OOOO Czyli Audi A3 - czy warto?
Moderator: Moderatorzy
-
bielu
-
ELpYndoL
-
bielu
Powiem to tak, kumpel ma A3 właśnie 1,8 20V 1996 rok z roczną sekwencją i pali mu w mieście 12-15 l LPG + do tego benzyna na rozruch.bielu pisze:Mrowa
Gelo-LBN, nie chce F1 bo to jest 2.0 benzyna...a ja jestem biedny student i mnie nie stac na spalanie 12l/100 przy kosztach rzędu 4,30 za litr...
Z tego co masz czyli jak dobrze pamiętam ok 12 00PLN możesz albo szukać audi (można znaleźć ale w tej cenie ciężko) które spali ok 10-12 litrów benzyny przy mocy 120kilka koni, i wadze ok 1400 z tego co pamiętam
Możesz też kupić coś tańszego nawet z 2 litrowym silnikiem na przykładzie F1:
czyli 150KM, ponad 200 kg lżejszy od A3, młodszy niż A3, a jak go kupisz to jeszcze zostanie ci na sekwencję i ładny grosz w kieszeni na ewentualne niedajboże remonty.
Poza tym z doświadczenia wiem, że nie kupuje się auta za całe oszczędności. jak masz do wydania 12 000 to lepiej kup coś max 10 00 i te 2 tys. sobie zostaw na awaryjne wydatki, bo jak się przeliczysz, to później nowe auto będzie miesiąc stało w garażu
-
bielu
doskonale sobie z daje sprawe z tego niestety nie jestem zwolennikiem podtlenku bigosu dlatego nie mam zamiaru jezdzic na lpg...sorry bardzo jesli kogos tym uraziłem ale takie jest moje zdanie i raczej nic nie wplynie na jego zmiane...albo kupie czysta benzyne albo diesla...z tych 2 opcji przy dziesiejszych kosztach paliw i moim statusie studenta ktory sam musi sobie auto utrzymac z pensji 500 zł/mieisac raczej szala sie przechyla ku dieslowi. a ibiza z tego wzgledu ze to jest samochodu na czesciach niemieckich wiec jest tani, a jesli ma byc diesel to tylko niemiecki bo sa to najbardziej sprawdzone i najlepsze silnik diesla. nie mówimy o nowych samochodach gdzie jesli chodzi o diesla to prym wiadą już japońce, aczkolwiek TDI to TDI. dodatkowo ibiza nie jest duzym autem bo ja takiego nie potrzebuje, wyglada calkiem ladnie i dodatkowo za pieniadze jakimi dysponuje stac mnie rocznik około 99 wiec stosunkowo młody.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
bielu pisze:albo kupie czysta benzyne albo diesla..
Moim zdaniem jedno drugiemu zaprzecza.bielu pisze:z tych 2 opcji przy dziesiejszych kosztach paliw i moim statusie studenta ktory sam musi sobie auto utrzymac z pensji 500 zł/mieisac
Ale jeśli masz takie zdanie o LPG jakie masz , to przynajmniej ja nie będę cię namawiał
Ale nie pisz , że jesteś biednym studentem , bo jak dla mnie , to jak sięgam pamięcią to studenci zawsze tak mówili
cena LPG to od 1,50 do 1,80 więc to właśnie jest jedyna słuszna opcja dla kogoś kto zarabia 500zł.
A cena wozu z beną lub LPG jest taka sama.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
-
bielu
kupiec, nie bardzo rozumiem twoje zlosliwosci aporpos sc....i przykro jest tez mi ze moje zastanawianie sie nad kupne auta oceniasz jako nudne.ale na to chyba nic nie poradze.
rozumiem ze wszyscy ktorzy jezdza na lpg bronia go i na pewno po czesci maja racje. ale powiedzcie mi czemu jestescie tacy anty w stosunku do diesla?
rozumiem ze wszyscy ktorzy jezdza na lpg bronia go i na pewno po czesci maja racje. ale powiedzcie mi czemu jestescie tacy anty w stosunku do diesla?
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
Panowie - niech bielu, kupi sobie tego diesla i juz. nad czym tu sie roztrzasac ?? to jego problem jak bedzie musial zbierac 2-3 czy nawet 4 miechy na wymiane pompowtryskiwaczy albo turbiny. jego cyrk i jego małpy. a może trafi dobrze, zrobi 100tys km i nie dolozy do auta(silnika) ani grosza i co wtedy powiecie 
ja osobiscie jakbym mial mały budżet a nie chcial LPG to bym szukal jakiegos malego auta z jeszcze mniejszym silnikiem ale benzynowym - czyli jakies SC 0,9L, Micra 1.0, Pug 106 1.0 czy Saxo 1.0 ale w żadnym wypadku nie pchalbym sie w diesla ! ale to tylko moja decyzja ... niech juz pali te 6-6,5L benzyny ale przynajmniej jak sie zepsuje to bedzie tanio naprawic no i nawet z zakatowanym silnikiem bez kompresji go odpalisz a tak moze sie okazac ze auto bedzie tylko na lato bo zima nie odpala
poza tym juz stara mądrość ludowa mówi - diesla to sie kupuje zima a nie latem, bo jak odpali przy -15 czy -20stC to wiadomo, ze jest sprawny silnik 
ja osobiscie jakbym mial mały budżet a nie chcial LPG to bym szukal jakiegos malego auta z jeszcze mniejszym silnikiem ale benzynowym - czyli jakies SC 0,9L, Micra 1.0, Pug 106 1.0 czy Saxo 1.0 ale w żadnym wypadku nie pchalbym sie w diesla ! ale to tylko moja decyzja ... niech juz pali te 6-6,5L benzyny ale przynajmniej jak sie zepsuje to bedzie tanio naprawic no i nawet z zakatowanym silnikiem bez kompresji go odpalisz a tak moze sie okazac ze auto bedzie tylko na lato bo zima nie odpala
-
bielu
dobra widze ze zamiast otrzymac od was obiektywne odpowiedzi na moje konkretne pytania zaczynam czytac zlosliwosci i mile docinki od niektorych osob. jak to piekniecidzej, okreslil moj cyrk i moje malpy. i moze lepiej juz zakonczyc ta dyskusje zanim ktos napisze cos czego bedzie zalowal. i dam sobie reke uciac ze ty cidzej, jeszcze te pare lat temu gdybys był w podobnej do mnie sytuacji i miał do wydania 11~12tyś złotych przy pensji rzedu 500-600 zł na miesiac na pewno bys nie kupił zadnego z wyzej wymienionych przez ciebie aut. bo byłoby ci zarówno głupio takim jeździć jak i chciałbyś mieć też coś czym byś mógł pojechac a nie tylko sie turlac. bo jak nie wyobrazam sobie ciebie toczacego sie sc czy cc a nawet 106 nad morze czy jezioro z jakąś ekipa znajomych.
do zakmniecia
do zakmniecia
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
ja mam oprocz laguny cc700, jezdze nim czasami do pracy (60km w jedna strone) i w niczym mi to nie przeszkadza, nawet bardzo sobie go chwale w korkach i przy braku miejsc do zaparkowania w centrum. powiem wiecej - przyjechalbym nim spokojnie na zlot gdyby nie lenistwo - nie chcialo mi sie przekladac CB (bo mam zamontowane w konsoli) z laguny do cieniaska.bielu pisze:bo jak nie wyobrazam sobie ciebie toczacego sie sc czy cc
dalsza dyskusja nie ma sensu.