Wskazania prędkościomierza vs nawigacja
Moderator: Moderatorzy
-
Blazey
Wskazania prędkościomierza vs nawigacja
Tak z ciekawości zacząłem porównywać wskazania prędkości pojazdu na liczniku z tym, co pokazuje mi nawigacja. I przy prędkości 120 km/h według prędkościomierza, nawigacja wskazuje tych kilometrów 112. Pełne 120 według nawigacji osiągam, jadąc według prędkościomierza około 128 km/h. A jadąc na 5 biegu przy 3500 obr.min nawigacja pokazuje 129 km/h. Czy jeżdżący z nawigacją mają takie same rozbieżności? I czy są one też takiego rzędu?
Jadąc służbowym oplem movano miałem podobne rozbieżności rzędu 7 - 9 km/h przy prędkościach powyżej 110 km/h.
Jadąc służbowym oplem movano miałem podobne rozbieżności rzędu 7 - 9 km/h przy prędkościach powyżej 110 km/h.
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Własnie! Kwestia kół jest b. ważna. Nawet zamienniki maja niewielkie różnice w obwodzie, dochodzi do tego jeszcze praktyka stosowana przez większość producentów polegająca na nieznacznym podnoszeniu wskazań prędkości, tak pod klienta
Ale można spokojnie założyć że zmiana ogumienia może nam zniwelować te przekłamania. A jeśli wiesz o ile ci przekłamuje to przy pomocy kalkulatora opon możesz sobie dobrać tak że wskazania będą w miarę dokładne...
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
-
yezozwierz
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
z tego co pamietam (kiedys czytalem jakis artykul) to liczniki w samochodach MUSZA zawyzac predkosc o 5 czy 6% (nie pamietam dokladnie) bo inaczej nie dostalyby homologacji.
zacytuje wikipedie: "Bardzo często prędkościomierze są skalibrowane w taki sposób aby pokazywać prędkość większą niż jest ona w rzeczywistości po to aby zapobiegać przekraczaniu przez kierowców dozwolonej prędkości."
zacytuje wikipedie: "Bardzo często prędkościomierze są skalibrowane w taki sposób aby pokazywać prędkość większą niż jest ona w rzeczywistości po to aby zapobiegać przekraczaniu przez kierowców dozwolonej prędkości."
-
Blazey
-
RYBA