Użytwanie skanera nasłuchowego-legalne czy nie?

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

kris

Użytwanie skanera nasłuchowego-legalne czy nie?

Post autor: kris »

Zainteresowałem się tym tematem ponieważ mam na stanie taką zabawke i w necie jest wiele opini czy użytkowanie jest lagalne czy nie,jeden artykuł mówi o legalności,drugi temu zaprzecza,zdarzyło się ,że użytkownik miał problemy z policją ,jak to jest?

USTAWA
z dnia 16 lipca 2004 r.
Prawo telekomunikacyjn
(Dz. U. Nr 171, poz.1800)
DZIAŁ VI

Razdział 2Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru.

Inni twierdzą , że nielegalne posiadanie skanera jest karane . A mówi o tym Art. 267

§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Dla przykładu dodam zdjęcie z gazety z 3-4 styczeń 2009 roku .

Jest jeszcze jeden paragraf, o którym raczej się nie słyszy, Ustawa z dnia 3 lipca 2002 r. Prawo lotnicze.

Art. 125. 2. Zabrania się używania przez osoby nieuprawnione urządzeń radiowych działających w pasmach częstotliwości wyznaczonych na podstawie przepisów Prawa telekomunikacyjnego dla łączności lotniczej oraz radiolokacji i radionawigacji lotniczej.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2010, 10:32 przez kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

Niby jeden przepis prawa neguje drugi i odwrotnie. Ale z tego co wiem to raczej nie wolno. To jak temat z antyradarami. Kupić wolno, mieć wolno, a używać absolutnie. Jeśli masz to i chcesz używać to moim zdaniem nie afiszuj się z tym byś nie wpadł jak ten mieszkaniec Zabrza.
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

wg mnie:
"Razdział 2Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru. " odnosi się tylko do otwartego pasma radiowego i co za tym idzie nie pozwala na swobodne nasłuchiwanie kanałów zastrzeżonych.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
kris

kris2629 pisze:§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym
Yagr,ale przeczytaj ten paragraf ;)
Może Jurek będzie w temacie .
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

kris2629, a przeczytaj ze zrozumieniem co ja napisałem ;) tłumacząc na prostsze: nie można używać skanera ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
kris

:mrgreen: fakt,nie zajarzyłem :mrgreen: sorry
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Zdania na ten temat w Polsce sa podzielone .
Na pewno nie można nasłuchiwać na jakimś tam paśmie i to co zasłyszane , udostępniać innym .
Używać skanera wolno , nikt nie zabroni , bo skaner ma też częstotliwości niezastrzeżone (chyba , że ktoś kogoś złapie "za rękę ".
Oczywiście jest jedno proste wyjście - zapisać się do PZK i zostać nasłuchowcem krótkofalarskim .
Częstotliwości krótkofalarskie są zawsze tuż obok innych super zastrzeżonych :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