gril
Moderator: Moderatorzy
Można fajnie przygotować mięcho w marynacie z dodatkiem wódki lub śliwowicy. Alkohol spowoduje, ze mięso będzie bardziej kruche i szybciej się upiecze, a śliwowica pozostawi swój aromat. Można poeksperymentować.
Ja robię ostatnio szaszłyki na winie. Przygotowuję sobie najpierw mięso z kurzego cycka, które kroję w kostkę i marynuję w oliwie z przyprawami. A potem otwieram lodówkę i biorę to, co się nawinie I na patyczku oprócz kurczaka jest: papryka w kolorach dowolnych (może być nawet marynowana), cebula, pieczarki, boczek, plasterki cukinii (najlepiej cukinię pokroić, rozgnieść kilka ząbków czosnku, wymieszać go z solą i tak powstałą papką natrzeć plasterki cukinii i pozostawić na kilka minut), pomidory koktajlowe (takie malutkie). Wszystko to w konfiguracjach dowolnych. Jak już siedzą, jak Azja na palu, to posypuje to jeszcze przyprawami i pozostawiam na kilka chwil, by przeszło.
Ja robię ostatnio szaszłyki na winie. Przygotowuję sobie najpierw mięso z kurzego cycka, które kroję w kostkę i marynuję w oliwie z przyprawami. A potem otwieram lodówkę i biorę to, co się nawinie I na patyczku oprócz kurczaka jest: papryka w kolorach dowolnych (może być nawet marynowana), cebula, pieczarki, boczek, plasterki cukinii (najlepiej cukinię pokroić, rozgnieść kilka ząbków czosnku, wymieszać go z solą i tak powstałą papką natrzeć plasterki cukinii i pozostawić na kilka minut), pomidory koktajlowe (takie malutkie). Wszystko to w konfiguracjach dowolnych. Jak już siedzą, jak Azja na palu, to posypuje to jeszcze przyprawami i pozostawiam na kilka chwil, by przeszło.