??? Skad macie Internet ???

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Skad macie Internet ?

Neostrada
10
25%
DSL
8
20%
Łącze radiowe
10
25%
Kablówka
11
28%
Łącze satelitarne
0
Brak głosów
Sieć komórkowa
1
3%
Modem
0
Brak głosów

Liczba głosów: 40
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Nie - to jest normalny modem kablowy - podłączany pod USB a te są po prostu do D.
Mati kupił modem z wbudowanym routerem podłączany normalnie do kompa .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
kris

Post autor: kris »

Jurek,ja od TP dostałem Liveboxa z takim "pendrivem" do poł. bezprzewodowego ale modem połaczyłem z kompem kablem ethernetowym.
Czy w Netii jest podobnie?,ich modem można takim kablem połączyć?
mlekolowickie

Post autor: mlekolowickie »

jak Ci nie podoba sie tandetny modem liveboxowy/netiowy mozesz kupic swoj i laczyc sie jak tylko zechcesz ;)
ja jestem wyznawca UPC :P
kris

Czy mi się podoba czy nie ,to nie ma znaczenia ;) ja się tylko pytam czy modem Netii można podłączyć kablem ethernetowym,nie chce żadnych bezprzedodówek typu "pendrive",czy jakieś podłaczenia na USB,w ostateczności podłączyć router do modemu i jechać na wifi. ;)
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Tego gówna z Netii nie da rady podłączyć inaczej jak tylko pod USB
Możesz podpisać umowę z Netią i nie kupować od nicg modemu (jeśli to możliwe) a kupić sobie tak jak ma teraz Mati - Modem razem z routerem a jak masz ten modemoruter to idziesz albo po kablu ethernet albo po wiFi
Tylko kupując w sklepie - musisz powiedzieć , że to do Netii - bo nie wszystkie pasują
kris

Jurek,ale jakiś modem do podłaczenia pod gniazdko telefoniczne od nich chyba dostane?

Oni do tego modemu dają takie gówno na usb?O tym mówisz?Zakołowaliście mnie :roll:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Modem ma 10/10 cm i od modemu idzie kabel pod gniazdo tel a z drugiej strony kabel do gniazda USB - przewody są na stałe - nie da rady ich odpiąć a sam modem nie ma żadnych gniazd
kris

no,okej,teraz czaje o co chodzi :mrgreen:
Jurek i teraz wystarczy dokupić router do Netii i podłaczyć ten modem do routera tą wtyczką od USB wychodzącą z modemu?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Nie - ten modem wrzucasz do szafy i go nie ruszasz - kupujesz modem z ruterem i podłączasz .
Chyba , że zamówisz modem i ruter z Netii i będziesz chodził po WiFi :mrgreen:
kris

Jamszoł pisze:Chyba , że zamówisz modem i ruter z Netii i będziesz chodził po WiFi
oni mają w ofercie taki router za 1 zł.

Jurek ,jest jeszcze 3 opcja,mam kablówke z Toii, za telewizje płace 29 zł. /miesiąc,jak bym dobrał do tego internet 5 Mb/s to płacił bym 79 zł/miesiąc i chyba tą opcje wezme pod uwage.
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

A u mnie jest tak :
Dostawca internetu : Altec - sieć osiedlowa
Szybkość : 5 Mb/s
Koszty : 50 zł/miesiąc

W domku stoją dwa kompy i internet do nich podłączony jet za pomocą rutera TP-Link. A na drugim kompie internet jest "łapany" za pomocą karty WI-fi
Załączniki
TL-WR340G.jpg
TL-WR340G.jpg (16.96 KiB) Przejrzano 67 razy
tp-link-tl-wn321g_142.jpg
tp-link-tl-wn321g_142.jpg (13.74 KiB) Przejrzano 67 razy
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

U mnie dostawcą jest Multimedia Polska i tak w transakcji wiązanej mam od nich:

- telewizja (około 50 programów) za 25,99
- telefon (100 minut na stacjonarne i 20 minut na komórki po 5 groszy w pakiecia) za 13,99
- internet (6 Mbit/8 Mbit) za 99,99
kris

Dzisiaj dzwoniłem do Netii,kobitka powiedziała,że jeśli podpisze umowe na 2 lata i wezme neta 20 Mb/s to miesięczny koszt to 69 zł.,rezygnując z modemu dostaje od nich za symboliczną złotówke router,który zamiast modemu podłaczam do sieci telefonicznej,jednocześnie router przechodzi na moją własność.
Biorąc modem trza doliczyć jeszcze 5 zł. za jego użyczenie,zrobie tak jak radził Jurek,zamówie 20 Mb/s i dodatkowo ten router.
Awatar użytkownika
morgon

Post autor: morgon »

Jamszoł pisze:I w Netii nie musisz mieć telefonu , żeby mieć internet
Nie musisz, ale wtedy dopłacasz ok. 30 zł
Awatar użytkownika
nonam

Post autor: nonam »

Jamszoł pisze:modem z ruterem
Router z wbudowanym modemem jak już :P

Modem Netiowski MA KABLE I GNIAZDA, nie wiem dlaczego mówisz że są na stałe, tyle że nie można go połaczyć z kompem w inny sposób niż USB, a u mnie chyba się USB sypie bo ciągle mi sterowniki wywalało i nie wykrywało modemu.

W tej chwili mam router TP-Link z anexem B (łącze Netii) i działa to bardzo fajnie, chociaż 4Mbit net jest już za słaby :P

Ogólnie internet z Netii jest spoko, ale ich obsługa i podejście do klienta rozczarowuje. kris2629, jeśli chcesz już koniecznie załatwiać coś z Netią to nie rób tego telefonicznie, idź do najbliższej placówki i załatw to normalnie, bo z tego co się dowiedziałem to wszystkich którzy załatwiali sobie neta przez telefon (łącznie ze mną) czekała dłuuuuuuuuga przeprawa i czekanie żeby cokolwiek wywalczyć z nimi.
Bo z mocą jest tak, że zawsze jej za mało.

Kierowca bombowca.
ODPOWIEDZ