A więc mam zamiar zrobic przekładke zwrotnic i przegubów
Moje pytanie jest takie co jest potrzebne, napewno puszka smaru bo jest tam jego dośc trochę.
Pewnie wskazany będzie równiez płyn hamulcowy bo go troche ucieknie jak będzie to wszystko poodpinane, te gumowe osłony mysle że da sie przełożyc .
Co jeszcze bedzie potrzebne to tej operacji ???
Jest Volvo S40 wyłącznie od Novej
i Jest Mondeusz od Novego
A Był - Czerwony karzeł 17.01.2007 - 19.02.2011
Po pierwsze - jakieś szczypce - najlepiej MORS - y do zaciśnięcia wężyka giętkiego od hamulca .
jednak proponuje kupić dwie nowe osłony przegubów , najlepiej takie , które w komplecie mają tubkę smaru i zawleczkę do zabezpieczenia przegubu.
Są takie - popytaj sprzedawcy.w takich kompletach jest również nakrętka piasty.
Ostrożnie ze śrubą kontrującą dół piasty na połączeniu ze sworzniem wahacza .
Nie odkręcaj jej kluczem pneumatycznym , bo masz wtedy 70 % szans na zerwanie gwintu.
Tak płyn hamulcowy kup - oczywiście typu DOT 4
Jak będzie zdemontowana stara piasta - to sprawdźcie dokładnie sworzeń wahacza ; łącznik drążka reakcyjnego i końcówkę drążka - będzie na wierzchu więc będzie to odciążone.
W razie czegoś - zdążysz dokupić.
Nie kupuj osobno smaru - ten co jest w komplecie z gumami jest taki jaki powinien być.
Zwykły smar do łożysk się nie nadaje.
Jesli chodzi o klucze to posiadamy tylko normalne grzechotki ,pneumatycznego nie posiadamy a o zestaw osłon popytam jutro kolesia w sklepie z częściami.
A przy okazji zobaczymy czemu lewa strona skrzyni jest cała obrzygana olejem
a do czego wam ten plyn hamulcowy ?? przeciez zacisk sie odkreca i np. za pomoca drutu podwiesza do macpersona i nie trzeba plynu spuszczac ani nic smar grafitowy jest w komplecie z manżetami. wypadaloby zakupic sruby (nowe, w ASO) do zakrecania sworznia w zwrotnicy, bo jest to sruba tzw plastyczna czy jakos tak i podczas dokrecania sie ja "przeciaga" i nie powinno sie jej po odkreceniu ponownie uzywać.
Ale jak robią już bałagan w przedniej zawiasie , to dobrze by było przepłukać cylinderek , żeby mieć spokuj z zapieczonymi tłoczkami , które to mogą dać o sobie znać za miesiąc.
Jak zmontują hamulce to odpowietrzą układ i będzie nowy , czysty płyn .
Przynajmniej ja bym tak zrobił.
Nova - zweryfikuj też stan klocków hamulcowych - jak masz już wszystko na wierzchu .
Były by finanse większe to jeszcze wymianę amorków szło by zrobić ale
póki co korzystam z okazji i przełożę to co mam ponieważ lewa zwrotnica i tak kwalifikuje się do wymiany to za jednym bałaganem przejrzymy sobie zawieszenie w karzełku
Tak więc zwrotnica została wymieniona zostało zakupić końcówkę drążka i łącznik stabilizatora kontrola zbieżności potem i można śmigać.
Dla informacji podam że zwrotnica z MK VI pasuje do MK V nie trzeba zmieniać przegubu