Złącza audio
Moderator: Moderatorzy
Złącza audio
Pany podratujcie swoją wiedzą. Jestem w posiadaniu polskiego gramofonu Bernard GS 434, którego być może od 30 lat nie używałem. Chciałem go wywalić, ale patrząc na ceny być może go sprzedam. Jest to gramofon typu "DECK" i potrzebuje wzmacniacza. Na chwilę obecną jedynym "wzmacniaczem" o podobnym wieku jakim dysponuję, jest kino domowe Panasonic SA-HT 335.
Problem jest taki, że z Bernarda wychodzi wtyczka 5-cio bolcowa DIN 545, a kino nie ma takiego gniazda. Ma za to gniazda "cinch" i stare Euro/scart.
Podpiąłem przejściówkę gniazdo DIN/wtyczki cinch i nie działa. Dlaczego?
Czy jest sens przerobić np. tą wtyczkę DIN z gramofonu na np. Euro? Chodzi mi po prostu o możliwość sprawdzenia, czy ten sprzęt jeszcze działa.
Problem jest taki, że z Bernarda wychodzi wtyczka 5-cio bolcowa DIN 545, a kino nie ma takiego gniazda. Ma za to gniazda "cinch" i stare Euro/scart.
Podpiąłem przejściówkę gniazdo DIN/wtyczki cinch i nie działa. Dlaczego?
Czy jest sens przerobić np. tą wtyczkę DIN z gramofonu na np. Euro? Chodzi mi po prostu o możliwość sprawdzenia, czy ten sprzęt jeszcze działa.
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Re: Złącza audio
Tu masz wątek o nowym kablu do "bernarda" https://www.winyl.net/viewtopic.php?t=9208&start=15
Nie wiem czy to coś pomoże...
Jeśli przejściówka jest poprawna to wypadałoby sprawdzić czy na kanałach wychodzących z gramofonu cokolwiek się pojawia... W linku jest rozpiska pinów na wtyczce DIN 545...
Nie wiem czy to coś pomoże...
Jeśli przejściówka jest poprawna to wypadałoby sprawdzić czy na kanałach wychodzących z gramofonu cokolwiek się pojawia... W linku jest rozpiska pinów na wtyczce DIN 545...
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Coś więcej już wiem. Pokombinuję i może coś z tego wyjdzie.
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Ja tak klnąłem na transmiter bt, który miał być do unowicześnienia poprzedniej plazmy. Nie chodzi o nie chodzi.... Podpinam do eux, podpinam do słuchawkowego... nic. W końcu się okazało że i słuchawkowe i aux w tv uszkodzone 
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Dlatego jak pisałem, muszę pokombinować, bo 30 lat gramofon nie używany. Kiedyś grał na Zodiaku, ale Zodiaka już dawno nie ma i mam problem do czego go podłączyć. Jak nic nie wykombinuję po taniości, to najwyżej tego DIN'a zamienię na 2 RCA.
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
Prosta opcja podłączenia to przejściówka z din na gniazdo/wtyk (w zależności do czego podlaczasz) I jakieś głośniczki komputerowe lub np glosnik bezprzewodowy (np. Jbl go albo jakas chinszczyzna ) lub soundbar tylko musi mieć wejście aux/liniowe zeby bylo do czego wpiąć
a to już sie staje powoli zadkoscia
https://allegro.pl/oferta/adapter-wtyk- ... 2771971926
https://allegro.pl/oferta/przejsciowka- ... 4556217345
https://allegro.pl/oferta/adapter-wtyk- ... 2771971926
https://allegro.pl/oferta/przejsciowka- ... 4556217345
Poczytałem różne fora i dowiedziałem się, że bez przedwzmacniacza na nowszych sprzętach niż Zodiak, Amator itp raczej nie zagra.
Samych przejściówek mam juz kilka kompletów i faktycznie
.
Ogłosiłem go na 2 forach w cenie "co łaska" ale z opcją odbioru osobistego i wyobraźcie sobie, że ludzie wolą zapłacić za ten sprzęt 300-400 zł byle tylko kurier dowiózł.
Samych przejściówek mam juz kilka kompletów i faktycznie
Ogłosiłem go na 2 forach w cenie "co łaska" ale z opcją odbioru osobistego i wyobraźcie sobie, że ludzie wolą zapłacić za ten sprzęt 300-400 zł byle tylko kurier dowiózł.
- cidzej
Aaa ale ze mnie .... rzeczywiście zapomniałem o riaa
Wybierasz sie na zlot ? Mam taki wzmacniacz (diora) co by sobie moze z nim poradził zeby przetestować czy dziala. Musiałbyś mi tylko przypomnieć przed złotem zeby go wziac. To by mogłoby ciekawe słuchać na zlocie muzyki z gramofonu
Wybierasz sie na zlot ? Mam taki wzmacniacz (diora) co by sobie moze z nim poradził zeby przetestować czy dziala. Musiałbyś mi tylko przypomnieć przed złotem zeby go wziac. To by mogłoby ciekawe słuchać na zlocie muzyki z gramofonu
Na zlocie nie będę. W tym czasie leżakuję w Turcji.
Może kiedyś? Ale gdybyś był chętny, to mogę zostawić go w "z góry umówionym miejscu" i ktoś przejazdem przez Toruń może go zabrać.
Może kiedyś? Ale gdybyś był chętny, to mogę zostawić go w "z góry umówionym miejscu" i ktoś przejazdem przez Toruń może go zabrać.
- cidzej
Ja sie przez Toruń narazie nie wybieram i nie wiem kto by mógł tam podjechać 
Moze jak moze poczekać to poczekajmy do innej okazji
Moze jak moze poczekać to poczekajmy do innej okazji