 04 mar 2012, 13:50
autor: jakobs72
thomas77 pisze:tyle ze to z winogron
bo winogrona mają na skórce tzw drożdże dzikie i z nich może, ale nie musi rozpocząć sie proces fermentacji. Jeśli się doda drożdży winnych to wtedy uzyskuje się wino lepszej jakości, więcej % i jest się pewnym że ino będzie winem a nie czymś innym :)

kupiec, wino z samego ryżu jest kiepskie, trzeba dodać różne składniki żeby wyszło COŚ a nie jakieś siki :P

: 04 mar 2012, 13:53
autor: kupiec
jakobs72 pisze:kupiec, wino z samego ryżu jest kiepskie, trzeba dodać różne składniki żeby wyszło COŚ a nie jakieś siki :P
pisałem że "np z ryżu" :p
nie chce robić wina takiego jak wszyscy robią tylko coś nowego :)

: 04 mar 2012, 14:31
autor: jakobs72
kupiec pisze:"np z ryżu" :p
proszę bardzo :P


Wino rabarbarowe

Z rabarbarem radzę uważać, ze względu na to, że zawiera on kwas szczawiowy, który nie jest dla zdrowia obojętny. Ponieważ jednak robi się z niego kompoty i dodaje się go do ciast, dlaczego nie spróbować wina?
Rabarbar nadaje się raczej na wina lekkie. Można jego łodygi gotować w wodzie lub próbować wyciskać z nich sok. Poniżej podaję przepis z mojej mądrej, przedwojennej, ulubionej lektury na 10l wina rabarbarowego.
Rozdrobnić 0,5kg łodyg, sparzyć 1l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży i po jednym dniu przecedzić do gąsiora. Po zafermentowaniu tego zaczynu, pokroić jeszcze 4kg rabarbaru i gotować w 3 litrach wody. Po ostudzeniu płyn scedzić do gąsiora. Na miazgę nalać jeszcze 2 litry wody i po jednym dniu przecedzić i rozpuścić w niej 2kg cukru na gorąco a po ostudzeniu wlać do gąsiora, dodając 4g pożywki.


Wino z ziemniaków

Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.

Przykład na 10l wina:
wino 17%
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki


Wino pomarańczowe

Pomarańcze nadają się do wyrobu świetnych win o złotym kolorze i wspaniałym smaku. Posiadają dość dużo kwasu, konieczna jest spora dawka wody. Do wyrobu wina brać należy pomarańcze bez skórki i w miarę możności bez pestek.

100 gramów owoców dostarcza: 24 kilokalorie, 86 gramów wody, 0,8 grama białka, 0,8 grama węglowodanów, 2 gramy błonnika, 200 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 13 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,2 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1 (najwięcej wśród owoców), 0,03 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 50 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 37 mikrogramów kwasu foliowego (najwięcej wśród owoców). (WIEM, Onet)

Pomarańcze zmiażdżyć (unikając zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej letniej wody, dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i fermentować. Podobno najlepsze pomarańcze na wino są w lutym i marcu.

Przykład na 10l wina:
wino 12%-13%
6kg owoców
6l wody
1,9kg cukru
3g pożywki


takich win chyba nikt na forum nie robił :mrgreen: . A inne przepisy proszę sobie pooglądać i przetestować. Przepisy zaczerpnięte z tej strony :)

http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm

: 04 mar 2012, 17:25
autor: kupiec
jakobs72, ale robiłeś takie wino? szukam przepisu który już ktoś stosował i powie jak smakuje takie wino
przepisów w necie jest milion a ja szukam sprawdzonego

: 04 mar 2012, 20:22
autor: jakobs72
ja robiłem z ryżu, rodzynek i kilku innych przypraw kuchennych, ale już nie będę takich wynalazków robić. mi osobiście takie coś nie smakuje. a jeśli chcesz robić wino i robisz to po raz pierwszy to spróbuj zrobić wino "normalne" a nie jakiś wynalazek. Jak połkniesz bakcyla to potem eksperymentuj - taka dobra rada :)

: 04 mar 2012, 20:33
autor: kupiec
moja mama robi "normalne" wino więc ja chce coś innego zrobić

: 05 mar 2012, 07:29
autor: Arcadio
kupiec pisze:nie chce robić wina takiego jak wszyscy robią tylko coś nowego :)
to jak chcesz przepis na coś co jeszcze nikt nie robił? ;)

Nie przesadzaj z tym winem, bimber zrób i będzie dobrze :D
przepis: 1410 ;D

: 05 mar 2012, 10:47
autor: kupiec
Arcadio pisze:to jak chcesz przepis na coś co jeszcze nikt nie robił? ;)
Areczku :p
Arcadio pisze:Nie przesadzaj z tym winem, bimber zrób i będzie dobrze :D
to to ja mam i też mogę zrobić :p
znowu pińcet postów i tylko jeden konkretny przepis :/ tych z netu nie liczę