Zegar paliwa
Moderator: Moderatorzy
-
Pele
Ale tu się nikt nie kłóci, my tylko ustalamy zmianę właściwości jezdnych przy tak znaczącym obciążeniu. A nie zapominajmy, że bak nie jest położony centralnie co może mieć ogromne znaczenie przy wychodzeniu z wirażu, licząc kąt nachylenia pojazdu względem jezdni dochodzimy do wniosku, że :
Kogo stać to tankuje do pełna
Ale bez dyfuzora to i tak szkoda gadać, nic nie pomoże, ech
Kogo stać to tankuje do pełna
Ale bez dyfuzora to i tak szkoda gadać, nic nie pomoże, ech
Panowie gdyby 20kg mialo by nam robic roznice w spalaniu to bysmy nikgo ze soba nie wozili
albo sami bysmy za samochodami beigali
no chyba ze warzycie mniej niz 20kg 
If you're like us, calling all riders, roll up beside us, no place to hide us,
all freedom fighters, let's unite us, switch on your nitrous and...let's.. go...
nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj pal ruszaj..
all freedom fighters, let's unite us, switch on your nitrous and...let's.. go...
nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj pal ruszaj..
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Nie jestem naukowcem więc i naukowej odpowiedzi nie będzie.cidzej pisze:podales uzasadnienia naukowego
jestem tylko mechanikiem samochodowym z wykształceniem średnim.
kiedyś przy wozach gaźnikowych lali dyktę do paliwa - co niektórzy starzy wyjadacze do dziś tak robią - chociaż już nie wszyscy , bo trzech z nich wylądowało u nas na warsztacie i trzeba było wymienić wtryski - lali po litrze na zbiornik paliwa i jeździli zazwyczaj na 1/4 - 1/2 stanu.
Rdzawa woda była wszędzie.
Oczywiście napewno się mylę - ty wiesz najlepiej bo jesteś najlepszym fachowcem a konstruktorzy silników to głupki i mechanicy też.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
niektorzy zapewne tak,Jamszoł pisze:konstruktorzy silników to głupki
no polscy to jakies co najmniej 50%. do wymiany kół się nadają co najwyżej chociaz tez nie wszyscy o czym łatwo się przekonac można, bo nie rozumieją prostego słowa ROTATION ze strzałką i często opony kierunkowe nie w tą strone zakładają.Jamszoł pisze:mechanicy też.
reasumując - naukowego uzasadnienia nie ma. a nawet jakby sie jakies znalazlo to lejac 0,5L dynksa na zbiornik, zakladajac, ze na miesiac zuzywamy dwa zbiorniki paliwa (pełne !!) a miesiecy z siarczystymi mrozami jest co najwyzej 3 w roku to od 3litrow denaturatu na 330L benzyny naprawde wtryski przez kilkanaście lat sie nie zepsują :]
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Owszem - ale ja pisałem o jeżdżeniu na prawie pustym zbiorniku a w tedy większość ścianek wewnętrznych jest ponad lustrem paliwa i w tym momencie następuje skraplanie się wody a co za tym idzie - zbiornik zaczyna rdzewieć od środka.
Przy starszych zbiornikach - już przyrdzewiałych woda spłukuje rdzawy osad , który wraz z denaturatem jest bardzo niekorzystny dla wtrysków.
Jeśli tankujemy do pełna - nic się nie skrapla , bo nie ma gdzie a i rdza nie występuje.
I o to mi od początku chodziło.
Co do opon - też mi fachowiec - wulkanizator założył w zeszłym roku nówki opony odwrotnie - tyle , że na nich nie pisze rotation a outside i się kłucił ze mną.
Proponuję zakończyć mini spory , bo temat nie po to założylem.
Przy starszych zbiornikach - już przyrdzewiałych woda spłukuje rdzawy osad , który wraz z denaturatem jest bardzo niekorzystny dla wtrysków.
Jeśli tankujemy do pełna - nic się nie skrapla , bo nie ma gdzie a i rdza nie występuje.
I o to mi od początku chodziło.
Co do opon - też mi fachowiec - wulkanizator założył w zeszłym roku nówki opony odwrotnie - tyle , że na nich nie pisze rotation a outside i się kłucił ze mną.
Proponuję zakończyć mini spory , bo temat nie po to założylem.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- leszek
- Pojemność: 1500
- Rocznik: 2018
- Generacja: MK1
- Nadwozie: Inne
I pomijając temat wagi takiego zbiornika to teraz są robione z plastikuJamszoł pisze:większość ścianek wewnętrznych jest ponad lustrem paliwa i w tym momencie następuje skraplanie się wody a co za tym idzie - zbiornik zaczyna rdzewieć od środka
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować 
-
ELpYndoL
-
kvazi555
Ja nie wiem jak to jest z naukowego punktu widzenia ale wiem jak to jest w praktyce , prawdopodobnie mam najdłużej oriona na tym forum prawie 8lat i przez te 8 lat pewnie na palcach jednej ręki bym policzył ile razy miałem bak na full, a od około 4 lat rzadko przekraczam 1/3 bo mam lpg i co się stało bak mi przerdzewiał ale z wierzchu od strony wydechu i to na spawie, woda sól i ciepło od wydechu zrobiły swoje w środku bak był czyściutki, moim zdaniem czy bak jest na full czy na 1/10 to nie ma znaczenia i tak przerdzewieje w wierzchu do strony wydechu najpewniej w okolicach spawu.
ORION i RS2000 dały mi mnóstwo radości, niestety nie miałem już do nich cierpliwości...