homemade pizza :D
Moderator: Moderatorzy
homemade pizza :D
Z racji że słysze ostatnio ze duzo ludzi nie umie zorbic ciasta na pizze i samej pizzy jak nalezy podaje przepis.
CIASTO
Porcja dla 4 normalnych ludzi lub dla 1 właściciela escorta:
-Wez se 4-5 szklanek mąki
-Płaska łyżeczka soli
-Jeszcze bardziej płaska łyżeczka cukru
-kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego (wysokość zawieszenia pizzy reguluje sie właśnie droźdżami Jak chcemy cienkie ciasto dajemy 1/3 porcji drożdzy i nie dajemy podrosnąc ciastu)
-1.5 szklanki wody (najlepiej ciepłej)
-2 łyżki stołowe oleju
Przygotowanie Ciasta
Bierzemy sobie miche na wielkość żeby zmieściła nam sie do środka felga 14` i sypiemy tam wszystko co wyżej, dodajemy drożdże i dolewamy 1/2 wody. Mieszamy to sobie dodając wody jak ciasto jest za suche i podsypujemy mąki jak wychodzi za rzadkie. Ciasto ma mieć konsystencje plasteliny i musi odklejac się od ręki.
Jak już mamy ciasto to odkładamy na bok zeby sobie podrosło lub wałkujemy i do nasmarowanej blachy jeśli chcemy zeby było cieńsze.
Sosik
-4 łyzki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano/zioła prowansalskie
- 1 płaska łyżeczka soli
- Pieprz wg. uznania
-1 łyzka stołowa oleju/oliwy
Do kubka dajemy wszystie składniki i mieszamy WAŻNE oregano lub zioła przed dodaniem trzeba rozetrzeć w łapach.
Na wysmarowaną olejem blache kładziemy nasze rozwałkowane ciasto. Smarujemy je sosem.
Dodatki:
-szynka i kiełbasa
-4pieczarki (jak duże to starczą 3)
-kukurydza z puszki
-2 ząbki czosnku (ja daje 4 )
-1 ogórek konserwowy
-starty ser zółty
Wszystko co do pokrojenia kroimy i posypujemy ciasto. dadajemy kukurydze (ja daje cała puszke) siekamy drobniutko czosnek i równomiernie go rozkładamy po całości. na koniec posypujemy serem nie zapominając o brzegach ciasta. Wstawiamy nasze dzieło do piekarnika nastawionego na 210 C. i pieczemy 25 minut.
Prosta szybka i smaczna
CIASTO
Porcja dla 4 normalnych ludzi lub dla 1 właściciela escorta:
-Wez se 4-5 szklanek mąki
-Płaska łyżeczka soli
-Jeszcze bardziej płaska łyżeczka cukru
-kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego (wysokość zawieszenia pizzy reguluje sie właśnie droźdżami Jak chcemy cienkie ciasto dajemy 1/3 porcji drożdzy i nie dajemy podrosnąc ciastu)
-1.5 szklanki wody (najlepiej ciepłej)
-2 łyżki stołowe oleju
Przygotowanie Ciasta
Bierzemy sobie miche na wielkość żeby zmieściła nam sie do środka felga 14` i sypiemy tam wszystko co wyżej, dodajemy drożdże i dolewamy 1/2 wody. Mieszamy to sobie dodając wody jak ciasto jest za suche i podsypujemy mąki jak wychodzi za rzadkie. Ciasto ma mieć konsystencje plasteliny i musi odklejac się od ręki.
Jak już mamy ciasto to odkładamy na bok zeby sobie podrosło lub wałkujemy i do nasmarowanej blachy jeśli chcemy zeby było cieńsze.
Sosik
-4 łyzki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano/zioła prowansalskie
- 1 płaska łyżeczka soli
- Pieprz wg. uznania
-1 łyzka stołowa oleju/oliwy
Do kubka dajemy wszystie składniki i mieszamy WAŻNE oregano lub zioła przed dodaniem trzeba rozetrzeć w łapach.
Na wysmarowaną olejem blache kładziemy nasze rozwałkowane ciasto. Smarujemy je sosem.
