Test na prawo jazdy
Moderator: Moderatorzy
Do tego nie dojdziesz bez sprawdzania przepisów na bieżąco, kiedyś autobus miał pierwszeństwo, później kierowca powinien puścić autobus, ale wcale nie musiał, a jak jest teraz to nie wiem, tak samo było z rondami, co chwile pierwszeństwo ma albo lewy albo prawy pas więc trzeba jechać na czuja 
Bo z mocą jest tak, że zawsze jej za mało.
Kierowca bombowca.
Kierowca bombowca.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Pokazywali w TV - autobus wyjeżdżał z zatoczki - była kolizja - kierowca autobusu bulił mandat za nieustąpienie pierwszeństwaS3ci0r pisze:w skrajnych przypadkach nieustąpienie autobusowi włączenia się do ruchu może nas kosztować 500zł
Autobus nie jest uprzywilejowany w mieście i musi ustąpić pierwszeństwa
Więc ?
Jak to jest w przepisach ?
Ktoś gdzieś namierzył odpowiedni paragraf ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Znalazłem 
Art. 18.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.
Moim zdaniem jest tu luka prawna bo jeśli ja się nie zatrzymam a on mi przypierniczy przy wyjeżdżaniu to on jest temu winien
Ale nie ma sie czemu dziwić prawo jest chore tak jak Ci co je ustanawiają
Art. 18.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.
Moim zdaniem jest tu luka prawna bo jeśli ja się nie zatrzymam a on mi przypierniczy przy wyjeżdżaniu to on jest temu winien
Ale nie ma sie czemu dziwić prawo jest chore tak jak Ci co je ustanawiają
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
cidzej, jak się jest celebrytą to przepisy robia się dziwnie mientkie i elastyczne
Gwarantuję ci że gdybyś to ty się zatrzymał w zatoczce dla autobusów i nie patrząc wstecz otwarł na oścież drzwi i wpakowałby ci się w nie autobus to by blueboys tobie wpakowali mandat 
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !