Pytanie o światła mijania

Miejsce gdzie możesz pisać o wszystkim co nie podlega klasyfikacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Pytanie o światła mijania

Post autor: cidzej »

słuchajcie zastanawiam się nad taką rzeczą: w escorcie w łatwy sposób można zrobić żeby automat(przekaźnik) po odpaleniu samochodu załączał tylko przednie światłą mijania - bez postojówek, tylnych świateł, oświetlenia deski rozdzielczej itd, co obniża pobór prądu z alternatora. w ten sposób powstają takie proste światła do jazdy dzienniej. pytanie moje brzmi co na to przepisy i policja ??
Awatar użytkownika
kowal
Kontakt:

Post autor: kowal »

z tego co mi wiadomo niektóre serwisy już zakładają "automaty do świateł" w samochodach, więc podejrzewam że jest to zgodne z przepisami, ale może ktoś wie dokładniej
Profesjonalna kosmetyka samochodowa.
Pranie, usuwanie rys, zabezpieczenie, renowacja, detailing
www.car-efekt.pl
"Twoje auto, Twoją wizytówką"
Awatar użytkownika
cidzej

hehe, nie chodzi mi o legalność automatu do świateł bo to nie podlega dyskusji :P

chodzi mi o to co na to policja i przepisy jakby w moim fordzie świeciły się w ciągu dnia tylko światła mijania z przodu (z tyłu nie i pozycje też nie) na wzór świateł do jazdy dziennej
emceha

Post autor: emceha »

cidzej pisze:tylko światła mijania z przodu (z tyłu nie
Ja myslę że to rozpożądzenie tyczy się oświetlenia takiego jak w nocy czyli razem z tyłem i poztojówkami ale to tylko takie moje "na chłopski rozum" ;)
Armageddon

Post autor: Armageddon »

A ja powiem tak, jest to legalne i zaden policjan, ani nikt Ci sie nie doczepi, w samochodach najnowszej generacji robia takie opcje, tzn masz pozycje wylaczone, pozycyjne, mijania (+drogowe, wiadomo ze kazde to ma:-P) i dodatkowa ostatnia opcja światla dzienne, wlaczasz ta ostatnia opcje czyli swiatla dzienne i przekazniczek odlacza Ci wszystkie swiatla poza mijania, tak wiec swieca Ci tylko zaroweczki H4, a tylnie i postojowki sa tak jak przy pozycji wylaczonych. W tym durnym przepisie polskich osłów chodzi o to ze jak jedzie ktos z naprzeciwka to zebys go szybciej zauwazyl, bo niby przy zalaczonych swiatlach mijania samochod jest o 200 metrow dalej juz widoaczny...

P.S. W Szwecji wycofali ten abbsurdalny przepis swiatel przez caly rok, a u nas wprowadzili i o to wlasnie Polska...

Szwedzi zniesli ten przepis bo obliczyli ilosc wydawanego cielpa przez takie zarowki i pomnozyli przez ilosc samochodow w ich kraju i wyszlo im ile dziennie ciepla wiecej wydzielane jest przez wszystkie samochody w ich kraju.. Co za tym idzie ociepla sie klimat... Niby na pierwszy rzut oka to malo taka zarowka grzeje, ale policzcie ta mala ilosc razy samochody w kraju... + krajow w innych panstwach z takim przepisem... To naprawde sa ogromne ilosci cielpa wydzielanego dziennie do otoczenia... No i + co prawda niewielkie spalanie wiecej bo jednak ten alternator daje jakis opor silnikowi i silnik musi wiecej spalic... Jeden samochod do rgugiego dodamy i wyjdzie ile wiecej litrow spalane benzyny jest w kraju czy tez na swiecie... To naprawde sa ogromne ilosci...
Patryk

Post autor: Patryk »

Panowie mylicie sie, zgodnie z przepisami nie mozna w ten sposob ingerowac w oswietlenie samochodu, homologacja wydana nie przewiduje takiego sposobu oswietlenia samochodu wiec jest nie zgodna z prawem i policjant moze w ten sposob dac mandat a jezeli nie bedziecie w stanie odlaczyc tego przekaznika na miejscu to nawet wam autko scholuja jako nie sprawne do jazdy :evil: w samochodach nowego typu jest to rozwiazane w inny sposob, mianowicie sa specjalne siatla tylko do jazdy dziennej, a swiatla mijania postojowki i drogowe to juz zupelnie inne swiatla a co do idiotycznosci tego przepisu to bym sie klocil moim zdaniem przepis bardzo dobry ale zrozumie to tylko kierowca z wiekszym doswiadczeniem w jezdzeniu :cool:
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Armageddon, wiem z pewnego źródła że jedyna zmiana w szweckim kodeksie to zaostrzenie mandatów a o gaszeniu świateł ze względu na efekt cieplarniany to najstarsi eskimosi nie słyszeli :mrgreen: :mrgreen:
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Patryk

No powiem ze galy mi wyskoczyly jak poczytalem wypowiedz kolegi o efekcie cieplarnianym z zarowek :razz:
vera77

Post autor: vera77 »

Będę w weekend w Szwecji to się dowiem o efekcie cieplarnianym.
Ale jak Yagr napisał, na razie zaostrzone są przepisy dot.szybkości a o światłach nic nie słychać.
Awatar użytkownika
cidzej

Patryk pisze:Panowie mylicie sie, zgodnie z przepisami nie mozna w ten sposob ingerowac w oswietlenie samochodu, homologacja wydana nie przewiduje takiego sposobu oswietlenia samochodu
ale homologacja nie przewiduje też automatycznego włącznika świateł, a to też jest ingerencja w oświetlenie ...
MARKKO

Post autor: MARKKO »

vera77 pisze:Będę w weekend w Szwecji to się dowiem o efekcie cieplarnianym
Ty nam tu nie ściemniaj o szwecji tylko na zlot przyjeżdżaj! :P
Patryk

cidzej pisze:
Patryk pisze:Panowie mylicie sie, zgodnie z przepisami nie mozna w ten sposob ingerowac w oswietlenie samochodu, homologacja wydana nie przewiduje takiego sposobu oswietlenia samochodu
ale homologacja nie przewiduje też automatycznego włącznika świateł, a to też jest ingerencja w oświetlenie ...
Nie, jesli masz automatyczny wlacznik to on wlancza wszystkie lampy tak jak normalny wlacznik a jak masz takie rozwiazanie ze swieca sie tylko lampy z przodu to juz jest ingerencja w oryginalne oswietlenie samochodu i moze zostac potraktowane przez panow mundurowych jako usterka pojazdu :cool:
vera77

Post autor: vera77 »

Obrazek
Obrazek

Hajsan!
jak widac na fotkach nikt nie slyszal tutaj / w Szwecji/ o przepisie wylaczania swiatel :mrgreen:
Nikt z kierowcow ani policji o takim przepisie tutaj nie wie.

Jesli chodzi o szybkosc.
ograniczenie do 30 km/h:
-10 km szybciej to 2000zl /4000SEK/ + zabranie prawka
ogranicznie w miescie do 50
-10 km szybciej 1200zl
-20 km szybciej to 2000zl /4000SEK/ + zabranie prawka
na autostradzie /do 110km/h/
-30 km szybciej to 2000zl /4000SEK/ + zabranie prawka

Gdy policja zlapie i gdy alkomaty nic nie pokaze a policja nadal ma ALE do kierowcy to na miejscu jest pobrana slina i przeprowadzane badania na obecnosc narkotykow.
Armageddon

Post autor: Armageddon »

Tak wiec powiem wam koledzy ze nie jestem tego pewien, ale poprostu tak slyszalem od jednego z wykladowcow z uczelni:-) Cos tam takiego gadal, ale nie wiem czy to maja wycofac ten przepis czy wycofali z tego co kolega wyzej mowi to jeszcze go nie wycofali:-) Tak wiec moze jest w fazie przygotowan, a moze do przeglosowania w ich sejmie... Nie wazne, ale tak slyszalem, a czy to prawda to nie mam zielonego pojecia:-)
Awatar użytkownika
cidzej

Armageddon, nie rób nam z koleżanki - kolegi :evil: mamy i tak niewiele koleżanek w klubie
ODPOWIEDZ