SKŁADNIKI
SPóD:
400 g mąki
150 g cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WSZYSTKO ZAGNIEŚĆ I UŁóŻYĆ W FORMIE POSMAROWANEJ MARGARYNˇ
DO OSOBNEJ MISKI:
1 kg sera białego
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
2 jajka
cukru nie mniej niż 1/2 szklanki ale ja daje na oko wg własnego uznania bo jeden lubi bardzo słodkie ciasto a drugi mniej
olejek migdałowy lub cytrynowy
Mozna dodac tez rodzynek uprzednio zalanych gorącą wodą i oprószonych mąką by nie opadły na dno.
NA POCZATEK WRZUCAMY SER I TROCHE MLEKA I MIESZAMY MIKSEREM NOZYKIEM( NIE WIDEŁKI TYLKO TA JEDNA STOPKA KTORA DOLˇCZA SIE Z DRUGIEJ STRONY)A POZNIEJ DODAJEMY CALA RESZTE JAK LECI.
CIASTO PIECZEMY OK 1 GODZINY W TEMP.180 STOPNI.NA KONCU JAK CIASTO JUZ JEST PRAWIE UPIECZONE UBIJAMY BIAŁKA NA SZTYWNO KTORE ZOSTALY I DODAJEMY DO NICH 20 TYŻEK CUKRU I UBIJAMY NA GŁADKˇ MASĘ.bIAŁKA WYKŁADAMY NA SERNIK ŚTARANNIE ROZPROWADZAMY I POZOSTAWIAMY W PIEKARNIKU AZ SIE ZARUMIENI. uwaga trwa to ok 5 minut
SERNIK Z BEZˇ
Moderator: Moderatorzy