Mul-T-Lock - wkładka i problem

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Illuminati75

Mul-T-Lock - wkładka i problem

Post autor: Illuminati75 »

Zdobyłem 3 sztuki kompletnych wkładek Mul-T-Lock i jest mały problem. Może ktoś z Was zna się na tym i będzie w stanie pomóc?

Chodzi o to, że w komplecie mam wkładkę, 4 klucze "żółte" i jeden "zielony" - kluczem zielonym mogę obracać zapadką, natomiast kluczami żółtymi nie da się. Na pierwszy rzut oka są niby idealnie te same otwory w kluczach, ale nie działa to w żaden sposób. "Żółte" klucze wsuwają się normalnie, ale nie da się nimi otwierać. I tu pytanie - czy ktoś wie jak zmusić tę wkładkę do prawidłowego działania? Na ostatnim zdjęciu widać we wkładce pierścień. Można nim obracać, ale w żadnej pozycji klucze "żółte" nadal nie robią tego co mają (nie otwierają).
Załączniki
4 - pierścień we wkładce.JPG
3 - klucz zielony.JPG
2 - klucze żółte.JPG
1 - wkładku Mul-T-Lock z kluczami.JPG
Awatar użytkownika
andkar

Post autor: andkar »

Zobacz sobie tutaj:

http://www.multi-door.pl/pdfs/ulotka-mtl.pdf

nie chce Cię martwić Tomek ale wygląda na to, że używająć zielonego, mogłeś unieważnić sobie żółte :(
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

Najpierw użyłem żółtego i lipa... A najlepsze jest to, że w opakowaniu są dwie przegrody. Na tej z żółtymi i kartą i pisze: DO NOT OPEN! SEE INSTRUCTIONS ENCLOSED.

Dwie wkładki sprawdzałem - mam jeszcze jedną nową. Jedną... Rozebrałem idealnie na części, każdą sprężynkę i zapadkę. Tak z punktu widzenia mechaniki nic nie wskazuje na to, by coś tam mogło się kodować. Zostały 2 wkładki...

W tym systemie z linku (czytałem to wcześniej) wygląda jakby było odwrotnie. Ja mam 4 żółte i 1 zielony a tam niby jeden żółty i 5 zielonych. Dziwne... Tym bardziej, że nie ma w komplecie czerwonego i cholera wie jaki to system.

Tak wygląda w opakowaniu:

- część górna - żółte 2 zawiera 4 klucze żółte i kartę.

- część dolna - zielone 1 zawiera 1 klucz zielony i wkładkę.

I bądź tu mądry a w sieci ani słowa. I cholera wie co to za model jest. Opakowanie OEM.

[ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 ]
Wszystko jasne już jest. Żółtym kluczem (na siłę z lekka) unieważnia się zielony. I zamek działa. Jutro zmieniam w domu i tym samym mieszkam w sejfie hahaha :)
Załączniki
Znalazłem różnicę w kluczach i opisałem na zdjęciu. Czy ryzykować w razie jakby utratę (zniszczenie) klucza i Dremelem go "poprawić"?
Znalazłem różnicę w kluczach i opisałem na zdjęciu. Czy ryzykować w razie jakby utratę (zniszczenie) klucza i Dremelem go "poprawić"?
W opakowaniu.JPG
W opakowaniu.JPG (1.01 MiB) Przejrzano 20 razy
ODPOWIEDZ