foka z ogłoszenia

Tutaj rozmawiamy o Fordach Focusach
Awatar użytkownika
lordpablo

foka z ogłoszenia

Post autor: lordpablo »

http://allegro.pl/focus-svt-turbo-rs-30 ... 89034.html

Podobno w necie już kiedys były jakies informacje o tym samochodzie, nie wiem nie szukałem, pisze tylko to co slyszałem.
trochę info z forum foki:

"poszukajcie sobie w wyszukiwarce co to za foka - projekt zaczal niejaki czor-T i skoro juz kolejny wlasciciel sprzedaje za bezcen to znaczy ze nadal nie jezdzi"

"Wstawić do Promotora i cieszyć się jazda. Tylko inną sprężarkę bym tam wsadził, ta co jest jest troszkę za duża i nie na BB, troszkę za puźno wstaje ale jest w stanie dmuchnąć pod 400"

"Na pewno jakby wpadła w dobre ręce to jest potencjał na to żeby to latało jak złe i na pewno nie trzeba do tego 10 kola.

Z ciekawostek, ten samochód oryginalnie już uturbiony został sprowadzony z USA, i stał na Allegro za ok. 30 tys. Czor-T go kupił po czym wywalił to co było (jakaś chińszczyzna) kolejne 20-30 wpakował w częściach, ale niestety same częsci to za mało aby fura jeździła jak należy.

No i on nigdy nie miał 300 koni.
Acha, to nie jest SVT."

"Kilka lat temu miałem okazję kilka razy obejrzeć ten samochód u Zbycha, z racji tego, że bywał tam b. częstym bywalcem. Sam nawet przez chwilę myślałem, że może warto go kupić.
Ten samochód to druciarstwo w pełnej krasie i reprezentuje ono w 100% poziom tuningu jaki był w Polsce 10 lat temu. Całe szczęście teraz już coraz mniej takich rodzynków.

A więc tak, stał u Zbycha często na przegrzewający się silnik:
- wiecznie przegrzewający się silnik był każdorazowo składany na dwóch uszczelkach (taka forma odprężenia), brak chęci szukania problemu, a raczej jego tymczasowe łatanie
- na kolektorze wydechowym i stronie gorącej turbiny były loga SPA Turbo
- dołożona chłodnica oleju z Uno Turbo (chyba próba walki z przegrzewaniem)
- tylne hamulce to jakaś rzeźba, klocki pracują po niewielkiej części tarczy. Nie wiadomo od czego tarcza i zacisk
- generalnie wszechobecna tyrtytka

Samochód też ma kilka plusów:
- buda wyglądała na całą
- super fotele Recaro (powinno być ogłoszenie Recaro + reszta)
- jak na tamte lata to fajnie wykonana i grająca zabudowa audio.
- przednie heble od ST170"

"Turbo to Garrett T3/T3 (kupione nowe), SPA jest kolektor wydechowy i zewnętrzny Wast Gate tak jak jest w opisie na aukcji. Tłoki i korby taki sam zestaw jak ty masz u siebie JE Pistons + Eagle. Oryginalnie była kupiona uszczelka Cometica i śruby ARP, tak jak ty masz. A, że potem była robiona rzeźba to już inna bajka. Z cały szacunkiem ale znam Czorta i wiem co on kupił i co tam zostało wsadzone. A że na rurkach nie było ładnych spawów to nie oznacza, że to jest nie wiadomo jakie druciarstwo"

Grzesiu chciałeś trochę info, wiec proszę :smile:
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

lordpablo, dzięki za info, czyli w zasadzie nadal nie wiadomo co tam siedzi obecnie ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

cena przyzwoita ;)
Awatar użytkownika
Damiano-Gdynia

Post autor: Damiano-Gdynia »

Za te pieniądze, to szczerze powiedziawszy warto :) Nawiasem mówiąc , nigdy to auto nie będzie uliczną popierdułką do wożenia czterech liter do pracy , bo swoje wypić musi . A za te pieniądze to mugł bym wyjąc ten motor i poskładać na nowo i prześwietlić resztę tak jak to powinno być zrobione .
Ktoś kto ma luźne 2tys zł na części, jakieś pojęcie i chęci do roboty to postawił by tego focusa na nogi tak jak to powinno byc zrobione :)
Tigerbart

Post autor: Tigerbart »

Generalnie zakup ryzykowny. Trzeba by go osobiście obejżeć dokładnie i wtedy decydowac..
Awatar użytkownika
lordpablo

Damiano-Gdynia pisze:Za te pieniądze, to szczerze powiedziawszy warto :) Nawiasem mówiąc , nigdy to auto nie będzie uliczną popierdułką do wożenia czterech liter do pracy , bo swoje wypić musi . A za te pieniądze to mugł bym wyjąc ten motor i poskładać na nowo i prześwietlić resztę tak jak to powinno być zrobione .
Ktoś kto ma luźne 2tys zł na części, jakieś pojęcie i chęci do roboty to postawił by tego focusa na nogi tak jak to powinno byc zrobione :)
popieram, tylko widzisz znaleźc amatora, który bedzie chciał pobawić się w reanimacje tej foki bedzie bardzo ciężko :sad:
Tigerbart

Moze okazać się niekończąca się rzeźba, poprawki, przeróbki, wymiany..
Awatar użytkownika
lordpablo

A czy Ty uważasz,że taki samochód to sie raz poskłada i będzie jeździł wiecznie?
Tigerbart

Dobra nic nie mówiłem, wszystko zeleży od tego jak z solidnościąobecnego wykonania, bo co ci po cenie jak moze być wiązka do prucia i takie tam, dorbra to mój ost post tutaj, nara.
Awatar użytkownika
Damiano-Gdynia

Post autor: Damiano-Gdynia »

Solidność wykonania , jest zapewne taka jak jego cena , więc mizerna ... Jak na moje oko to silnik jest do wywalenia i do rozbiórki ... I od początku składać , a w międzyczasie sprawdzić wiązkę czy nie ma tam jednej wielkiej plątaniny . Ogólnie to wszystko da się zrobić , ale potrzebne są pieniądze i duuuuuużo czasu i cierpliwości , a auto mogło by hulać jak trzeba bez kolejnego zagłębiania się w motor .
ODPOWIEDZ