Strona 1 z 5

homemade pizza :D

: 22 sty 2009, 19:26
autor: bogdanatorx
Z racji że słysze ostatnio ze duzo ludzi nie umie zorbic ciasta na pizze i samej pizzy jak nalezy podaje przepis.
CIASTO
Porcja dla 4 normalnych ludzi lub dla 1 właściciela escorta:
-Wez se 4-5 szklanek mąki
-Płaska łyżeczka soli
-Jeszcze bardziej płaska łyżeczka cukru
-kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego (wysokość zawieszenia pizzy reguluje sie właśnie droźdżami :mrgreen: Jak chcemy cienkie ciasto dajemy 1/3 porcji drożdzy i nie dajemy podrosnąc ciastu)
-1.5 szklanki wody (najlepiej ciepłej)
-2 łyżki stołowe oleju

Przygotowanie Ciasta
Bierzemy sobie miche na wielkość żeby zmieściła nam sie do środka felga 14` i sypiemy tam wszystko co wyżej, dodajemy drożdże i dolewamy 1/2 wody. Mieszamy to sobie dodając wody jak ciasto jest za suche i podsypujemy mąki jak wychodzi za rzadkie. Ciasto ma mieć konsystencje plasteliny i musi odklejac się od ręki.
Jak już mamy ciasto to odkładamy na bok zeby sobie podrosło lub wałkujemy i do nasmarowanej blachy jeśli chcemy zeby było cieńsze.
Sosik

-4 łyzki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano/zioła prowansalskie
- 1 płaska łyżeczka soli
- Pieprz wg. uznania
-1 łyzka stołowa oleju/oliwy

Do kubka dajemy wszystie składniki i mieszamy WAŻNE oregano lub zioła przed dodaniem trzeba rozetrzeć w łapach.

Na wysmarowaną olejem blache kładziemy nasze rozwałkowane ciasto. Smarujemy je sosem.

Dodatki:

-szynka i kiełbasa
-4pieczarki (jak duże to starczą 3)
-kukurydza z puszki
-2 ząbki czosnku (ja daje 4 :mrgreen: )
-1 ogórek konserwowy
-starty ser zółty

Wszystko co do pokrojenia kroimy i posypujemy ciasto. dadajemy kukurydze (ja daje cała puszke) siekamy drobniutko czosnek i równomiernie go rozkładamy po całości. na koniec posypujemy serem nie zapominając o brzegach ciasta. Wstawiamy nasze dzieło do piekarnika nastawionego na 210 C. i pieczemy 25 minut.

Prosta szybka i smaczna :twisted:

: 25 sty 2009, 11:54
autor: siutek
z pewnoscia skorzystam :D uwielbiam pizze, a smakuje jeszcze lepiej jesli zrobiona samodzielnie :P

pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami :D

: 25 sty 2009, 13:19
autor: Yagr
siutek pisze:pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami :D
niczym się nie różni, czasem tylko różne pizzerie robią jakies własne smaczki dla wyróżnienia - ja trafiłem kiedyś na ciacho z dodatkiem mąki kukurydzianej ;)

: 26 sty 2009, 14:15
autor: bogdanatorx
Yagr pisze:niczym się nie różni
Oczywiście że sie różni.......kształtem :mrgreen: A tak poza ty to juz niczym wiecej.
zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami :D
To po prostu dodaj wiecej drożdzy i daj jej wyrosnąć chwile przed włozeniem do piekarnika.

: 19 kwie 2009, 17:02
autor: ELpYndoL
Dzis bede korzystał z przepisu bogdanatorx, :) zobaczymy jak wyjdzie ;) dam znac po wszystkim :P

: 17 maja 2010, 23:09
autor: kris
Ja kiedyś do składników do ciasta dodawałem papryki w proszku(czerwony placek),albo sproszkowanego oregano ;)

: 17 maja 2010, 23:10
autor: Yagr
A ja mieszałem zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą ;)

: 18 maja 2010, 20:43
autor: jaro
A ja najczęściej wybieram jeden z wielu numerów telefonu do pizzeryjki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

: 18 maja 2010, 21:36
autor: kris
ni ma to jak się samemu zrobi,w piceryjkach dają tyle syra co kot nas.....ł :mrgreen:

