pompa wspomagania - luzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cidzej
Posty: 10834
Rejestracja: 11 sie 2006, 15:15
Lokalizacja: WE/WI/WW/WSC
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

pompa wspomagania - luzy

Post autor: cidzej » 07 lut 2013, 16:30

mobile sciagnalem pasek osprzetu w moim esie celem sprawdzenia przyczyny dziwnego szumu na pracujacym silniku. po zdjeciu okazalo sie ze os pompy wspomagania(ta do ktorej przykrecone jest kolo pasowe) wsuwa sie i wysuwa z pompy jakies 3 mm. czy to jest ok czy pompa na zlom ? dodam jeszcze ze poza tym to pompa szczelna, nie wyje przy skrecie
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć konserwą :P

Ford C-max mk2 FL
Ford Focus II FL 5D SW DV6ATED4
Ford Focus II 5d HB DV6ATED4
Ford Escort mk7 Cabrio F4
Honda Lead AF20
x Ford Focus mk III; Laguna phI K560 F3P678; Ford Escort mk5 F6J; Peugeot SV GEO; Proton 415

Awatar użytkownika
WieSiu
Posty: 20710
Rejestracja: 28 mar 2004, 17:41
Lokalizacja: Wrocław
Pojemność: 1600
Rocznik: 1985
Generacja: MK3
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: WieSiu » 07 lut 2013, 16:32

jezdzilem na takich pompach bez zadnych problemow. Szkoda sobie tym glowy zawracac
Orion 1.6 79KM 1985 Automat
Escort 2.0 150KM LPG Cabrio 1991
Lancia Phedra 3.0 204KM 2004
Windstar 3.0 148KM LPG 1997
Kymco Super 9 LC 2011

x Escort 1.8TD 90KM Van 1997, Scorpio 2.9 24v 207KM Sedan 1995, Fiesta 1.3 60KM 5D 1996, Escort 1.6 105KM 3D 1996, Escort 1.8 TD 70KM Van 1999, Puma 1.7 125KM 1998, Escort 1.8 TD 90KM Kombi Ghia 1996, Escort 1.3 60KM LPG 5D 1994/1995, Skoda 105 1984 a potem 1982

Awatar użytkownika
cidzej
Posty: 10834
Rejestracja: 11 sie 2006, 15:15
Lokalizacja: WE/WI/WW/WSC
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej » 07 lut 2013, 16:37

ja chcialby, mamierzyc przyczyne szumu ... no nic zaryzykuje najwyzej od zsmarti alternator drugi i zobacze czy ucichnie :/
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć konserwą :P

Ford C-max mk2 FL
Ford Focus II FL 5D SW DV6ATED4
Ford Focus II 5d HB DV6ATED4
Ford Escort mk7 Cabrio F4
Honda Lead AF20
x Ford Focus mk III; Laguna phI K560 F3P678; Ford Escort mk5 F6J; Peugeot SV GEO; Proton 415

Awatar użytkownika
WieSiu
Posty: 20710
Rejestracja: 28 mar 2004, 17:41
Lokalizacja: Wrocław
Pojemność: 1600
Rocznik: 1985
Generacja: MK3
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: WieSiu » 07 lut 2013, 16:54

wiesz ja takie pompy mialem w dieslach,wiec nie slyszalem ze szumi, Twoj silnik cichy wiec moze u Ciebie slychac.
Orion 1.6 79KM 1985 Automat
Escort 2.0 150KM LPG Cabrio 1991
Lancia Phedra 3.0 204KM 2004
Windstar 3.0 148KM LPG 1997
Kymco Super 9 LC 2011

x Escort 1.8TD 90KM Van 1997, Scorpio 2.9 24v 207KM Sedan 1995, Fiesta 1.3 60KM 5D 1996, Escort 1.6 105KM 3D 1996, Escort 1.8 TD 70KM Van 1999, Puma 1.7 125KM 1998, Escort 1.8 TD 90KM Kombi Ghia 1996, Escort 1.3 60KM LPG 5D 1994/1995, Skoda 105 1984 a potem 1982

Awatar użytkownika
cidzej
Posty: 10834
Rejestracja: 11 sie 2006, 15:15
Lokalizacja: WE/WI/WW/WSC
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej » 07 lut 2013, 17:39

hehe ... cicho :roll: aktualnie po 2 miesiacach postoju, przerwanych jednym 5 sekundowym odpaleniem i jednym wyjazdem 20metrow z garazu celem cykniecia fot do kalendarza, to wszystko stuka, wyje i rzęzi jakby sie mial zaraz rozsypac :D ale spokojnie - wyjedzie na trase na wiosne i wszystko sie uspokoi :D przechodze to co roku :D
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć konserwą :P

Ford C-max mk2 FL
Ford Focus II FL 5D SW DV6ATED4
Ford Focus II 5d HB DV6ATED4
Ford Escort mk7 Cabrio F4
Honda Lead AF20
x Ford Focus mk III; Laguna phI K560 F3P678; Ford Escort mk5 F6J; Peugeot SV GEO; Proton 415

Awatar użytkownika
bodzio82
Posty: 818
Rejestracja: 21 lip 2008, 13:54
Lokalizacja: plockie

Post autor: bodzio82 » 07 lut 2013, 23:07

Podpowiem ze ja z uwagi na ten luz na wspomie zakupilem drugą stara uzywana pompe bo wyła , okazało sie ze jest ten sam luz jak na tej pierwszej z tym ze juz ta druga nie wyje i nie ciecze :razz:

Awatar użytkownika
leon167
Posty: 166
Rejestracja: 10 cze 2015, 18:15
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: leon167 » 14 maja 2016, 21:39

Objawy mam podobne ale tylko po uruchomieniu silnika na wolnych rzęzi strasznie ale po dodaniu gazu ustaje . Pytanie mam tylko czy regenerować czy poszukać używki ?

ODPOWIEDZ