Hmmm spodobał mi się ten temat
sprawdzony przepis który sam stosuje:
2 litry piwa karmi (nie polecam wiśniowego inne mogą być)
2 litry piwa porter (żywiec)
litr spirytusu
szklanka cukru ( ja sypię pół)
4 cukry waniliowe
do duuuużego gara wsypujemy cukry potem lejemy piwo - POWOLI. Powoli ponieważ cukier + napój gazowany = remont kuchni
po piwie lejemy drugi gatunek piwa i mieszamy
jak się już ładnie cukier rozpuści lejemy spirolek
pomiąchać tylko tyle by się rzeczy połączyły
i do butelek
najlepsze jest po tygodniu, ale ja piłem już 4-ro godzinny trunek i też był dobry
inny przepis
wiórki kokosowe - paczka (im grubsze tym lepsze)
mleko zagęszczone słodzone z puszki
spirytus
przepis
wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem tak żeby spiryt zakrywał wiórki jakieś 1 cm
szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ..... barku
po tygodniu wyciągamy nas słoiczek i przelewamy spirolek (bez wiórków) do garka
dodajemy mleko (te z puszki) i mieszamy
miksturę wlewamy do butelki i czekamy cierpliwie około tygodnia
miksturka smakuje podobnie jak malibu polecam i smacznego
jeśli ktoś chce słabszą miksturkę to przy dodawaniu mleka z puszki trzeba dodać mleka z kartonika (wedla uznania)
Oba przepisy są to wódki słodkie ale miło sie je pije
Napisałem wódki a nie likiery ponieważ ilość % jest wódkowa a nie likierowa