Umowa daroziny 1/2 samochodu
Moderator: Moderatorzy
-
jacks_22
Umowa daroziny 1/2 samochodu
Witam mam pytanie odnośnie umowy darowizny samochodu zakupionego w Niemczech
Umowę kupna sprzedaży mam tłumaczenie wszystkich dokumentów z języka niemieckiego na polski także przegląd zrobiony jutro odbieram potwierdzenie zapłaty akcyzy moje pytanie dotyczy czy w wyżej wymienionej umowie darowizny 1/2 samochodu(daruje połowę samochodu ojcu żeby miec jego znizki na OC) musi byc numer rejestracyjny tego samochodu na sporządzonej umowie?? W Polsce samochód nie został jeszcze zarejestrowany a w Niemczech jest wyeliminowany z ruchu czyli wyrejestrowany w Briefie jest numer rejestracyjny ale skoro jest wymeldowany to jak się to ma do siebie??
Z góry dziękuje za odpowiedź
Umowę kupna sprzedaży mam tłumaczenie wszystkich dokumentów z języka niemieckiego na polski także przegląd zrobiony jutro odbieram potwierdzenie zapłaty akcyzy moje pytanie dotyczy czy w wyżej wymienionej umowie darowizny 1/2 samochodu(daruje połowę samochodu ojcu żeby miec jego znizki na OC) musi byc numer rejestracyjny tego samochodu na sporządzonej umowie?? W Polsce samochód nie został jeszcze zarejestrowany a w Niemczech jest wyeliminowany z ruchu czyli wyrejestrowany w Briefie jest numer rejestracyjny ale skoro jest wymeldowany to jak się to ma do siebie??
Z góry dziękuje za odpowiedź
na moje oko to wystarczy zarejestrowac samochód na współwłasność by mieć zniżki.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, 18:01 przez lordpablo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jacks_22
-
jacks_22
zrobiłem to samo... musisz napisać umowę darowizny i iść z nią do urzędu zarejestrować auto na 2 osoby. chcesz wzór darowizny? na podstawie tymczasowego dowodu możesz dopiero wykupić OC ze zniżkami taty. musisz w firmie ubezpieczeniowej pokazać umowę kupna, darowizny i dowód.
Profesjonalna kosmetyka samochodowa.
Pranie, usuwanie rys, zabezpieczenie, renowacja, detailing
www.car-efekt.pl
"Twoje auto, Twoją wizytówką"
Pranie, usuwanie rys, zabezpieczenie, renowacja, detailing
www.car-efekt.pl
"Twoje auto, Twoją wizytówką"
-
jacks_22
kowal - mam wzór umowy darowizny tylko rozchodzi mi się o to czy w tej umowie musze pisac nr rejestracyjny samochodu on jest wymeldowany już w Niemczech i nie mam tablic więc czy to musi byc zawarte w tej umowie??i jak to sie ma do załatawnie w urzedzie skarbowym z ta umowa darowizny najpierw ide do urzedu skarbowego ?? jutro odbieram dokumenty z celnego jak mozesz to napisz co dalej z tym zrobic a ten swoj wzór mozesz przesłac na meial jacks_18@o2.pl
Z góry wielkie dzięki:)
Z góry wielkie dzięki:)
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
nie trzeba - wystarczy numer vin - to samo dotyczy opłacenia ubezpieczenia - też wystarczy numer vin a zakład poźniej dopisuje numer rejestracyjny.
Ja też tak miałem - umowa na jedną osobę potem darowizna - a puźniej cała reszta.
W umowie darowizny oprucz numeru vin wpisaliśmy numer niemieckich blach.
Ja też tak miałem - umowa na jedną osobę potem darowizna - a puźniej cała reszta.
W umowie darowizny oprucz numeru vin wpisaliśmy numer niemieckich blach.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
-
jacks_22
Czyli w umowie darowizny można wpisac numer rejestracji jaki jeżdził w Niemczech choc jest ten numer wyrejestrowany tam i nie mam tych blach(bo jak kupowałem samochod to tych blach nie było)Jeszcze jedno pytanko i bede wiedzial wszystko:)
Jak spisze ta umowe darowizny to mam ja zaniesc do US najpierw a potem pokazac przy rejestracji samochodu tak??
Jak spisze ta umowe darowizny to mam ja zaniesc do US najpierw a potem pokazac przy rejestracji samochodu tak??