REJESTRACJA AUTA SPROWADZONEGO Z NIEMIC

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Patryk

Post autor: Patryk »

Hej ludziska, a ja mam takie pytanie, czy jak sie chce sprowadzic w ten sposob motocykl z Niemiec to te wszystkie oplaty wygladaja tak samo?? Ja po prostu jestem chory na punkcie Suzuki GS 500E i MUSZE je miec :mrgreen: Chce kupic w dobrym stanie za jak najmniejsze pieniadze (w Polsce raczej malo mozliwe) a slyszalem ze ponoc za sprowadzenie z zachodu japonskiej (czy jakie to tam jest :P) maszyny trzeba jeszcze jakies dodatkowe koszty ponosic co jest dla mnie nie zrozumiale :/ Dajcie znac jak sie ktos orientuje, dzieki 8)
Vieczur

Post autor: Vieczur »

dokladnie nie wiem bo ostatni raz przywiozlem cos z zagranicy w 2002 roku a od tamtego czasu sporo sie pozmienialo :) Kiedyś na pojazdy Japońskie obowiązywało dużo wyższe cło...wynosilo ono chyba 25 % podczas gdy pojazdy z Europy obowiązywalo zaledwie kilka procent...bodajze 6 %. W momencie kiedy weszlismy do Unii to cło zostało zniesione w jej ramach...ale Japonia jest poza Unią wiec tu prawdopodobnie będą jakieś dodatkowe opłaty :(

Ale ogolnie jesli chodzi o motocykl to na 90% sa pewne roznice w opłatach...inaczej juz przeciez muszą ksztaltowac sie granice kosztów związanych z pojemnościami silnika...
Patryk

Gdybys mogl sie w tym temacie rozeznac i napisac na forum to bede bardzo wdzieczny, kto wie moze nawet razem bysmy sie przejechali za granice po jakies "bestie" :twisted: Ty po autko, ja po motocykl :P
Vieczur

mozesz podejsc przeciez do urzedu celnego i tam dowiesz sie wszystkiego...no chyba ze masz daleko :( Probowalem cos znalezc w necie na szybko ale mi sie nie udalo...jak znajde wiecej czasu to dluzej nad tym posiedze ;)
Patryk

W sumie masz racje :wink: z tym urzedem ale po prostu napadla mnie ta mysl i napisalem, widze ze obracasz sie w tym temacie wiec myslalem ze masz jakies swoje zrodlo informacji (np. w postaci starszego brata ktory ciagle cosik sprowadza :P) Tak wiec jak cos sie dowiesz to napisz prosze a ja swoja droga wybiore sie do urzedu :)
Vieczur

spoko :) ja siedzialem w tym temacie ale ostatnio mialem sporo przerwy...a sprawy urzedowe co chwile sie zmieniaja wiec wiesz jak to jest...dzis akurat wybieram sie do znajomego ktory aktualnie handluje samochodami (ma komis i przywozi auta z zagranicy) wiec sie go spytam i napewno napisze...pozdrawiam :)
MARKKO

Post autor: MARKKO »

na motocykle sprawadzane z zza granicy niema akcyzy!!!
Patryk

NIE MA AKCYZY :shock: Cos mi sie nie chce wierzyc, na pewno jakies inne oplaty sa bo inaczej to bysmy mieli w kraju wiecej motocykli niz samochodow :P Markko, zarzuc jakimis informacjami bo widze ze sie tam troche w temacie orientujesz :mrgreen: , Vieczur, dowiedziales sie czegos od tego kumpla :?:
MARKKO

Post autor: MARKKO »

A mam takiego znajomka który sciąga nałogowo i jestem pewiem że na moto niema akcyzy.
Patryk

Wow, no to swietna informacja, dzieki bardzo i jakbys mial jeszcze jakies ciekawostki to pisz koniecznie :mrgreen:
Vieczur

Patryk, bardzo Cie przepraszam ale znajomka nie mialem okazji sie spytac...jechalem do niego na impreze i na wejsciu zastalem go wstawionego...wiec on raczej Nam nie pomoze :D

Ale znalazlem na szybko ciekawe adresy internetowe, moze tam znajdziesz info ktore Cie usatysfakcjonuja ;)

PRZEPISY PRAWNE - URZĘDY CELNE

URZˇD CELNY W LUBLINIE

URZˇD CELNY W GLIWICACH

Pozdrawiam :)
Patryk

Dzieki bardzo, poczytam sobie o tym na tych stronkach :mrgreen: Jak tylko cos sie jeszcze dowiesz to prosze daj znac, bede czekal 8)
Lucas7911

Post autor: Lucas7911 »

Najnowszy fakt. W naszym kochanym kraju ministerstwo finansów planuje zlikwidowanie podatku akcyzowego a zamiast tego ustali podatek ekologiczny. Jednak opłaty wzrosną drastycznie bo z tego co słyszałem dzisiaj w TVP2 np. za 13-letniego VW Golfa podatek ten ma wynosić około 2900 ZŁ!!!!!!!!!!. Widać że za wszelką cenę nie daje się nam jeżdzić samochodami w dobrym stanie i chyba wrócimy do 15-letnich Fiatów 125 , Polonezów i Maluchów. A poza tym Państwo zlikwiduje akcyzę która przecież jest nielegalnie pobierana i zastąpi to innym podatkiem i to w dodatku wyższym - tylko w Polsce jest możliwe takie coś
Loku

Post autor: Loku »

No ja wyczytałem że podatek ten będzie sie wyliczać ze wzoru:

polemność silnika w litrach * podstawowa kwota (500zł) * przelicznik zależny od spełnianej normy Euro i tak dla Euro 1 : 7,3 , Euro 2 : 2,8 , Euro 3: 1,8 , Euro 4: 1, Euro 5 : 0,9.

No to można sobie wyliczyć.

I to ma być "kożystniejsze dla kieszeni podatnika" ?!?
Lucas7911

Post autor: Lucas7911 »

Ciekawe jaką normę spełnia mój Essi po wycięciu katalizatora :mrgreen: :lol:
ODPOWIEDZ