A co gdy na okrągło mamy kilka / kilkanaście cm śniegu ?
Letnia opona się nie zużyje w ogóle bo i gdzie by się miała zedrzeć ?
Co do szerokości - zawsze węższa lepiej się wgryza w śnieg niż szersza
Moderator: Moderatorzy
BEZ ILU MM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jamszoł pisze:Zimowa opona bez 1 - 1,5 mm bieżnika nie nadje się na zimę
Jamszołowi chyba chodzi o to, że nowa zimówka minus 1.5 mm i juz nie nadaje sie do jazdy. Przynajmniej ja tak zrozumiałemleszek pisze:BEZ ILU MM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jamszoł pisze:Zimowa opona bez 1 - 1,5 mm bieżnika nie nadje się na zimę
Zimówki z 3mm wywalałem na śmietnik. 3 mm to absolutne minimum !!!
Pewnie....też czytałem że 1,5 mm zimowej opony jest lepsze niż nowa letnia,ale to już pobożne zyczenia posiadaczy takowych. 1,5 mm na zimówce to juz "slick"
WieSiu pisze:a pewni jestescie ze szerokosc opony tak wplywa na jazde ? zalozmy ze mamy ladny siwezy snieg, szersza opona co ma wiecej tych cudownych haczykow bedzie gorzej dzialac niz cieniutka ? bo jakos nie chce mi sie wiezyc.
przy węzszej oponie jednostkowy nacisk na 1 cm2 powierzchni opony jest większy niż przy szerszej, stąd opona węższa na śniegu jest lepsza bo bardziej przyczepna. Najlepszy dowód toWieSiu pisze:a pewni jestescie ze szerokosc opony tak wplywa na jazde ? zalozmy ze mamy ladny siwezy snieg, szersza opona co ma wiecej tych cudownych haczykow bedzie gorzej dzialac niz cieniutka ? bo jakos nie chce mi sie wiezyc.