Kod: Zaznacz cały
Witam,
Dzisiaj postanowiłem zrobić na obiad tortille, jako że i tak miał być kurczak. Na początku chciałem robić samemu ciasto, ale podarowałem sobie i kupiłem gotowe. Wyszło bardzo dobrze a przepis podaje poniżej żebyście mogli sami w domu spróbować. Jest z tym dużo zabawy, ale warto!
Czas przygotowania: 90-120 minut
Składniki na 3-4 osoby:
- paczka tortilli(najlepiej 6 sztuk, bo na tyle starczyło idealnie mięsa)
Sosy i sałatka:
- ketchup
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
- sałata lodowa(inna od biedy też może być)
- 2 pomidory
- ogórek zielony
- trochę szczypiorku
- ocet, olej, sól, pieprz, papryka w proszku
Kurczak jak z KFC:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka(duży)
- płatki kukurydziane
- trochę mleka
- 1 jajko
- mąka
- olej do smażenia
Na początek sałatka:
Sałatę kroimy w miarę drobno, pomidory na kawałki około 2x2 cm a ogórek zielony na tniemy wzdłuż na 4 ćwiartki i potem na kawłki szerokości 3-5 mm. Wedle uznania można dodać kukurydzę, ogórek konserwowy, oliwki i co tam jeszcze dusza zapragnie.
Wszystkie składniki wędrują do miski i robimy sos Winegret. Mieszamy sól, cukier, olej i ocet(najlepszy balsamiczny) w proporcjach 1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju. Do tego dosypujemy trochę ziół do sałatek i mieszamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Polewamy sałatkę, mieszamy i do lodówki.
Ja dodatkowo miałem jeszcze sałatkę z czerwonej kapusty - można zrobić/kupić i nieźle pasuje.
Czas na 3 sosy:
Sos czosnkowy
W miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny w proporcjach do smaku - u mnie około 1:2. Do tego dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku uprzednio posolone w zależności od preferencji - u mnie były to 3 duże ząbki. Dodajemy kilka łodyg szczypiorku drobno posiekanego i solimy całość.
Sos paprykowy
Mieszamy ketchup i majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1:1. Do tego dosypujemy papryki słodkiej i ostrej, ale nie za dużo. Ostatni sos ma być dopiero prawdziwie ostry
Sos chilli
Najprostszy z tych trzech: ketchup, duużo papryki ostrej, trochę słodkiej i ewentualnie sosy Tabasco/Piri Piri itp. Ma być baardzo ostry, bo będzie stanowić dodatek zaostrzający do innych sosów.
Wszystkie sosy tak jak sałatka do lodówki. Mamy już wszystkie dodatki.
Jak przygotować kurczaka:
Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki około 2x4 cm. Posypujemy solą i papryką słodką oraz ostrą.
Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: jedno jajko, trochę mleka i mąka do zagęszczenia. Ma być na tyle gęste, żeby nie rozpłynęło się na patelni w trakcie smażenia. Warto dodać tutaj trochę soli i papryki. Płatki kukurydziane kruszymy w głębokim talerzu - będą stanowić panierkę.
Kawałki kurczaka moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach dość obficie. Z dzisiejszych doświadczeń wiem, że lepiej przygotować wszystkie kawałki przed smażeniem.
Gdy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy dużo oleju na patelni - kurczak ma się smażyć na głębokim tłuszczu. Gdy jest wystarczająco gorący wrzucamy kawałki i opiekamy po minutę, może dwie z każdej strony. To wystarczy, aby panierka stała się chrupiąca a mięso było białe i dobre do jedzenia.
Tortille podgrzewamy wg. zaleceń z opakowania
Jak to podać to chyba wszyscy wiedzą - do tuby z tortilli wrzucamy parę kawałków kurczaka, sałatki i polewamy sosami SMACZNEGO!
Kurczak smakuje bardzo podobnie do tego z KFC - ja akurat robiłem łagodne kawałki kurczaka a za to ostre sosy i tortille wyszły pycha