: 18 maja 2010, 22:03
autor: piter
jaro pisze:A ja najczęściej wybieram jeden z wielu numerów telefonu do pizzeryjki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
i do tego browarek sztuk tyle ile sie da :P

: 31 maja 2010, 19:38
autor: Yagr
ponieważ Uriel poddał w wątpliwość moje zeznania z konsumpcji własnoręcznie zrobionej pizzy dlatego wstawiam zdjęcie dowodowe ;)

pizza mojej konstrukcji powstaje mniej więcej tak:
do miski leje troche ciepłej wody, wsypuję łyżkę cukru i pół lyżeczki soli raz drożdże (tak z ćwierć kostki). Mieszam i jak wszystko sie rozpusci to dodaje pół na pół maki kukurydzianej z pszenną. Mieszam i dodaje stopniowo mąkę az ciasto da sie wyrabiać rękami i nie za bardzo sie klei. Jak jest ok. to zostawiam w misce i biorę się za wierzch. Tu panuje totalna samowolka - wrzucam tam pieczarki albo grzyby mrożone , kukurydzę, oliwki, szynkę, boczek, gyros, itp, itd w zalezności od humoru, stanu zasobów lodówki i bliżej nie sprecyzowanego widzimisię ;) Blachę smaruje masłem i wykładam ciasto (zwykle obywa się bez wałka ale czasem tez rozwałkuję). Ciacho smaruję koncentratem pomidorowym, posypuje starta gałką muszkatałową, pieprzem i oregano. Na to wrzucam wcześniej wymienione specyfiki (dzis był podsmarzony gyros z kurczaka z pieczarkami, oliwki, papryka pokrojona w kosteczkę) Na to starty ser żółty (jaki jest, dzis był radamer + mazarella). Na sam wierzch jeszcze posypka z przypraw (oregano, przyprawa do grila pikantnego kamis - dzis była jeszcze jakas tam przyprawa do pizzy) i wszystko wstawiam do zimnego piekarnika i włączam grzanie. Stan pieczenia sprawdzam organoleptycznie więc czasu wam nie podam. Podobnie jak proporcji składników gdyz jeszcze nigdy nie zrobiłem dwóch takich samych :DDD

: 31 maja 2010, 20:01
autor: Megi
pelen szacun :)

: 31 maja 2010, 21:21
autor: leszek
Yagr pisze:Stan pieczenia sprawdzam organoleptycznie więc czasu wam nie podam
Żujac gume i przyświecając sobie latarka :d :d :d :D

: 31 maja 2010, 21:36
autor: Yagr
leszek pisze:Żujac gume i przyświecając sobie latarka :d :d :d :D
guma się w kadr wkręciła na krzywy ryj a latarka jest niezbędna bo światło w piekarniku nie działa ;)

homemade pizza :D

: 16 lut 2012, 23:25
autor: gandzia
Przedstawiam przepis na pizzę, którą dopiero wyjęłam z piekarnika :D

za kompozycję składników odpowiedzialny jest S3ci0r, a za całość wykonania ja :P

ciasto na pizze:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)
1/2 paczki drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

składniki na pizze:

1 mały słoik czarnych oliwek
40 dag sera żółtego (ja użyłam goudy)
1 kulka mozarrelli (ok 125g)
1 pomidor
20 plastrów chorizo (ale można użyć salami, szynki lub innej ulubionej wędlinki lub kiełbaski)
oregano
ketchup

przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drobno pokruszone drożdże, 2 łyżki oleju, sól, cukier i na końcu wodę. Wszystko razem dobrze ugniatamy, tak żeby ciasto było dosyć miękkie i łatwo odchodziło od rąk. Kiedy jest gotowe odstawiamy je na kilka minut żeby wyrosło :). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Kroimy oliwki na połówki (można drobniej), ścieramy ser żółty, kroimy pomidora i mozzarellę. Następnie należy rozwałkować ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i ponakłuwać widelcem. Na ciasto kładziemy ketchup i rozsmarowujemy, a następnie sypiemy oregano i część startego sera. Układamy wędlinkę, mozzarellę, pomidora, oliwki i posypujemy całość resztą żółtego sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min. Po upieczeniu pizza wygląda tak:

Obrazek

Obrazek


i to by było na tyle :P
a tym którzy się zdecydują życzę weny twórczej i smacznego :mrgreen: