spawarka na działke

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

Lukas, fotek obecnie nie mam bo nie wiedziałem, że będą potrzebne. Może zobrazuję własne odczucia. Kiedyś dawno dawno temu spawałem zawodowo zarówno transformatorowym Besterem 250A jak i "wirówką". Ta mała inwertorówka spawa praktycznie ......lepiej. Nie wiem jak to opisać inaczej, bo jakość spawu nie zależy tyle od spawarki ile od trzymającego elektrodę. Zresztą w przypadku spawania w trudnych miejscach, inwertorówkę przewieszasz przez ramię lub kładziesz na kolanach i pokrętło zmiany natężenia prądu masz pod ręką. W każdej chwili widząc co się dzieje z materiałem zwiększysz lub zmniejszysz prąd.
Lukas pisze:niby wystarczy zmienic elektrode i mozna robic w nierdzewce
Zgadza się, chociaż TIG robi to lepiej i ładniej ale do spoin z kwasówki jest tyle preparatów czyszcząco-polerujących, że prawie nie widać różnicy.
Jeżeli myślisz o zastosowaniu jej przy robotach typy płoty,reklamy, itp., to wystarczy w zupełności.
Awatar użytkownika
Lukas
Kontakt:

Post autor: Lukas »

A co sądzisz o tym, że Bestera MMA 181 można zmienić przewód i robić w TIGu? Znasz coś takiego? Bo w opcji coś takiego jest, wtedy dokładasz butle i można robić w tej metodzie.

Poprostu teraz zastanawiam się nad:
migomat:
http://allegro.pl/bester-lincoln-1801-m ... 13477.html
lub mma z opcją TIG:
http://allegro.pl/bester-lincoln-181-sp ... 14154.html

I chyba, druga opcja będzie łatwiejsza to zmian materiałów, nie trzeba bawić sie w butle z gazem (chyba, ze przy TIG).

co o tym myślisz?

Grubości materiału to najczęściej będą 2mm.
:ble:
zbysio007

Post autor: zbysio007 »

Nie siedzę za mocno w temacie, ale tego miga co podałeś powyżej to u kumpla tarmosimy mocno od jakichś 3 lub 4 lat (już nie pamiętam). Używa się go praktycznie przez cały czas i zero problemów. Nic tylko drut zmieniać i butle i wio :)
Awatar użytkownika
darcun4

Post autor: darcun4 »

Jeżeli stal k.o. będzie stanowiła mniejszość elementów spawanych, to kup tą z drugiego linku (lub podobną) i przystosuj do k.o.
Migomaty są bardzo fajne do robót czysto warsztatowych, w przypadku przewożenia z miejsca na miejsce robią się lekko upierdliwe.
ODPOWIEDZ