Deczko mi się dziś przelalo.
Zegar paliwa
Moderator: Moderatorzy
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Zegar paliwa
Życzę Wam aby zawsze w waszych wozach było zawsze tyle paliwa
- Załączniki
-
- Stan paliwa.JPG (810.52 KiB) Przejrzano 1616 razy
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
-
Blazey
- Jamszoł
- Kontakt:
Pomyśl - dotankowujesz np. po 10 litrów paliwa - ja też.
Tyle , że Ty nalewasz do prawie pustego a ja do prawie pełnego.
Taki stan utrzymuje od dwóch lat.
Zalety - brak rdzy u góry zbiornika , brak miejsca na skraplanie się wody przy różnicy temperatur .
Wady - brak.
Tyle , że Ty nalewasz do prawie pustego a ja do prawie pełnego.
Taki stan utrzymuje od dwóch lat.
Zalety - brak rdzy u góry zbiornika , brak miejsca na skraplanie się wody przy różnicy temperatur .
Wady - brak.
-
Blazey
-
kvazi555
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
dokladnie. jaki jest sens dociazac tak auto ?? ja tam cala zime zjezdzilem z 1/4 do 1/2 baku i nie bylo problemow. w razie czego zawsze mozna denaturatu do benzyny nalackvazi555 pisze:ale przecież jak sie jezdzi z takim balastem to wiecej pali przecież![]()
jak jeszcze nie mialem gazu to zawsze zalewalem do pelna i wyjezdzalem do rezerwy i tak caly czas - zeby to paliwo w zbiorniku sie wymienialo. co to za roznica lac 5 razy w meisiacu po 50 zł a raz za 250 zł ??
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
czyli wnoskuje z tego, ze:
1. nie masz racjonalnego wytlumaczenia dlaczego niby denaturat mialby uszkodzic wtryskiwacze
2. klepiesz obiegowe opinie
3. jakoś es mojego brata (a wczesniej to byl moj es) po 2 miesiacach stania bez odpalania, 1/4 baku i przy -25stC na zewnątrz zagadał jak trzeba
wiec nie wiem gdzie tu widzisz problem i nigdy nie bylo w nim problemow z bakiem jak sie wyjezdzalo paliwo od max do min(z reguly rezerwy ale nie raz do absolutnego minimum). w zimie zawsze dostawal 0,5L denaturatu na pół zbiornika
pozwole sobie zacytować:
"Denaturat (czyli spirytus) wiąże wodę; taka mieszanka zostaje potem spalona. Czyli woda w czystej postaci znika z baku i przewodów, co wpływa korzystnie na stan tych części, jak również układu wtryskowego (lub gaźnika)."
"Dodajmy jeszcze, że markowe uszlachetniacze warto stosować też do Pb 95 w temperaturach niższych niż -22 st. Celsjusza. Jeśli nie dostaniemy na stacji paliw odpowiedniego dodatku, to można pospolity denaturat (ok. 0,5 l/40 l benzyny)." http://www.autoflesz.pl/artykuly/8,Pora ... aliwo.html
1. nie masz racjonalnego wytlumaczenia dlaczego niby denaturat mialby uszkodzic wtryskiwacze
2. klepiesz obiegowe opinie
3. jakoś es mojego brata (a wczesniej to byl moj es) po 2 miesiacach stania bez odpalania, 1/4 baku i przy -25stC na zewnątrz zagadał jak trzeba
pozwole sobie zacytować:
"Denaturat (czyli spirytus) wiąże wodę; taka mieszanka zostaje potem spalona. Czyli woda w czystej postaci znika z baku i przewodów, co wpływa korzystnie na stan tych części, jak również układu wtryskowego (lub gaźnika)."
"Dodajmy jeszcze, że markowe uszlachetniacze warto stosować też do Pb 95 w temperaturach niższych niż -22 st. Celsjusza. Jeśli nie dostaniemy na stacji paliw odpowiedniego dodatku, to można pospolity denaturat (ok. 0,5 l/40 l benzyny)." http://www.autoflesz.pl/artykuly/8,Pora ... aliwo.html
- Jamszoł
- Kontakt:
Jak chcesz jeździć z dodatkiem alkocholu , to kup sobie konwerter - http://biopaliwa.com/product_info.php?c ... cts_id=450
i możesz śmigać.
A reraz wlej na jakiś podstawek denaturat , i go podpal - to co zostanie to jest osad , który w postaci nagaru zakorkuje wtryski - denaturat nie jest czystym alkoholem a jak dochodzi do tego woda z tlenkiem żelaza . to już masz kompletny materiał na rozwalenie wtryskiwaczy.
Ja wole mieć te 20 kg paliwa więcej i mieć całkowity spokuj nawet przy - 40 stopniach a Ty jak chcesz ludzi wprowadzać w błąd to proponuję abyś swoje rewelacje wypisywał gdzie indziej a nie tu na forum.
i możesz śmigać.
A reraz wlej na jakiś podstawek denaturat , i go podpal - to co zostanie to jest osad , który w postaci nagaru zakorkuje wtryski - denaturat nie jest czystym alkoholem a jak dochodzi do tego woda z tlenkiem żelaza . to już masz kompletny materiał na rozwalenie wtryskiwaczy.
Ja wole mieć te 20 kg paliwa więcej i mieć całkowity spokuj nawet przy - 40 stopniach a Ty jak chcesz ludzi wprowadzać w błąd to proponuję abyś swoje rewelacje wypisywał gdzie indziej a nie tu na forum.
Bo denaturat przed zastosowaniem to trzeba prze chlebek przepuścić .....Jamszoł pisze:go podpal - to co zostanie to jest osad , który w postaci nagaru zakorkuje wtryski
A tak na poważnie, to nie słyszałem żeby do diesla lać denaturat. Jedynie co mi się obiło o uszy to wlewanie na pełny bak około pół litra mixolu, i drugi "dodatek" to w okresie zimowym na pełny bak około litr benzyny. Jeśli chodzi o mixol to nie polecam ponieważ u mojego ojca ten olej rozwalił pompę wtryskową w passacie b5 (droga naprawa) chociaż mercedes 190 jeździ na mixolu od 6 lat bez awarii. A lanie paliwa do diesla jest stosowane od wieków u mnie w starej firmie i w zimie leją to do wszystkich dostawczaków. Osobiście nie stosuję żadnego z powyższych sposobów, jeśli już to kupuję odpowiedni dodatek na stacji i po sprawie
- Jamszoł
- Kontakt:
No właśnie o to mi chodziło - w samochodach osobowych jazda z połową zbirnika a z pełnym nie robi żadnej różnicy w ilości spalanego paliwa.lordpablo pisze:20 kg paliwa więcej, za zabrzmiało normalnie jak z F1
Już bardziej by pasowało uwzględnić butlę z gazem.