Ja również polecam PDA, jest bardziej funkcjonalny niż sama sama navi.
A teraz kilka prawd:
1) MAPA / oporogramowanie navigacji
-
TomTom - Nie można wprowadzać żadnych zmian na mapach, dodatkowo dość słaba mapa Polski (mniejsze miasta mają tylko główne drogi). Ma nie wygórowane wymagania jeśli chodzi o sprzęt. Działa na Symbian, Windows, Mac
-
Wayfinder - mapy takie jak w Tomtomie, rzadziej aktualizowane, soft troche przyjaźniejszy. Ale również brak możliwości wprowadzania jakich kolwiek zmian na mapach. Działa na Symbian, Windows
-
Automapa - Dobra mapa Polski, gorzej z resztą Europy, dość często aktualizowana. Obsługa troche bardzie skomplikowana niż w Tomtomie czy Wayfinder. Można wprowadzać blokady dróg na mapach, również czasowe (kiedy się skończy). Działa tylko na Windows

i tylko na urządzeniach z ekranami dotykowymi.
-
MioMap - Najbardziej dokładny zestaw map (Europa i świat to samo co w Tomtom, Polska jeszcze lepsza niż w Automapie). Również można wprowadzać blokady dróg. Samo oprogramowanie łatwe w obsłudze. Jedyne co mi się nie podoba to szukanie - dość dużo przy tym stukania po ekranie i nie najlepiej radzi sobie ze znajdowaniem POI wzdłuż trasy. Działa również tylko na Windows.
-
Nokia Maps - Mapy takie same jak w Tomtomie, niestety nic nie podają o aktualizajach. Mapy można pobrać tylko na urządzenie badź na kartę pamięci, z urządzenia. Nie można pobrać nie instalując wcześniej oprogramowania. Plusem natomiast jest to, że można pobrać poszczególne kraje, a nie cały obszar oraz to, że w przypadku braku określonego fragmentu mapy oprogramowanie może samo pobrać tą część przez internet. Dość proste oprogramowanie i jako jedyne licencji wymaga dopiero do samej nawigacji, przeglądanie dróg, planowanie trasy, lokalizacja jest dostępna bez żadnych ograniczeń. Działa na Symbian i Windows.
Ja polecam
MioMap, ze względu ma najlepszą mapę Polski. Palmy Mio można kupić z tą mapą.
Co do urządzenia, to można kupić palma z telefonem, albo samego palma, to już jak kto chce. Ale należy zwracać uwagę na procesor jaki jest montowany w takim urządzeniu.
Urządzenia Mio są dość tanie, ale za to bardziej masywne i troche gorzej wykonane od np. HP.