Co to za czujnik

Moderator: Moderatorzy

eksel7

Post autor: eksel7 »

wentylator sie nie włącza,wczoraj go odpaliłem i zostawiłwm tak na 5 min temperatura rosła ,a wętylator niechodzi. podłącze ten kabel i zobacze
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

a wiesz gdzie go podpiąć?
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
eksel7

dopiero co chciałem podpiąć tą wtyczke -ale niema gdzie, w wentylatorze jest podpięta wtyczka ,( wychodzą z niej czarno-fioletowe kable) sprawdziłem po kablach i dochodzą one do wtychki niebieskiej takej jak wspominaliście . a węntylator niedziała
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

wentylator jest zasilany z kabla idącego poprzez termowłącznik ze skrzynki bezpieczników. Termowłącznik go uruchamia (zwiera obwód). Kablem drugim jest dostarczana masa. Ta niebieska wtyczka to prawdopodobnie właśnie termowłącznik. Odepnij ją i sprawdź czy przy włączonej stacyjce jest na niej napięcie. Jesli tak to po zmostkowaniu tej wtyczki wentylator powinien zacząć pracować. To jest podpięcie "na krótko". Da ci to wiedzę czy wentylator jest sprawny i czy do wtyczki jest dostarczane napięcie. Inaczej to trochę wygląda z klimą. Co do kolorów kabli to musisz poczekać na kogoś z zetec'iem bo ja mam inny silnik i inaczej wtyczki i czujniki pomontowane...
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
eksel7

Wętylator sprawny jak wskaźnik temperatury osiągnoł literke A (NORMAL) wtedy się włączył,czyli wszystko OK.Widocznie tamta złączka jest zbędna.poz.
ODPOWIEDZ