Foto z wyjazdów
Moderator: Moderatorzy
-
Escorciara
-
mateusz_175
-
Escorciara
-
kris
Ja tam wole Bernardynke albo Pęczniew,fajna przygoda.No i weryfikacja niektórych utartych stereotypów - spodziewałem się dziczy, a spotkałem fajnych ludzi.MinisterQ pisze:Jakbyście nie mieli co robić w przyszłym roku, to polecam Tunezję jako opcję na spokojny urlop. Fajna przygoda. No i weryfikacja niektórych utartych stereotypów - spodziewałem się dziczy, a zobaczyłem niejednokrotnie znacznie mądrzejsze rozwiązania
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Dzisiaj 1 listopada no to kilka fotek z bardzo urokliwego miejsca - jest to cmentarz wojskowy nr 123 Łużna-Pustki http://pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_w ... Cna-Pustki
Miejsce jest bardzo urokliwe - zbocze na którym pogrzebano żołnierzy walczących w maju 1915 roku w walkach o ujście gorlickie gdzie to wojska austro-węgierskie przełamały front rosyjski obecnie porasta piękny las bukowy. Jeszcze do połowy lat 80 ubiegłego wieku nad cmentarzem górowała kaplica drewniana, która niestety spłonęła w 1985... Pozostały tylko kamienne fundamenty oraz, jak to u nas bywa, przesuwane z roku na rok plany odrestaurowania budowli. Cmentarz jest wielonarodowościowy - oprócz Polaków walczących głównie po stronie wojsk austro-węgierskich są tam pogrzebani Rosjanie, Węgrzy, Niemcy... To jest największy cmentarz wojskowy z tych lat ale po całej okolicy są rozsiane mniejsze miejsca pochówku. W zasadzie jeżdżąc w okolicach Gorlic nie da się przejechać i nie natrafić na mniejszy czy większy cmentarz upamiętniający te historyczne wydarzenia. Kilka zdjęć z dzisiejszego dnia:

Miejsce jest bardzo urokliwe - zbocze na którym pogrzebano żołnierzy walczących w maju 1915 roku w walkach o ujście gorlickie gdzie to wojska austro-węgierskie przełamały front rosyjski obecnie porasta piękny las bukowy. Jeszcze do połowy lat 80 ubiegłego wieku nad cmentarzem górowała kaplica drewniana, która niestety spłonęła w 1985... Pozostały tylko kamienne fundamenty oraz, jak to u nas bywa, przesuwane z roku na rok plany odrestaurowania budowli. Cmentarz jest wielonarodowościowy - oprócz Polaków walczących głównie po stronie wojsk austro-węgierskich są tam pogrzebani Rosjanie, Węgrzy, Niemcy... To jest największy cmentarz wojskowy z tych lat ale po całej okolicy są rozsiane mniejsze miejsca pochówku. W zasadzie jeżdżąc w okolicach Gorlic nie da się przejechać i nie natrafić na mniejszy czy większy cmentarz upamiętniający te historyczne wydarzenia. Kilka zdjęć z dzisiejszego dnia:

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
I coś ode mnie, cmentarz w Łodzi na ul. Szczecińskiej. Najbardziej to podobała mi się dynia 
https://picasaweb.google.com/naixinka/0 ... fqo_LaG-gE#
https://picasaweb.google.com/naixinka/0 ... fqo_LaG-gE#