Strona 1 z 1

Zasmażana kapusta kiszony czyli...

: 03 maja 2009, 19:03
autor: Blazey
...wykrzywiacz ryja, jak się dobrze kwaśną zrobi.

Potrzeba:
- kapusta kiszona,
- wędlina dowolna
- cebula
- odrobina mąki
- przyprawy

Kapustę kroimy by nie ciągnęła się na widelcu. Jeśli bardzo kwaśna, to płuczemy. Ja lubię taką kwaśną właśnie. Wrzucamy do gara i dusimy. Zajmie to sporo czasu niestety. Osobno przysmażamy wędlinę. Cebulę (sporo jej) kroimy i szklimy, ewentualnie delikatnie rumienimy na osobnej patelni (np. na tłuszczu z wędliny). Wędlinę można wrzucić już wcześniej lub nawet przysmażyć w garze i do niej wrzucić kapustę. Jak kapusta będzie miękka to wrzucamy przygotowaną cebulę i dalej dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, a na sam koniec dodajemy zasmażkę z łyżki - dwóch mąki. Można posypać koperkiem.

Świetnie to smakuje z pieczoną kiełbasą.