Dodatki:
-szynka i kiełbasa
-4pieczarki (jak duże to starczą 3)
-kukurydza z puszki
-2 ząbki czosnku (ja daje 4 )
-1 ogórek konserwowy
-starty ser zółty
Wszystko co do pokrojenia kroimy i posypujemy ciasto. dadajemy kukurydze (ja daje cała puszke) siekamy drobniutko czosnek i równomiernie go rozkładamy po całości. na koniec posypujemy serem nie zapominając o brzegach ciasta. Wstawiamy nasze dzieło do piekarnika nastawionego na 210 C. i pieczemy 25 minut.
Prosta szybka i smaczna
Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 19:10 przez bogdanatorx, łącznie zmieniany 2 razy.
z pewnoscia skorzystam uwielbiam pizze, a smakuje jeszcze lepiej jesli zrobiona samodzielnie
pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami
pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami
jest: Peugeot 206+ 1.4HDI, 2009 | VW Polo 2003 1,4 TDI
był: Mercedes-Benz W168 A170 CDI 2002
był: Nissan Primera P11 Lift 1.6l
był: Escort MK5 1.4l
był: Mercedes-Benz W168 A170 CDI 2002
był: Nissan Primera P11 Lift 1.6l
był: Escort MK5 1.4l
- Yagr
- Posty: 14520
- Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
- Lokalizacja: Kraków
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
niczym się nie różni, czasem tylko różne pizzerie robią jakies własne smaczki dla wyróżnienia - ja trafiłem kiedyś na ciacho z dodatkiem mąki kukurydzianejsiutek pisze:pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
- Yagr
- Posty: 14520
- Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
- Lokalizacja: Kraków
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
ponieważ Uriel poddał w wątpliwość moje zeznania z konsumpcji własnoręcznie zrobionej pizzy dlatego wstawiam zdjęcie dowodowe
pizza mojej konstrukcji powstaje mniej więcej tak:
do miski leje troche ciepłej wody, wsypuję łyżkę cukru i pół lyżeczki soli raz drożdże (tak z ćwierć kostki). Mieszam i jak wszystko sie rozpusci to dodaje pół na pół maki kukurydzianej z pszenną. Mieszam i dodaje stopniowo mąkę az ciasto da sie wyrabiać rękami i nie za bardzo sie klei. Jak jest ok. to zostawiam w misce i biorę się za wierzch. Tu panuje totalna samowolka - wrzucam tam pieczarki albo grzyby mrożone , kukurydzę, oliwki, szynkę, boczek, gyros, itp, itd w zalezności od humoru, stanu zasobów lodówki i bliżej nie sprecyzowanego widzimisię Blachę smaruje masłem i wykładam ciasto (zwykle obywa się bez wałka ale czasem tez rozwałkuję). Ciacho smaruję koncentratem pomidorowym, posypuje starta gałką muszkatałową, pieprzem i oregano. Na to wrzucam wcześniej wymienione specyfiki (dzis był podsmarzony gyros z kurczaka z pieczarkami, oliwki, papryka pokrojona w kosteczkę) Na to starty ser żółty (jaki jest, dzis był radamer + mazarella). Na sam wierzch jeszcze posypka z przypraw (oregano, przyprawa do grila pikantnego kamis - dzis była jeszcze jakas tam przyprawa do pizzy) i wszystko wstawiam do zimnego piekarnika i włączam grzanie. Stan pieczenia sprawdzam organoleptycznie więc czasu wam nie podam. Podobnie jak proporcji składników gdyz jeszcze nigdy nie zrobiłem dwóch takich samych
pizza mojej konstrukcji powstaje mniej więcej tak:
do miski leje troche ciepłej wody, wsypuję łyżkę cukru i pół lyżeczki soli raz drożdże (tak z ćwierć kostki). Mieszam i jak wszystko sie rozpusci to dodaje pół na pół maki kukurydzianej z pszenną. Mieszam i dodaje stopniowo mąkę az ciasto da sie wyrabiać rękami i nie za bardzo sie klei. Jak jest ok. to zostawiam w misce i biorę się za wierzch. Tu panuje totalna samowolka - wrzucam tam pieczarki albo grzyby mrożone , kukurydzę, oliwki, szynkę, boczek, gyros, itp, itd w zalezności od humoru, stanu zasobów lodówki i bliżej nie sprecyzowanego widzimisię Blachę smaruje masłem i wykładam ciasto (zwykle obywa się bez wałka ale czasem tez rozwałkuję). Ciacho smaruję koncentratem pomidorowym, posypuje starta gałką muszkatałową, pieprzem i oregano. Na to wrzucam wcześniej wymienione specyfiki (dzis był podsmarzony gyros z kurczaka z pieczarkami, oliwki, papryka pokrojona w kosteczkę) Na to starty ser żółty (jaki jest, dzis był radamer + mazarella). Na sam wierzch jeszcze posypka z przypraw (oregano, przyprawa do grila pikantnego kamis - dzis była jeszcze jakas tam przyprawa do pizzy) i wszystko wstawiam do zimnego piekarnika i włączam grzanie. Stan pieczenia sprawdzam organoleptycznie więc czasu wam nie podam. Podobnie jak proporcji składników gdyz jeszcze nigdy nie zrobiłem dwóch takich samych
