przekladka matrycy z hp 6100 do hp 6100

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bodzio82

przekladka matrycy z hp 6100 do hp 6100

Post autor: bodzio82 »

dostałem od goscia calego laptopa bez dysku pamieci i z uszkodzonym ekranem do nawigacji .wlozylem dysk pamiec odpalilem laptop sie uruchomil wszystko super jedynie ten ekran bez reakcji .Postanowilem ze rozbebesze tego laptopa i po rozlorzeniu okazalo sie ze tasma jest nie wpieta wpialem tasme i wszystko pieknie smigalo do pewnego czasu .Nagle na ekranie pokazaly sie kolorowe paski pozniej przeszlo wszystko chodzil jeszcze kilka godz i przy nastepnym uruchomieniu moglila odpalil ale niestety ekran jest caly bialy i nic nie mozna zrobic z tym

Wzialem wykrecilem matryce i przelozylem do swojego ale jest ten sam efekt bialy ekran nie wiem co sie stalo bo nic nie wskazywalo na jakas awarie
Matryca mi sie wydaje sprawna bo za ktoryms razem odlala sie normalnie ale tylko chwile i wchodza te paski a nastepnie mleko sie robi i koniec...
Dodam ze matryca przy tym laptopie co zakupilem na czesci jest 15 cali a przy moim 14cali i tasma od tej wiekszej matrycy ma szersza kostke ale w rezultacie konczy sie taka sama jak przy tej 14 cali chodzi o kostke która sie wpina w plyte glowna wiec chyba powinno dzialac
Ogolnie bardzo mi zalezy na naprawie przez samego siebie bo w serwisie to porazka jak sie pytalem o cene wyszlo na to ze obecnie mam dwa laptopy hp6100 na chodzie a nie mam na czym wyswietlac jedynie jak podlacze zewnetrzny monitor to wszystko widac i nic sie nie dzieje wiec chyba grafika tez w porzadku sam juz nie wiem
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Grafika może Ok ale czy gniazdo nie jest walnięte lub sama wtyczka lub taśma ?
Szukał bym przyczyny w tych żeczach
Na dodatkowy monitor masz inne wyjście
Mateusz (nonam) przy stacjonarnym też tak miał , jak kabel łączący mu się sypnął
AAA - zobacz łączenie taśmy z matrycą - tam się mogło upitolic od otwierania i zamykania i tam najczęściej się sypie - jak w telefonach z klapką
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

bodzio82 pisze:Wzialem wykrecilem matryce i przelozylem do swojego ale jest ten sam efekt bialy ekran
Jamszoł, to chyba nie taśma skoro bodzio82, przełożył do innego laptopa i nie ma poprawy. Dla mnie werdykt jest jasny matryca do wymiany. Jedynie trzeba by zobaczyć co spowodowało że matryca działała a teraz nie, Może przy okazji taśmę wymienić , może tam jest jakieś zwarcie które psuje matryce.

bodzio82, Poczekaj jeszcze na naszych informatyków, jak zwleką się z łóżka po wieczerzy, to na pewno coś mądrego Ci podpowiedzą. Moja podpowiedź to tylko tak na "chłopski rozum"
Awatar użytkownika
bodzio82

jakobs72, poczekam poczekam hehe bo nic sam nie wymysle
jak zadzwonilem do kolesia co naprawia sprzet rtv to powiedzial ze grafika siedzi zapytalem o cene to jakies przeinstalowanie tej grafiki 250zl :shock:
wymiana matrycy na druga tezw granicach 250zl
wychodzi na to ze doloze 100 zl i mam sprawnego laptopa bez kombinacji wiec to sie nie oplaca
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

a w tym walniętrym nie ma większych (pojemniejszych) kości pamięci co by przełożyć i może coś tam jeszcze ?
To byś se powyciągał
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
bodzio82

Jamszoł wszystko co potrzeba przelozylem zeby byl wydajniejszy nawet bateria trzyma 1.5 godz:-)chodzi tylko o ten obraz
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

bodzio82 pisze:chodzi tylko o ten obraz
bodzio82 pisze:jak podlacze zewnetrzny monitor to wszystko widac i nic sie nie dzieje
Wychodzi na to że musisz z monitorem chodzić :P :) :D :mrgreen:
ODPOWIEDZ