jakie fele ?
Moderator: Moderatorzy
jakie fele ?
siemka mam zamiar zmienic swoje aluski na jakies ladniejsze ale mi to sie wydawalo ze tylko rozstaw 4x108 i tyle a na co powinienem jeszcze patrzec oprocz rozstawu? u mnie pisze tak 6Jx14H2 ET32 co to wszystko oznacz i co moze sie roznic a co powinno zostac takie same...bo juz zwariowalem 

6J to szerokosc Feli 14h2 to rozmiar w calach czyli srednica Feli ET to tak zwany offset inaczej mówiac osadzenie felgi i naprzykład dla felgi 15 cali j7 najlepsze ET to 35 z tym ET to tak trudno wytłumaczyc
A trzeba jeszcze zwrócic uwage na otwór centrójacy w Escorcie jet to 63,3 jezeli bedzie inny mozna zastosowac pierscienie centrujace 

aha czyli w sumie to powinienem sie martwic tylko o rozstaw noi zeby otwor centrujacy nie byl mniejszy jak 63,3 ? aha a z tym ET to nie da rady powiedziec jakie bedzie najlepsze ...a znalazlem fajne aluski ale nie wiem czy nie beda one tarly przy maksymalnym skrecie czy da sie to jakos wczescniej sprawdzic ? i czy jak zaloze 16 to juz bedzie przesada bo nie wiem wlasnie czy 15 czy 16...
i to jest kolo najwieksze jakie bedzie normalne funcjonowac ani przycierac ??
a moze mi ktos powiedziec czy te fele beda pasowac do esa ? czy warto jes kupowac ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=404460716
a moze mi ktos powiedziec czy te fele beda pasowac do esa ? czy warto jes kupowac ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=404460716
Bosaczek55 zobacz w zakładce tuning tam zamieściłem temat "jakie felgi" czy jakoś tak. Tam masz wszystkie pasujące rozmiary i rozstawy.
Otwór centrujący w felgach musi być 63,3mm, ale to korygują pierścienie.
Spróbuję ci wyjaśnić na czym polega obsadzenie (ET):
Im ET mniejsze tym felga głębiej wchodzi i na odwrót. Np. Ja mam felgi 8cali szerokie i mam ET 42. Gdyby było mniejsze to za głęboko by mi weszły i nawet nie mógłbym skręcać. Gdyby było większe - koła wystawałyby poza obrys auta.
Reasumując jeśli te fele 16, które sobie upatrzyłeś, mają 7 cali szerokości - ET 38 lub ET 40. Jeśli 7,5 cala - ET 40.
Czy taka informacja jst dla ciebie wyczerpująca?
Otwór centrujący w felgach musi być 63,3mm, ale to korygują pierścienie.
Spróbuję ci wyjaśnić na czym polega obsadzenie (ET):
Im ET mniejsze tym felga głębiej wchodzi i na odwrót. Np. Ja mam felgi 8cali szerokie i mam ET 42. Gdyby było mniejsze to za głęboko by mi weszły i nawet nie mógłbym skręcać. Gdyby było większe - koła wystawałyby poza obrys auta.
Reasumując jeśli te fele 16, które sobie upatrzyłeś, mają 7 cali szerokości - ET 38 lub ET 40. Jeśli 7,5 cala - ET 40.
Czy taka informacja jst dla ciebie wyczerpująca?