Honorowe Krwiodawstwo

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Krzychu-9

Honorowe Krwiodawstwo

Post autor: Krzychu-9 »

Witam. Post bedzie długi ale proszę przeczytajcie do końca, Dziękuję!

" Honorowe krwiodawstwo jest wybitnie szlachetnym,
bezinterosownym działaniem na rzecz
ratowania zdrowia i życia drugiego człowieka
zgodnym z podstawowymi zasadami
Polskiego Czerwonego Krzyża
i stanowiącym potwierdzenie ludzkiego braterstwa."
...jak mówi Legitymacja Honorowego Dawcy Krwi,
której jestem dumnym posiadaczem

_______________________________ Polski Czerwony Krzyż

Wszyscy jesteśmy kierowcami, zapewne wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego że niestety na drogach i nie tylko czesto zdażają się nieszczęśliwe wypadki, a co za tym idzie cierpią w nich ludzie, pomyślałem że jako klub zrzeszający tak wspaniałych ludzi powinniśmy zrobić coś by pomóc tym ludziom, poprzez oddawanie krwi, nie znamy ich nigdy ich nie widzimy ale myśl o tym że możemy pomóc komuś w chwili gdy ważą się jego losy dodaje skrzydeł
Doprawdy uwieżcie mi !!!!!!!!!!!!

W szczególnych przypadkach krew jest jedynym "Lekarstwem" które może uratować życie,
czyli to co mamy NAJCENNIEJSZEGO !!!!!!!!!!! i to my możemy je ratować !!!!!!!!!!
MY czyli Ty i Ty i ja !!!!!

Zapewne wielu z nas już oddawało lub oddaje krew i te osoby proszę o wypowiedzenie się w tym temacie, wielu pewnie chciałoby ale nie wie czy może lub nie są pewni czy to bezpieczne itd. tych zapraszam do rozmowy.

Zaznaczam że nikogo nie chcę namawiać, to powinna być decyzja własna, wiem że w niektórych wyznaniach jest do niedozwolone, ale jeśli ten post przekona jedną osobę to warto było go pisać.

Ostatnio czytałe wiele o tym że HDK zabrano wiele przywileii które mieli, i powiem Wam że złość mnie ogarniała jak to czytałem dlatego że nic to niema wspólnego z:
"bezinterosownym działaniem na rzecz
ratowania zdrowia i życia drugiego człowieka"

Skoro beziniteresowne to jakie przywileje ???????????????????

Wiele też słyszałem o handlowaniu krwią przez PCK, nie wiem czy to prawda.
I tak naprawdę nie obchodzi mnie to, czy moja krew trafi do Polaka, Rosjanina czy Albańczyka ważne jest to że skoro do niego trafi to pewnie była mu potrzebna a Ci którzy (ewentualnie) na tym zarabiaja, nich im idzie na zdrowie!
Dla mnie największą zapłatą jest legitymacja (zwykły kawałek papieru z grupą krwi i ilością oddaną) którą noszę w portwelu, bo być może kiedyś i ja będę potrzebował krwi tak jak i każdy z nas (CZEGO NIKOMU NIE ŻYCZĘ)

Chętnie odpowiem i myślę że nie tylko ja na wszelkie pytania.

LINKI
http://www.pck.org.pl/
http://www.fratres.luzna.iap.pl/

PROSZĘ USZANOWAĆ POWAGĘ TEGO POSTU I WYPOWIADAĆ SIĘ TYLKO NA TEMAT !!!

PZDR
HDK Krzysztof
"0" Rh + dodatni
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Popieram i zachecam do oddawanie Krwii

rowniez oddaje
HDK Mariusz;)

dla materialistow - u mnie sie dostaje 10 czekolad i kawe mocca ;)
Krzychu-9

Mariusz,

Jaka grupa ?

U mnie dostaje się 7 czekolad (których nie mogę jeść) kawę, zwrot kosztów dojazdu 7,36,-
i konserwę (ostatno dostałem Turystyczną) !!! :):):)

PZDR
HDK Krzysztof
"0" Rh +
Mariusz

grupa B rh +

u mnie z czekoladami nie ma problemu wszyscy sie skradaja do mnie do pokoju i wyzeraja hehe a jak sie skoncza to wtedy "mariusz czas jechac krew oddac"
hehe

ale z ta konserwa to mnie rozsmieszyles hehe
u mnie tez koszty oddaja ale teraz nie pamietam ile
Krzychu-9

Hmmm, oddzew niewielki, tylko Mariusz, może choć jakaś krytyka, albo jakieś pytania.
Sam nie wiem czy się nie wygłópiłem, napiszcie coś, PLZ.

PZDR
tomi

Post autor: tomi »

Na pewno się nie wygłupiłeś Krzychu. Ja osobiście bardzo boję się igły, chyba najbardziej na świecie :lol: . Jednak swój lęk przezwyciężyłem i jak byłem w wojsku to oddawałem krew.
Mariusz

no krucho z dawcami :(
panowie to naprawde nie boli ;)
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

Ja też oddaje żadko bo żadko ale oddaje mam teraz zamiar namówić Mańka i pojedziemy oddać :wink:
Iziek

Post autor: Iziek »

Panowie gdzie można oddać krew?? Z chęcią oddam krew, bo może kiedys ta krew wruci do właściciela....
patek4

Post autor: patek4 »

Zapytaj swojego lekarza, znajomą pieleniarkę....
na www.pck.org.pl masz listę regionalnych centrów, w Twoim RC dowiesz sie gdzie masz najbliższy punkt. Ale generalnie sporo szpitali ma takie punkty:)

W Jeleniej Górze 8 czekolad w smakach do wyboru i zwrot kosztów dojazdu. Byłem dopiero raz i jeszcze nie wiem jaka grupa.

To fantastyczne uczucie:)
Viking

Post autor: Viking »

No ja raczej wole nie oddawac(na razie), bo biore odzywki(kreatyna itp), i wiem, ze niektore wplywaja na krew, a nie chce oddawac czegos, co moze komus zaszkodzic, a nie pomoc.
ODPOWIEDZ