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
- Yagr
- Posty: 14520
- Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
- Lokalizacja: Kraków
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
guma się w kadr wkręciła na krzywy ryj a latarka jest niezbędna bo światło w piekarniku nie działaleszek pisze:Żujac gume i przyświecając sobie latarka
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
homemade pizza :D
Przedstawiam przepis na pizzę, którą dopiero wyjęłam z piekarnika
za kompozycję składników odpowiedzialny jest S3ci0r, a za całość wykonania ja
ciasto na pizze:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)
1/2 paczki drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
składniki na pizze:
1 mały słoik czarnych oliwek
40 dag sera żółtego (ja użyłam goudy)
1 kulka mozarrelli (ok 125g)
1 pomidor
20 plastrów chorizo (ale można użyć salami, szynki lub innej ulubionej wędlinki lub kiełbaski)
oregano
ketchup
przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drobno pokruszone drożdże, 2 łyżki oleju, sól, cukier i na końcu wodę. Wszystko razem dobrze ugniatamy, tak żeby ciasto było dosyć miękkie i łatwo odchodziło od rąk. Kiedy jest gotowe odstawiamy je na kilka minut żeby wyrosło . W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Kroimy oliwki na połówki (można drobniej), ścieramy ser żółty, kroimy pomidora i mozzarellę. Następnie należy rozwałkować ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i ponakłuwać widelcem. Na ciasto kładziemy ketchup i rozsmarowujemy, a następnie sypiemy oregano i część startego sera. Układamy wędlinkę, mozzarellę, pomidora, oliwki i posypujemy całość resztą żółtego sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min. Po upieczeniu pizza wygląda tak:
i to by było na tyle
a tym którzy się zdecydują życzę weny twórczej i smacznego
za kompozycję składników odpowiedzialny jest S3ci0r, a za całość wykonania ja
ciasto na pizze:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)
1/2 paczki drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
składniki na pizze:
1 mały słoik czarnych oliwek
40 dag sera żółtego (ja użyłam goudy)
1 kulka mozarrelli (ok 125g)
1 pomidor
20 plastrów chorizo (ale można użyć salami, szynki lub innej ulubionej wędlinki lub kiełbaski)
oregano
ketchup
przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drobno pokruszone drożdże, 2 łyżki oleju, sól, cukier i na końcu wodę. Wszystko razem dobrze ugniatamy, tak żeby ciasto było dosyć miękkie i łatwo odchodziło od rąk. Kiedy jest gotowe odstawiamy je na kilka minut żeby wyrosło . W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Kroimy oliwki na połówki (można drobniej), ścieramy ser żółty, kroimy pomidora i mozzarellę. Następnie należy rozwałkować ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i ponakłuwać widelcem. Na ciasto kładziemy ketchup i rozsmarowujemy, a następnie sypiemy oregano i część startego sera. Układamy wędlinkę, mozzarellę, pomidora, oliwki i posypujemy całość resztą żółtego sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min. Po upieczeniu pizza wygląda tak:
i to by było na tyle
a tym którzy się zdecydują życzę weny twórczej i smacznego
Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 22:28 przez gandzia, łącznie zmieniany 1 raz.