cze wszyskim mam pytanie co to jest

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

lostlast pisze:miałem takie kiciowe opaski na ścisk jakieś niewymiarowe
Normalna sprawa - zbyt krótkie :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
majbiker
Kontakt:

Post autor: majbiker »

srvrserver pisze: i rzeczywiscie bedzie to napowietrzanie spalin, choc pierwszy raz z takim sie spotykam
Ciekawe czy to rękodzieło , czy fabryka tak dała ?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

majbiker pisze:Ciekawe czy to rękodzieło , czy fabryka tak dała ?
Poczytaj no WKŁ - to się dowiesz :razz:
CYTAT :

Zawór recyrkulacji spalin

Zawór recyrkulacji spalin (zawór EGR) jest umieszczony na kolektorze wylotowym i sterowany przez elektroniczne urządzenie sterujące za pośrednictwem elektrozaworu pneumatycznego. Otwarcie zaworu umożliwia recyrkulację spalin, czyli przepływ spalin do kolektora dolotowego.

I JESZCZE :

ELEKTRONICZNE STEROWANIE FORD EDC SILNIKA

Elektroniczne urządzenie sterujące

Elektroniczne urządzenie sterujące, umieszczone w przedziale silnika na prawym przednim nadkolu (obok zbiornika wyrównawczego układu chłodzenia), steruje zaworem recyrkulacji spalin oraz wyprzedzeniem wtrysku przy zimnego silnika i wyprzedzeniem wtrysku przy małych obciążeniach silnika.

PLUS TO :

Elektrozawór podciśnienia

Otwarcie tego elektrozaworu, sterowanego przez elektroniczne urządzenie sterujące, umożliwia połączenia siłownika podciśnieniowego z pompą podciśnienia. Przeponowy siłownik podciśnieniowy otwiera zawór recyrkulacji spalin, umożliwiający przepływ części spalin do kolektora dolotowego. Celem recyrkulacji spalin jest obniżenie temperatury spalania paliwa, a dzięki temu zmniejszenie ilości tworzących się podczas spalania i wydalanych w spalinach, bardzo toksycznych, tlenków azotu (NOx).

A NA KONIEC :

UKŁAD RECYRKULACJI SPALIN

Budowa i działanie

Układ recyrkulacji spalin zmniejsza emisję bardzo silnie toksycznych tlenków azotu. Wprowadzenie części spalin razem z powietrzem do cylindrów silnika powoduje zmniejszenie szczytowej temperatury spalania paliwa, wywierającej istotny wpływ na powstawanie tego bardzo niepożądanego składnika spalin.

W silniku niedoładowanym (1,8 D) układ ten zawiera:

- termowyłącznik z siłownikiem podciśnieniowym umieszczony na obudowie termostatu, który wyłącza recyrkulację spalin, gdy temperatura cieczy chłodzącej silnika wynosi poniżej 60°C;

- zawór regulacji podciśnienia umieszczony na pompie wtryskowej;

- zawór ograniczania podciśnienia;

- zawór recyrkulacji spalin umieszczony na kolektorze dolotowym silnika, który pod działaniem podciśnienia otwiera lub zamyka połączenie między kolektorem wylotowym i kolektorem dolotowym.

W silnikach turbodoładowanych (1,8 TD) układ recyrkulacji spalin jest sterowany przez elektroniczne urządzenie sterujące i zawiera:

- czujnik temperatury cieczy chłodzącej umieszczony na obudowie termostatu;

- elektrozawór podciśnienia umieszczony po lewej stronie z przodu przedziału silnika; zawór ten jest poddany działaniu podciśnienia wytwarzanego przez pompę podciśnienia; elektrozawór otrzymuje sygnał napięcia z elektronicznego urządzenia sterującego i umożliwia przepływ podciśnienia do siłownika zaworu recyrkulacji spalin;

- pod wpływem podciśnienia przepona siłownika zaworu recyrkulacji spalin powoduje jego otwarcie, umożliwiając przepływ spalin z kolektora wylotowego do kolektora dolotowego.

WYSTARCZY ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
majbiker
Kontakt:

Re: cze wszyskim mam pytanie co to jest

Post autor: majbiker »

lostlast pisze: 1,8 116ps i coś mnie zadziwiło bo jeszcze nie widziałem takiego czegoś przy silniku
Z którego roku jest ten silnik ?

Koleś też ma 1.8 i nie posiada takiego rozwiązania, we wcześniejszym 1.8 też tego nie miał . U niego kolektor ssący wygląda inaczej .
U Ciebie dolot jest podobny jak w 1.6 .

Ja tylko użytkowałem 1.8TD i 2.0 , te silniki bardziej znam wizualnie .
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Jamszoł, nie do końca wystarczy bo to akurat o co pytał lostlast to APS. EGR to te metalowe rurki wychodzące od kolektora wydechowego w lewą stronę. Ta rura idąca od kolektora wydechowego przez pokrywę zaworów do zaworu przeponowego to element APS czyli układu pulsacji powietrza - taka ekologiczna fanaberia. Poniżej wycinek tego co można o APS w fordzie znaleźć:
"Sterowanie dopływem powietrza do kolektora wylotowego
W okresie nagrzewania silnika, gdy sonda lambda jeszcze nie pracuje, do kolektora wylotowego jest doprowadzane dodatkowe powietrze w celu zmniejszenia zanieczyszczenia atmosfery węglowodorami wydalanymi ze spalinami. Zawór pneumatyczny otwiera wówczas połączenie z atmosferą usytuowane w ścianie kolektora wylotowego. Występująca różnica ciśnień powoduje zasysanie powietrza do kolektora wylotowego. Zawór pneumatyczny jest uruchamiany podciśnieniem w kolektorze dolotowym oraz sterowany przez elektrozawór nadzorowany przez elektroniczne urządzenie sterujące. Doprowadzanie powietrza trwa do czasu nagrzania się sondy lambda do temperatury pracy. Wówczas elektroniczne urządzenie sterujące blokuje elektrozawór.
"
W escorcie występowało to w zasadzie tylko i wyłącznie w silnikach 1,8 zetec 115KM(plastikowy kolektor) i też nie we wszystkich.Częściej było to w mondkach z tym samym silnikiem.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Ja z rozpędu dałem opis wszystkich urządzeń wykonawczych związanych z przepływem spalin z wydechu do kolektora ssącego :mrgreen:
ODPOWIEDZ