Strona 1 z 1

Zioła domowe

: 13 lip 2014, 13:52
autor: Arcadio
Tak sobie pomyślałem, że jest sezon na hodowanie ziółek przydatnych w kuchni.
Podzielę się co tam hoduję na balkonie i w domu.
Od razu uprasza się o "nie manie" skojarzeń :D

Bazylia
Najlepiej kupić taką sklepową ( ta na fotce prosto ze sklepu) i przesadzić koniecznie do nowej doniczki i podlać. Podlewać codziennie i trzymać w pełnym słońcu. Listki zrywać dopiero jak będzie ich dużo. Jak będzie łysa to nic z niej nie będzie bo nie zajdzie fotosynteza. Także nie rzucajcie się na liście od razu. Taka sklepowa może być 3x większa jak urośnie i mieć mocniejsze pieńki. Stosować do sałatek, kuchni włoskiej, do dekoracji. Świeża ma niesamowity zapach i aromat

Oregano
Tu też sklepowa jest ok. Postępujemy tak jak z bazylią. Dodatkowo można dać patyki aby utrzymały roślinkę bo ona nie ma sztywnych łodyg i sobie tak zwisa ;)
Zastosowanie podobnie jak bazylia.

Lubczyk
Swoją wyhodowałem z nasion. Podlewałem i w 2 miechy mi urosła. Trzymamy w słońcu i podlewamy często. Jak łysa uschnie więc spokojnie z obrywaniem.
Bardzo aromatyczna i niezastąpiona do polskich dań. Jest częścią przyprawy "Maggi".

Mięta

Moje dwie są sklepowe, przesadzone i przycinane.
Rośnie jak szalona jak się ją ładnie przycina. Zastosowanie szerokie - ja używam do drinków, dekoracji i napojów.
To siostra pokrzywy więc chwast i rośnie elegancko - wystarczy słońce i podlewanie.

Często sobie hoduję szczypiorek - wystarczy cebula trochę wody i cierpliwości.
Kolendra też mi rośnie na balkonie ale nie używam - zobaczę co będzie.

: 13 lip 2014, 14:00
autor: Yagr
Bardzo dobry pomysł ;) Z lubczykiem to trzeba uważać bo potrafi wielki wyrosnąć ;) Nie dopuszczać do zakwitnięcia bo całe soki pójdą w kwiatostan zamiast w liście.
Ja zaproponuję jeszcze rozmaryn - bardzo aromatyczny, sklepowy będzie ok. Dla bardziej wyrafinowanych kuchmistrzów mogę zaproponować zabawę z trawą cytrynową - dodatek do potraw w stylu orientalnym. Zamiast cebuli na szczypior można wysiać szczypiorek ogrodowy - stworzy gęsta kępę jak trawa.
Mięta świetnie się nadaje do niektórych potraw mięsnych i np. jako składnik marynat do mięs ;)

: 13 lip 2014, 20:07
autor: marrecki
No skoro jest taki temat to ja mam m.in mięte ktora rosnie jak szalona, no i w tym roku mam pomidorki w donicach, zobaczymy co z nich bedzie, narazie ok

: 13 lip 2014, 20:34
autor: kris
Obrazek

To może jest polskie oregano,oryginalne włoskie wygląda zupełnie inaczej,mam na działce metr kwadratowy tej roślinki,jest niskopienną rośliną,wielkość liści jak ziarna słonecznika.
Rośnie w gęstych skupiskach tworząc tzw. dywany,do piccy nie ma nic lepszego. ;)
Arek,jak chcesz to na zlota przywioze Ci pare odnóg,bardzo dobrze się zadomawia i szybko rozrasta.
Tu na fotce na wysokości tylnego koła w szybach sobie rośnie,niestety na focie wygląda marnie,bo to fota ze stycznia.

: 13 lip 2014, 21:23
autor: Yagr
kris, a ty nie piszesz o tymianku czasem? Toż to wygląda własnie na macierzankę co masz w ogródku ;)

: 13 lip 2014, 21:52
autor: kris
Yagr pisze:kris, a ty nie piszesz o tymianku czasem? Toż to wygląda własnie na macierzankę co masz w ogródku ;)
nie nie,to ori oregano z Włoch,przywiezione ponad 10 lat temu z Italii :razz:
Bede na działce jutro to pierdykne fote ;)

: 13 lip 2014, 22:10
autor: Yagr
kris pisze:nie nie,to ori oregano z Włoch,przywiezione ponad 10 lat temu z Italii :razz:
to jak nosić drzewo do lasu - u nas lebiodka też występuje i to dośc pospolicie ;)

: 13 lip 2014, 23:44
autor: cidzej
Zadziwiacie mnie w takich tematach :) oczywiscie pozytynie !

: 17 lip 2014, 09:51
autor: WieSiu
u mnie rosnie pomidor, Gosia dostala z przedszkola i ma o niego dbac ;) gdybym to ja mial o tym pomidorze pamietac,to juz by byl suchym krzakiem ;)

: 17 lip 2014, 23:07
autor: Yagr
WieSiu pisze: gdybym to ja mial o tym pomidorze pamietac,to juz by byl suchym krzakiem ;)
ale za to miałby regularnie wymieniany olej i filtry oraz sprawdzane ciśnienie w kołach :500:

: 19 lip 2014, 11:30
autor: kris
Grzesiu,miałeś racje,zwracam honor,to jest tymianek,a ja przez prawie 15 lat sypiąc pizze byłem przekonany ,że to oregano :570:
A tak apropos,to z tymiankiem też jest dobra :razz:
A jak spotkam sąsiadke to ją op..... :569:

: 19 lip 2014, 15:17
autor: Arcadio
A może nie pizzę jesz a tartę

: 19 lip 2014, 16:36
autor: kris
picce ;)

: 25 lut 2015, 10:25
autor: Kleszczak
to u mnie zaczynam sadzić papryczkę chili dwie odmiany. Nie wiem jak się zwą ale gęba piecze.

: 30 mar 2015, 09:21
autor: taxowkarz
A ja wam polecam przepis na domową przyprawę typu VEGETA, bez glutaminianu sodu ;)
Suszona włoszczyzna
pieprz
sól morska
kurkuma
gorczyca

wszystko należy zmielić i gotowe :)

[ Komentarz dodany przez: Yagr: Pon 30 Mar, 2015 ]
TO się akurat przyda - łap browara ;)